2013’te eğitim

2013’ün bitmesine bir iki gün kaldı. Yandaki haberde de okuyacağınız gibi koca bir yıl boyunca neler yaşadık neler...

Haberin Devamı

Sondan geriye gidelim isterseniz. Dershaneler krizi bu yılın bitimine yakın en önemli eğitim gündemi oldu. Bütün dershane birlikleri belki tarihinde ilk kez biraraya geldi. Kurumlarını savunmak, sisteme zarar vermediklerini ispatlamak için çabaladılar. Eylemler yaptılar, açıklamalarda bulundular, toplantılarda tek ses oldular. Sonunda dershanelerin kapatılması ertelendi, isteyenlerin okullaşması için bazı cazip imkanlar sunuldu.
Türkiye gündemini kaplayan bu konudan önce de adı SBS olmasa da yeni sınav sistemi çok konuşuldu, tartışıldı. Bakanlık her ne kadar “bu yeni bir sistem değildir” dese de, ilköğretim 8’inci sınıf öğrencileri bu kez kendi okullarında, kendi sınıflarında ama başka öğretmenlerin gözetiminde “merkezi” bir sınava girdiler. Sırada Nisan’daki sınav var. Ama bu sınavda da kitapçıkların daha önce yanlışlıkla dağıtıldığı iddiası çok konuşuldu. özel okulların hala nasıl öğrenci alacağı belli değil. Gerçi onlar, sadece Türkçe, Fen ve Matematik testi sonuçlarına göre öğrenci kaydı yapacaklarını söylediler ama Bakanlık bu konuda son kararını vermedi.
Liseye yerleştirme konusunda önümüzdeki yıl konuşulacak bir konu da açık uçlu sınav oldu. Bakanlık yetkilileri bu konuda çalışma yapacaklarına yönelik ipuçları verdi.
Bu yılın başında 66 aylıkların okula başlamasının zorunluluktan çıkarılması velileri biraz olsun rahatlattı ama 4+4+4 sistemine yine velilerin pek alışmadığı ortaya çıktı.
Üniversiteler cephesinden değişen bir şey olmadı. Gerçi YÖK Başkanı sene başından itibaren yeni bir YÖK taslağı hazırladığını açıkladı ve birçok kurum ve kişi dolaşarak bu taslakla ilgili ikna etmeye çalıştı ama ne olduysa taslak birden ortadan kalktı, konuşulmaz oldu.
Bu yıldan gelecek yıla devredilecek konuların başında da yeni üniversite giriş sistemi oldu. ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınavın sayısının artacağı ve açık uçlu olacağını sık sık katıldığı toplantılarda dillendirdi.
Bu yıl yeni açılan ve açılması kararlaştırılan devlet ve vakıf üniversitesinin sayısı da fazla oldu.
Eğitimde önümüzdeki yıla devredilen sorun ve konular saymakla bitmez. Anlaşılan Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM’nin elinde daha konuşulacak, tartışılacak çok konu var.
Bu arada Fatih Projesi, öğretmen ve yönetici atamaları da 2014’te gündemde olacak konuların başında geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları