2015’in ‘Devrim’i

Güncelleme Tarihi:

2015’in ‘Devrim’i
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 17:38

Atılımlı öğrencilerin, Türkiye’de üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim’in adını verdikleri hybrid araç, 2’nci kez ABD’de piste çıkacak. Devrim, saatte 120 kilometre hıza ulaşıyor.

Haberin Devamı

Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği öğrencilerinin, bitirme projesi olarak 2010’da yapımına başladıkları ‘Devrim’ adlı hybrid araç, mayısta Amerika’da düzenlenecek Formula Hibrid Yarışması’nda ikinci kez piste çıkıp, Türkiye’yi temsil edecek. Geçen yıl Amerika’nın Hampsire kentinde düzenlenen ‘New Hampsire Motor Speed Way’ adlı Formula Hybrid Yarışması’na Türkiye’den katılan ilk ve tek araç olan Devrim, ‘en iyi tasarım’ ödülünü almayı başardı. Şu sıralar, mayıs ayındaki yarışlara hazırlanan Atılım Üniversitesi’nin Devrim Hybrid Team takımı, aracın başarısını ve hikâyesini Ankara Hürriyet’e anlattı. Aracın ismini, 1961’de Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim’den esinlendiklerini belirten takım lideri Anıl Atay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

BENZİN YOKSA ELEKTRİK VAR

“Devrim, benzin konulmadığı için yürümedi. Benzini biterse biz de elektrikle gideriz dedik, bizim Devrim’i Amerika’da yürüttük. Şimdi, 21 kişilik takımda 16 öğrenci bitirme projesi için 5 öğrenci de gönüllü olarak yer alıyor. Çizimi, tasarımı, analizi ve geliştirilmesi yani şu anki hali tamamen bize ait. Sırf bu araç için evde kalmıyoruz, burada yatıyoruz.”

GEÇEN YIL 11. OLDU

Amerika’da, geçen yıl katıldıkları yarışla ilgili ise Ali Gökhan Oğuz, “Geçen yıl kısıtlı bütçemize rağmen milyon dolarlık bütçelerle katılan üniversiteler arasında yarıştık. Hampsire’de yarıştığımız pist, F1 yarışlarının yapıldığı ünlü Nascar pisti. Yarışma 40 turluk ancak şu ana kadar sadece ABD’li bir üniversite 33 tura ulaşabildi. Devrim, 26 takım arasında 11’inci oldu” diye konuştu.

‘BÜTÇEMİZ KISITLI’

Bütçelerinin kısıtlı olduğunu belirten Oğuzhan Onaylı, “Bizim aracı gemiyle veya uçakla götürmemiz lazım. Amerika’dakiler TIR’a bindirip Ankara’dan Eskişehir’e gider gibi araçlarını getiriyorlar. Bizim 2.5 ay önceden göndermemiz lazım. Bu hem maddi olarak büyük bir yük hem de zorlu bir süreç. Bütçemiz olursa bu yıl tüm takım olarak gitmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!