2014 biletini şimdiden alın

Hep son dakikacıyız.

Haberin Devamı

Bir türlü organize olup uçuş tarihlerimizi kesinleştiremiyoruz. Erken karar veremeyip pahalıya uçuyoruz.

Bugünden gelecek yılın yaz tatili programını yapmak ister misiniz? Hemen “Daha önümüzde aylar var. Kim öle, kim kala” demeyin. Ucuz uçmak istiyorsanız, uçak biletinize bakmaya şimdiden başlayın.
Havayolları, satış sistemlerini bir yıl önceden açıyor. Örneğin bugün rezervasyon yapıp Eylül 2014’e bilet alabilirsiniz. Ama bazı hatlarda slot planlamaları yaz veya kış tarifelerine ayrı ayrı yapıldığı için genellikle en fazla 6 aylık dönemlerde bilet satın alabiliyorsunuz.

KAMPANYA DÖNEMİ

Örneğin gelecek yıl 13 Haziran Cuma günü İstanbul’dan Bodrum’a uçmak istiyorsunuz. THY’nin en ucuz bileti, vergiler hariç 27 TL’den başlıyor.
Uçakta genellikle iç hatlarda en az 10, dış hatlarda ise 20’den fazla ücret çeşidi var. Bir sınıf dolunca, otomatik olarak fiyat yukarı çıkıyor. Uçuş yaklaştıkça, doluluk arttıkça havayolları fiyatları yükseltiyor.
Bazen tersi de oluyor. Havayolu uçağını dolduramazsa veya dönemlik bazı krizler nedeniyle yolcu, uçuşa örneğin 1 ay kala en ucuz fiyatı yakalayabiliyor.

SATIN ALMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Uzun dönemli biletlerde düşük maliyetli havayolları da rezervasyon kabul ediyor. Satın almasanız bile hemen rezervasyon yapın. Genellikle size 1 haftadan birkaç aya kadar uzayan opsiyon süresi sunulacaktır. Kararınızı bu süreçte verdikten sonra satın alabilirsiniz. Ama uçmayacaksanız, opsiyon tarihiniz sona ermeden rezervasyonunuzu iptal edin. Başkalarının hakkını yemeyin.

TAVAN FİYAT UYGULAMASI BAŞLIYOR

Bu yıl yaz sezonunda tek yönde iç hat bilet fiyatları 480 TL’ye kadar çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı konuya el attı. Artık havayollarına iç hatlarda tavan fiyatları geliyor. Şirketler bu fiyatın üzerinde bilet satamayacak.

Haberin Devamı

Siz hangisisiniz?

Son dakikacılar: Ne yazık ki Türk yolcuların önemli bölümü son dakikacı. Ya iznini ayarlayamıyor ya da bütçesini son dakikada denkleştirip uçak bileti bakıyor. Tabii ki sona kaldığı için de en pahalı biletler onu bekliyor.
Borsacılar: An ve an bilet fiyatlarını aynı borsadaki hisse senetleri gibi takip ediyorlar. Hatta sorduğunuz zaman “Şu havayolu fiyatını bu kadar yükseltti veya şu kadar düşürdü” cevabını bile verebiliyor.
Promosyoncular: İlk uçuşları, fiyatların indiği dönemleri hiç kaçırmıyorlar. Bu tutkuları bazen onları akıllarından bile geçirmedikleri yere uçurabiliyor.
Kombineciler: Bir de kombineciler var. Ya iş ya da tatil amaçlı biletlerini sistem satışa açılır açılmaz almaya başlıyor. Örneğin bu tür yolcunun Bodrum’da yazlığı var. Hafta içi çalışıyor. Cuma gidiş, pazar dönüşe tüm yaz sezonunun biletlerini bir oturuşta satın alıyor. En ucuz sınıf olduğu için uçamayıp bileti yansa da umurunda pek olmuyor.
Ortada kalanlar: Ne uçak biletlerini an ve an takip edecek kadar vaktiniz var ne de çok planlı bir tatil planınız. Tavsiyemiz, uçuşlarınızı yine de önceden organize etmeniz. Zaman konusunda esnekliğiniz, bazen de alternatif havalimanları, aktarmalı uçuşları denemek isterseniz, yine de ucuz bilet bulma şansınız var.

Haberin Devamı

Erken alan ucuz uçar!

Şubat ayında SunExpress’le İstanbul Sabiha Gökçen’den Köln’e uçmak isterseniz, tek yön, tüm vergiler dahil en ucuz bilet 282 TL’den başlıyor.
THY için örneğin 20-27 Haziran arasında İstanbul’dan Londra Heathrow’a gidecekseniz, gidiş-dönüş, tüm vergiler dahil en ucuz bilet 808 TL. Bu dönem içinde fiyatlar 1025 TL’ye kadar çıkıyor. Aynı tarihlerde New York’a uçacaksanız, ekonomi sınıfı bilet fiyatları 1782 ila 3869 TL arasında değişiyor.
Pegasus, 4 Ekim’e kadar biletlerini alan yolculara 1 Nisan-25 Ekim 2014 tarihleri arasında iç hatlarda tek yön 39,99 TL, KKTC için 59,99 ve yurtdışı hatlarında ise 49,99 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları