2013'ün en iyi konserleri

2013’ün ‘en’leri listelerine bugün de senenin en iyi performanslarıyla devam ediyorum.

Haberin Devamı

Listeyi hazırlarken bu sene gidemediğim ve içimde kalan Roger Waters – The Wall ve The XX konserleri için bir kere daha üzüntümü yineledim. 2014 senesi için şimdiden festivaller ve stad konserleri için isimler havada uçuşurken, her sene bir sonraki senenin konserlerine heveslenmeden kendimi alamıyorum.

2013 boyunca neredeyse her hafta 1-2 konsere gittiğimi düşününce, izlediğim performanslardan ilk 10 konseri çekip çıkartmak için epey vakit harcamam gerekti.Gezi döneminde iptal olmasaydı muhtemelen senenin konserleri olacak olan Keane, James Blake, Foals, Blur, The National için hala umudum var, bu sene gelen önümüzdeki sene turnedeyse yine gelir. Genel olarak stadyum ve açık hava konserlerini çok sevsem de, 2013 senesi aşağıdaki listeye bakınca benim için daha çok küçük mekânlardaki konserlerle daha güzel geçmiş. Listedeki yeriyle hakkını alan ama doyamadığım bir konser varsa o da La Roux’dur. Umarım önümüzdeki dönemde La Roux tekrar İstanbul’a gelir ve o nefis performansını bir kere daha izleyebiliriz.

Haberin Devamı

İşte 2013’ün benim aklımda yer eden en iyi performansları;

1)John Grant @ Babylon

2013ün en iyi konserleri

2)Olafur Arnalds @ Salon
3)La Roux @ Rock’N Coke

2013ün en iyi konserleri
4)Primal Scream @ Rock’N Coke
5)Emily Wells @ Babylon
6)TRST @ Salon

2013ün en iyi konserleri

7)Agnes Obel @ Salon
8)John Legend@ Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi
9)Placebo @ Park Orman

2013ün en iyi konserleri

10) Rihanna @ İnönü Stadı

2013ün en iyi konserleri

Bu Aralar Neler Dinliyorum?

·Bu aralar en çok Model’in son albümü ‘Levla’nın Hikayesi’ durmadan dinliyorum. Grubun 3. albümü baştan sonra bir konsept albüm. Albümün iki bölümden oluşan bir hikâyeden oluşuyor. İlk bölümde Levla’nın sevgilisi tarafından terkedilişi ve yasın 5 evresi konu edilirken, ikinci bölümde Levla’nın kendisiyle olan hesaplaşması anlatılıyor.

Haberin Devamı

·Emre Aydın’nın 3. albümü “Eylül Geldi Sonra” geçtiğimiz hafta yayınlandı. ‘Afilli Yalnızlık” ve özellikle “Kağıt Evler”den sonra nasıl bir albümle geri geleceğini çok merak ediyordum. Albümde Nazan Öncel’den “Geceler Kara Tren” ve Sezen Aksu’da “Belalım” cover’ları yer alıyor.

2013ün en iyi konserleri

·Geçtiğimiz yaz kaybettiğimiz Cory Monteith’in kız arkadaşı olan Glee’den tanıdığımız Lea Michele’in ilk solo albümü ‘Louder’ Mart ayında piyasaya çıkacak.

2013ün en iyi konserleri

Albümden ilk single ‘Cannonball’ geçtiğimiz hafta yayınlandı. Şarkının sözleri yine söz fabrikatörü Sia’ya ait. Lea şarkıyı ilk kez canlı olarak Ellen Show’da seslendirirken, Cory’nin vefatından sonra yaşadıklarını ilk defa programda açıkladı. Mart ayında yayınlanacak albümde Sia ile birlikte yazdığı ‘If You Say So” adlı bir şarkı daha yer alıyor.

Haberin Devamı

BEYONCE- BEYONCÉ

2013ün en iyi konserleri

Önceki hafta Beyonce 5. albümünü Itunes üzerinden sessiz sedasız bir sabah ansızın yayınlayıverdi. Sessiz sedasız diyorum çünkü yaklaşık 1,5 yıl süren bu dev çalışmaya dair en bilinir müzik yayınları bile habersizdi. Kendi adını taşıyan söz konusu albüm Itunes üzerinden satışa başladığı anda tüm müzik dünyası elinde avucundakini bırakıp bu yeni albüme kitlendi. Bu konsept çalışmanın her şeyden önce “görsel” bir albüm olması önemli bir ilki temsil ediyor.

Beyoncé 14 şarkı ve bu şarkıların videolarından oluşan bir nevi film niteliğinde bir çalışma. Bu albüm aslında müzik dünyası için büyük bir başlangıcın da işareti olabilir. Bir albüm düşünün, tüm şarkılarının video klipleri de albüm ile birlikte tek seferde satın alınabiliyor. Görsel olarak da her şarkı desteklenirken, belki de "single" mantığı bir anlamda ortadan kalkıyor, albümün tanıtımı geleneksel metotlarca yapılamaz hale geliyor. Bana göre Radiohead'in ‘In Rainbow’ albümünü 2007 senesinde ücretsiz yayınlamasından beri, bu kadar etkileyici bir müzik pazarlama taktiği görmedim.

Haberin Devamı

Beyonce yeni albümünü 13 Aralık'ta dijital satışa sunduktan sonra sırasıyla 'XO' ve 'Drunk İn Love' şarkılarını birer gün arayla single olarak yayınladı. Birçok müzik otoritesi, bu ilginç pazarlama taktiğini tartışa dursun, Beyonce yeni albümünün çıkışıyla ilk üç gün içinde 800 bin adetten fazla satış sağladı. Diğer yandan birçok yeniliğe gebe bu albüm, Beyonce'nin kariyerinde de, çıktığı ilk hafta en çok satan albümü olarak tarihe geçti. Diğer yandan albüm Itunes’un en hızlı satış rekorunu kıran albüm olarak da tarihe adını yazdırdı. Bu veriler plak şirketleri, PR işlerine tonlarca para aktaran şirketler için çok mühim bilgiler.

2013ün en iyi konserleri

5. albüme tarz olarak bakarsak, Beyonce'nin önceki albümlerine kıyasla oldukça deneysel sularda gezdiği bir albüm olmuş. Şarkıları dinlerken hissettirdiği başkayken, videolarını izlediğiniz de gördükleriniz bambaşka. Her klip kendi başına büyük prodüksiyonlar olurken, Beyonce belki de ilk defa çıplaklık anlamında bu kadar cesur görüntüler veriyor. Kimine göre bu kadar kendini ya da bedenini ön planda tuttuğu için gereksiz bir ispat çabası -doğum sonrası sendromu yaşadığı-iddia edilse de, albümün tüm konsepti için bence cesareti büyük alkışı hakediyor.

Haberin Devamı

Beyoncé yapımcılar zengini bir çalışma olmuş. Beyonce kendisi başta olmak üzere, Timbaland, Justin Timberlake, Pharrell Williams,Jerome Harmon, Hit-Boy gibi birçok isimle çalışmış. Beyonce 5. albümünü kaydederlerken hiç kendilerini kasmadan, rahat bir çalışma ortamı verdiği için The Hamptons’daki evlerinde çalıştıklarını belirtmiş.

Sene biterken son anda ortaya çıkan bu yeni albüm sadece dinlemek için değil izlemek için de harika bir çalışma. Beyonce, albümün çıkışından kısa bir süre sonra “ günümüzde artık şarkılar çok çabuk tüketiliyor, ben bu albüm hazır olduğunda başka kimseler duyurmadan, ilk olarak bir bütün olarak tüm hayranlarıma benden ulaşsın istedim” demiş. Önceden bildiğiniz Beyonce, bünyesindeki birçok ilk sebebiyle bu albümde sizi çok şaşırtacak, kaçırmayın derim.

YILDIZLAR:

Blow

Yoncé/Partition

Mine

Rocket (Timberlake havaları)

XO (albümün en ve tek ticari şarkısı)

Blue (küçük kızı Blue Ivy’nin de vokali olan şarkı albümün kapanış şarkısı)

OSCAR'IMI VERDİM GİTTİ:

Drunk In Love (XO’dan sonra albümdeki en ticari ikinci şarkı, şarkının enerjisi ve kocası Jay Z ile çektiği sade klip şarkıya çok yakışmış)

Ghost /Haunted ( Albümün incisidir, klibi de bir o kadar etkileyici)

Superpower

Heaven

KARIŞIK KASET

Geçtiğimiz hafta yayınladığım “2013’ün En İyi Türkçe Albümleri” listesi çok fazla istek aldı. Karışık Kaset listesi yapmadığım için okurlardan bu yönde istek geldi, ben de bu isteğe cevaben bu yazıda bir liste hazırladım. (liste herhangi bir sıralama içermeksizin, rastgele sıralanmıştır)

Liste Youtube’da “Türkçe2013” adıyla sizler için hazırlandı.

Keyifli dinlemeler…

1)Özlem Tekin – Kargalar

2)Şebnem Ferah- Birileri Var

3)Yüzyüzeyken Konuşuruz – Bir Sinema Filmine Bilet Almışım

4)Mor ve Ötesi – Güneşi Beklerken

5)Mabel Matiz- Aşk Yok Olmaktır

6)Model – Ağlamam Zaman Aldı

7)Mabel Matiz – Sultan Süleyman

8)Çiğdem Erken – Çakmak

9)Birsen Tezer – Kusura Bakma

10)Cem Adrian feat Melis Danişmend – Yalnızlık

11)Tarkan- Firuze

12)Meriva –Hepberaberyalnız

13)Yüzyüzeyken Konuşuruz – Ateş Edecek Misin?

14)Mirkelam – Evlenelim Gel

15)Mabel Matiz- Zor Değil

16)Çiğdem Erken – Cihangirde

17)Mor ve Ötesi – Bahar

18)Nilüfer feat. Çilekeş – Değişir Dünya

19)Model – Sarı Kurdeleler

20)Aylin Aslım – Zümrüdüanka

21)Zakkum – Her Gün Sonbahar

22)Aylin Aslım – Ölünür De

23)Koray Candemir – Kalan Giden Benim

24)Nilüfer feat. Vega – Ta Uzak Yollardan

25)Koray Candemir feat. Melis Danişmend – Yeni Bir Gün

26)Ayyuka – Namın Abi’nin Türküsü

27)Duman – Eyvallah

28)TNK – Büyük Ayrılık

29)Melis Danişmend – Masa

30)Erdem Kınay feat. Bengü – Kolay Gelsin

Yazarın Tüm Yazıları