2012 tohumların atıldığı bir yıl oldu

Haberin Devamı

2012 tohumların atıldığı bir yıl oldu

YILIN son günlerinde İzmir’de 2012’ye damgasını vuran olayları hatırlamaya çalıştığımda ilk aklıma gelen Büyükşehir Belediyesi Davası oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun çete reisi iddiasıyla 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı 130 sanıklı dava, İzmir’de 2012’nin unutulmazları arasında liste başı olacak. Dava nasıl sonuçlanır bilemeyiz ama tutuklu 18 sanıktan 17’sinin tahliye edilmesi önemli bir gelişmeydi.
Siyaset dışında 2012’de İzmir için önemli yatırımları gözümün önüne getirmeye çalıştım. EXPO heyecanının yeniden ateşlenmesi yılın en çok konuşulan konuları arasındaydı. İzmir’in geleceği için büyük önem taşıyan önemli altyapı projelerinin temellerinin atıldığı, bazılarının ise hayata geçtiği yıl oldu 2012.
Hem hükümet hem Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrı ayrı veya ortak olarak yapılan projelerin başında raylı sistemin gelişmesi ve giderek Efes’e ve Bergama’ya kadar uzayarak bir turizm hattına dönüşecek olması, hızla gelişen kruvaziyer  turizmi ve konteyner taşımacılığı için liman genişletme çalışmalarının başlaması, Çandarlı Limanı’nın temellerinin atılıp inşaat çalışmalarının başlaması, Adnan Menderes’te yeni iç hatlar terminalinin inşasının başlaması, İzmir-İstanbul  Otoyolu’nun inşaatının devam etmesi, İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli, şehir içi trafiği rahatlatacak Konak Tünelleri ve Uçanyol inşaatlarının başlaması, bitmeyen Metro’da mutlu sona yaklaşılması, deniz taşımacılığında yeni şehir hatları vapurları için siparişlerin verilmesi, Körfez’i derinleştirme ve temizleme çalışmalarının başlaması için
düğmeye basılması, şehir içi trafiği rahatlatmada çok önemli rol oynayacak tramvay hatları için projelerin hazırlanıp DPT’nin onayından sonra çalışmaların başlayacak olması, Körfez’e yeni bir kimlik kazandıracak sahil düzenleme projelerinin hazırlanması, yeni kent merkezi Bayraklı’da yükselecek gökdelenlerin temellerinin atılmaya başlaması, bazılarının ise hızla boy atması, kentsel dönüşüm için
ilk kazmaların vurulmaya başlaması bir çırpıda aklıma gelenler oldu. Ayrıca, ilçe belediyeleri tarafından hazırlanan ya da hayata geçirilen daha niceleri var.
Dikkat edilirse bu projelerin büyük bölümünün tohumları 2012 yılında atıldı. İzmir’e yepyeni bir altyapı, yeni bir kimlik kazandıracak bu çalışmalar tamamlandığında üç-dört yıl içerisinde bambaşka bir İzmir’de yaşamaya başlayacağımız çok açık.

Haberin Devamı

2012 tohumların atıldığı bir yıl oldu

Haberin Devamı

Akıllı kapılar var kanalizasyon yok

Barkod sistemiyle binalarla ilgili bütün bilgilerin yer aldığı akıllı kapı uygulamasının Türkiye’de ilk kez İzmir’de başladığını öğrenince hem memnun oldum hem de acı acı gülümsedim. Memnun oldum çünkü yüksek teknolojideki gelişmelere ilk ayak uyduran bir kentte yaşamaktan gurur duydum. Acı acı gülümsedim çünkü Urla’nın bir mahallesinde en az 200-300 kişinin hala kanalizasyon, su, aydınlatma hizmetlerinden yararlanmadan oturduklarını biliyorum. Kanalizasyon yerine fosseptikle, şehir suyu yerine de ancak 250-300 metre derinlikten suyun çıkarılabildiği artezyenler kullanılıyor. Hatırı sayılır vergiler ödenmesine rağmen ne yazık ki kaçak gecekondu bölgelerine götürülen hizmet bu bölgelere götürülemiyor. Aydınlatma konusuna hiç girmeyeyim. Mahalle sakinleri olarak karanlık yollara o kadar alıştık ki aydınlatma olsa fazla ışıktan gözlerimiz görmeyecek... Zaten elektrik işi de bir garip bizim oralarda. Herkes kendi direğini kendisi dikerek elektrik almak zorunda. Yolun sağı solu beton direkten geçilmiyor.
Bu işte bir yanlışlık var diye yıllardır ilgili her makama derdimizi anlatmamıza rağmen çare bulunamadı. Yol Karayolları’na ait olduğu için TEDAŞ direk dikemiyor ve aydınlatma yapamıyor. Aynı şekilde İZSU yol kendisine ait olmadığı için kanalizasyon ve su hizmetleri getiremiyor. Sonuçta kurumlar arası anlaşmazlık nedeniyle koskoca bir mahalle, akıllı kapıların olduğu bir şehirde 21. Yüzyıl’da susuz, kanalizasyonsuz, aydınlatmasız yaşamını sürdürüyor. Kurumlar bizim derdimizi top gibi birbirine attığı sürece İzmir uzay çağına bile atlasa bizim mahalleye kanalizasyon, su ve aydınlatma zor gelir.

 

Yazarın Tüm Yazıları