2014'ün teknoloji yıldızları neler olacak

2013'te teknoloji dünyasında birçok yenilikle karşılaştık. Giyilebilir teknolojiler, bulut servisleri, internet of things yani 'nesnelerin interneti', parmak izi veya yüz tanıma özellikleri son kullanıcılarla buluşmaya devam ederken, 'big data' ve 'crowd-sourcing' yani kitlesel fonlama projeleri tüm hızıyla kullanıcıların hayatına girmeye devam etti. Her ne kadar bu belirttiğim trendler dünyada popüler hale gelse de Türkiye'de yaşayanlar, geçen senenin trendlerine henüz erişebilmiş değil. 2014 yılında Türkiye'deki teknoloji trendlerine neler eklenecek? Hangi teknolojiler kullanılmaya başlanacak? Kullanıcılar hangi trenleri tercih etmeye başlayacak? Bu soruların cevabını aktarmaya çalışacağım.

Haberin Devamı

Gelecek yıl Türkiye'deki teknoloji trendlerinin belirlenmesi konusunda Apple'ın mağazası etkili olacak. Apple mağazasını sadece iPhone, iPad ve Mac'lerle değerlendirmek yanlış olur. Apple mağazalarında yer alan ‘yan' ürünler de oldukça dikkat çekici. Örneğin Philips'in LED ışık teknolojisi olarak geliştirdiği 'Hue Light' bunlardan biri. Ev tipi ampul olan Hue Light'ların en büyük özelliği, renginin ve aydınlatma gücünün akıllı cihazlardan ayarlanabiliyor olması. Bu yüzden Türkiye'deki evlere yeni bir aydınlatma teknol2014ün teknoloji yıldızları neler olacakojisinin gireceğini söyleyebilirim.

AKILLI BİLEKLİK

Türkiye'de henüz satışta olmayan ve ilk kez Apple’ın mağazası ile gelecek olan ürünlerin başında 'Nike Fuel Band' serisi bulunuyor. Sadece iPhone ve iPad'lerle uyumlu olarak çalışan Nike Fuel Band bir akıllı bileklik. Kullanıcıların adımlarını ve harcadıkları kalorileri gösteren akıllı bileklik, gelecek yıl teknoloji meraklılarının kullanacakları aksesuarlar arasında yer alacak.

Haberin Devamı

2014 yılında Türkiye'deki teknoloji trendleri arasına girecek ürünler arasında kuşkusuz giyilebilir teknoloji ürünleri olacak. Kuşkusuz bu ürünlerin başında akıllı saatler geliyor. Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch 2 ve i'm Watch gibi modellerin Türkiye'de satışına yurtdışından biraz daha geç başlandı. Bu yüzden söz konusu akıllı saatlerin 2014'ün ilk yarısında yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Gelecek yıl satışa sunulması beklenen akıllı saat modelleri de Türkiye'deki pazarın hareketlenmesine neden olacak. Google'ın bir şirket satın alarak akıllı saat üretmeye başlaması ve Apple'ın da iWatch’u kullanıcılara sunması bu modelleere örnek olarak gösterilebilir.

PLAYSTATION 4 GELECEK HAFTA TÜRKİYE'DE

Gelecek yıla damga vuracak teknoloji trenlerinden bir diğeri hiç kuşkusuz Playstaion 4 ve Xbox One olacak. Yeni nesil oyun konsolları olarak tanımlanan her iki cihaz, Türkiye'deki 7'den 77'ye oyunseverin ilgisini çekecek. Gelecek hafta Türkiye'de satışa sunulacak Playstation 4, konsol haricinde oyunlara olan ilgiyi arttıracak. Yeni nesil konsollara göre ayarlanmış grafikler oyunlara farklılık katacak.

Haberin Devamı

Brezilya'da düzenlenecek olan dünya kupası ise televizyonların yeniden teknoloji trendleri arasında girmesini sağlayacak. Özellikle dünya kupasının Full HD yayında dört kat daha fazla çözünürlük sunan Ultra HD yayınlanacak olması tüm gözleri Ultra HD televizyonlara dönmesini sağlayacak. 50 inçten başlayan daha büyük ekranlı televizyon modellerinin de yıldızı parlayacak.

MP3 İNDİRME TARİHE KARIŞACAK

Uygulama ve yazılım dünyasında ise akıllı telefon, tablet ve bilgisayarları biraraya getiren bulun servisleri gelecek yıl dikkat çeken trendler arasında bulunacak. Bulut destekli not alma servisi Evernote trendlerin başında yer alacak. Buna ek olarak mp3 indirme kavramını ortadan kaldıran online müzik servisleri Türkiye'deki kullanıcıların dikkatini çekmeye devam edecek.

Haberin Devamı

Yukarıda paylaştığım teknoloji ürünlerinin ve servislerinin birçok ülkeye göre Türkiye'deki kullanıcılarla daha geç buluşması, trendler konusunda dünyanın gerisinde olmamızı sağlıyor. Ancak Türkiye'deki teknoloji meraklılarının yoğun ilgisini hesaba katacak olursak teknoloji trendlerini hızla yakalayacağımız bir gerçek.

Yazarın Tüm Yazıları