2011'de hayatlarını kaybeden şampiyonlar

Güncelleme Tarihi:

2011de hayatlarını kaybeden şampiyonlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 12:13

Spor dünyası, 2011'de birçok ünlü sporcunun ölümü nedeniyle gözyaşı döktü.

ABD'li efsanevi boksör Joe Frazier, efsanevi Rus halterci Alekseyev ve futbolun “doktoru” Brezilyalı Socrates, 2011'de spor dünyasının kaybettiği başlıca isimler arasında yer aldı. 2011'de İngiliz Dan Wheldon ve İtalyan Marco Simoncelli de yarışlardaki kazalarda yaşamlarını yitirdi.

Spor dünyasının 2011'de kaybettiği isimler arasında Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Fevzi Şeker de bulunuyor. 2011'de yaşamını yitiren bazı ünlü sporcular şöyle:

Joe Frazier: Eski Dünya Ağır Sıklet Boks şampiyonu, 1970'li yıllarda Muhammed Ali'nin en büyük rakibi olan ABD'li ünlü boksör Frazier kanserden öldü. Kimi kesimlerce gelmiş geçmiş en büyük boksör olarak nitelenen Muhammed Ali'ye ilk yenilgisini tattıran Frazier, daha sonra Muhammed Ali ile yaptığı iki maçı kaybetmişti.
"Smokin Joe" lakaplı Frazier'ın meşhur sol kroşesi, birçok rakibinin maçların başında nakavt olarak ringi terk etmesine neden oluyordu. Muhammed Ali de 1971 yılında Madison Square Garden'de oynanan ve "Yüzyılın Dövüşü" olarak adlandırılan maçın 15. raundunda Frazier'in sol kroşesiyle ringe yığılmıştı.

Vassili Alekseyev: 80 kez dünya rekoru kıran dünya ve olimpiyat şampiyonu efsanevi Rus halterci Vassili Alekseyev, uzun süren hastalığı nedeniyle 2011'de yaşamını yitiren sporculardan biri oldu.
8 kez dünya şampiyonu olan Alekseyev, yarışmalarda üç dalın bulunduğu yıllarda toplamda 645 kiloyla dünya rekoru kırdı. Daha önce halterde koparma ve silkmenin dışında yer alan “pres” dalı, 1972'de Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarıldığı için Alekseyev'in rekorunun kırılması imkansız gözüküyor.Artı 100 kiloda yarışan Alekseyev'in en iyi dereceleri, koparmada 190, Preste 236.5, Silkmede 256 ve toplamda 645 kilo olarak sıralanıyor.
Alekseyev, 8 dünya şampiyonluğunun yanı sıra 2 kez olimpiyat, 8 kez Avrupa ve 7 kez SSCB şampiyonu oldu.

Socrates: Brezilya Milli Takımının efsanevi kaptanlarından Socrates, bağırsak enfeksiyonu nedeniyle 57 yaşında hayatını kaybetti ve futbol dünyasını gözyaşına boğdu.
Tam adı Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira olan Socrates, tıp fakültesi mezunu olması nedeniyle “doktor” lakabıyla anılıyordu.
Hücuma dönük orta saha oyuncusu olan Socrates, soğukkanlı oyun tarzı, oyunu okuma yeteneği, topuk pasları ve gerilmeden kullandığı penaltı vuruşlarıyla ün yaptı. İki ayağıyla da çok sert ve isabetli şutlar atabilen Socrates, sakalıyla da dikkati çekiyordu. Corinthians'da 6 yıl oynayan ve bu takımda 297 maçta 172 gol atan Socrates, daha sonra Fiorentina, Flamengo ve Santos'da forma giydikten sonra 1989'da 35 yaşındayken futbolu bırakmıştı.
Socrates, 1982 ve 1986 Dünya Kupalarında Brezilya Milli Takımı'nın kadrosunda yer aldı.

Nikolay Andrianov: Olimpiyatlarda 7 altın madalya kazanan daha sonra Parkinson hastalığına yakalanan cimnastikçi Andrianov, 2011'de hayatını kaybeden sporcular arasında yer alıyor. 58 yaşında ölen Andrianov, 1972, 1976 ve 1980'de düzenlenen olimpiyatlarda 15 madalya kazandı. Andrianov 18 madalyalı Sovyet cimnastikçi Larissa Latynina ve 16 madalyalı ABD'li yüzücü Michael Phelps'in ardından olimpiyatlar tarihinde en çok madalya kazanan 3. isim durumunda.

Dan Wheldon: 33 yaşındaki İngiliz pilot Wheldon, Las Vegas'daki IndyCar yarışındaki kazada hayatını kaybetti.
Kariyerinde iki Indianapolis 500 şampiyonluğu bulunan Wheldon, 15 aracın karıştığı kazada aldığı yaralar nedeniyle öldü.

Marco Simoncelli: Honda'nın İtalyan pilotu Marco Simoncelli, 2011'de yarışlarda hayatını kaybeden bir diğer pilot oldu. Simoncelli, Moto Gp Malezya Grand Prix'sinde meydana gelen kazada bir virajı dönerken düştü ve arkasından gelen ABD'li Colin Edwards, Simoncelli'ye çarptı. Kazada çarpışmanın etkisiyle Simoncelli'nin kaskı çıktı. Hastaneye kaldırılan Simoncelli, kurtarılamadı.
Simoncelli, 2008'de 250 cc'de şampiyon olmuştu.

Gary Speed: Galler Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü Gary Speed, evinde kendisini asarak intihar etti.
Galler Milli Takımı'nın başına geçen yıl getirilen Speed, Leeds United'ın ligde son şampiyonluğu kazanan 1992 yılı kadrosunda yer alıyordu. 1990-2004 yılları arasında Galler Milli Takımı'nın formasını da 85 kez giyen Sqeed, 2006 yılında giydiği Bolton formasıyla Premier League'de 500. maçına çıkan ilk futbolcu unvanını elde etmişti.

Tomislav İviç: Bir dönem Galatasaray ve Fenerbahçe futbol takımlarını da çalıştıran Hırvat İviç de 2011'de hayatını kaybeden teknik adamlar arasında yer aldı.
77 yaşında yaşamını yitiren İviç, Hajduk Split'i 1974, 1975 ve 1979'da Yugoslavya, Ajax'ı 1977'de Hollanda şampiyonu yaptı. İviç, Anderlecht, Porto, Atletico Madrid, Marsilya ve Paris Saint Germain'i de çalıştırdı.

Pierre Quinon: Los Angeles'da 1984'te düzenlenen olimpiyatlarda sırıkla atlamada altın madalya kazanan Fransız atlet Quinon da 2011'de intihar ederek yaşamına son veren sporculardan oldu.
49 yaşındaki Quinon, 1992'de atletizmi bırakmasının ardından Fransa'nın güneyindeki Var bölgesine yerleşmiş ve ticarete atılmıştı. Pierre Quinon, sırıkla atlamada olimpiyat şampiyonu olan ilk Fransız olma unvanını kazanmıştı.

Ladislav Novak: Çekoslovakya Milli Takımı'nın 1962'de final oynayan kadrosunda yer alan Novak, 79 yaşında öldü. Dukla Prag'da 14 sezon oynayan Novak, 75 kez milli takımda forma giydi.

Claudia Heill: 2004'te Atina'da düzenlenen olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan Avusturyalı kadın judocu Heill, bir binanın 6. katından düşerek öldü. 29 yaşındaki Heill'in intihar edip etmediği belirlenemedi.

Grete Waitz: New York maratonunu 1978-1988 yıllarında 9 kez kazanan Norveçli atlet 57 yaşında kanserden öldü. Maratonda 1983'te dünya şampiyonu olan Waitz, 1984'te Los Angeles olimpiyatlarında da gümüş madalya kazanmıştı.

Samuel Wanjiru: 2008 Pekin olimpiyatlarında altın madalya kazanan 24 yaşındaki Kenyalı atlet, evinin 2. katından düşerek hayatını kaybetti. Wanjiru, 4 önemli maraton yarışını (Pekin 2008, Londra 2009 ve Chicago 2009, 2010) kazanmıştı.

Florian Albert: Macar futbol tarihinin en önemli isimlerinden biri olarak tarihe geçen ve ülkenin tek “Altın Top” ödüllü futbolcusu olan Albert, 71 yaşında yaşamını yitirdi.
Ülke tarihinin gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olan dünyaca ünlü Ferenç Puşkaş kadar sevilen ve saygı gösterilen “İmparator” lakaplı Ferençvaroş takımının eski efsanevi futbolcusu Albert, 75 kez giydiği Macaristan Milli Takımı formasıyla da 31 gol attı.

Fevzi Şeker: Türk güreş tarihinin önemli isimlerinden Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Fevzi Şeker de 2011'de hayatını kaybeden isimlerden oldu.
49 yaşında hayatını kaybeden Şeker, güreşe 1974 yılında İstanbul Fatih Kulübü'nde başlamıştı. İstanbul Tekel Spor, Tofaş SAS, Simtel Spor ve İskenderun Demirçelik Spor Kulübü'nde mayo giyen Fevzi Şeker'in, Balkan şampiyonalarında elde ettiği birçok derecesinin yanı sıra Avrupa şampiyonluğu, dünya 2'nciliği ve 3'üncülükleri bulunuyordu.
Fevzi Şeker'in kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri arasında tek ve çift dalma, koltuk altı geçme, boyunduruk çekme ve çırpma gösteriliyordu.
Şeker, son olarak İstanbul'da Eylül ayında yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'ndaki başarısızlığın ardından Güreş Federasyonu'nca istifasının istendiği yönündeki haberlerle gündeme gelmişti. Federasyon yönetimi, bu başarısız sonucun ardından serbest stilde antrenör arayışlarına girmiş, ancak daha sonra istifalarını istediği Fevzi Şeker ve ekibini yeniden göreve getirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!