2010 yılının manavı

Güncelleme Tarihi:

2010 yılının manavı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 00:00

‘Manav Ahmet’e hepatit B aşılı patatesler gelmiÅŸ. Çocuklara alsak...’ ‘OÄŸlum, ben sana multi-vitaminli olmayan elmalardan yeme demedim mi? Zaten zorla yiyorsun, bari bir iÅŸe yarasın...’Bizler erik ile ÅŸeftali arasındaki nektarine yeni alışmışken, kokteyli andıran birçok yeni meyve sebze, yakında manav raflarına çıkmaya hazırlanıyor. Çaprazlama tekniÄŸiyle üretilen, erik, kayısı, ÅŸeftali, kiraz tatlarını buluÅŸturan portakal büyüklüğündeki Hk4, çekirdeksiz karpuz, kokusuz mor karnıbahar ÅŸimdiden hazır. Bilim adamları, hepatit B aşısı içeren patates için çalışıyor. Yani yakın gelecekte, çevrenizden yukarıdakine benzer konuÅŸmalar duyarsanız sakın ÅŸaşırmayın. Ä°ÅŸte önümüzdeki 5 yıl içinde manavlarda rastlayacağımız yeni ürünler. 2010 yılının manav tezgahı.TATLI MISIRNiÅŸastadan çok ÅŸeker içeren mısırları 10 dakikada piÅŸirip, afiyetle yiyeceÄŸiz. Ãœstelik ÅŸimdikilerden daha lezzetli olacak.MOR KARNIBAHARPiÅŸirilirken çıkardığı o dayanılmaz koku var ya. Artık olmayacak. Ayrıca her türlü renkte üretilebilecek. Mor olanı yetiÅŸtirildi bile. Niye mi mor? Çünkü mor karnıbahar, normalinden 200 kat fazla vitamin içeriyor ve içinde antikanserojen maddeler bulunuyor. Ãœstelik yine normal olanı 800-1200 gram gelirken, morların ağırlığı 3 kilo 250 grama kadar çıkabiliyor. Çerkezköylü çiftçi Mehmet Koç, Türkiye’de mor karnıbahar yetiÅŸtirebilen üreticilerden.METRELÄ°K SALATALIKBir tane soyup bütün salataya onu doÄŸrayabileceksiniz. Ziraat Mühendisi Ä°lyas Çolak, Sinop’ta Amerikan salatalığı denilen, yarım metre uzunluÄŸunda salatalıklar yetiÅŸtirdi. Fide satışına baÅŸladı. Yakında ürünler geniÅŸ kitlelere ulaşır.GARANTÄ°LÄ° KAVUNArtık kavunun dibini koklamanıza gerek kalmayacak. Çünkü, geleceÄŸin manavı, size göğsünü gere gere tatlılığı üreticisi tarafından ‘garanti’ edilmiÅŸ, ÅŸeker oranı yüksek kavunlar satacak.SÃœRPRÄ°ZSÄ°Z BÄ°BERBiberler ya acı olacak ya tatlı. Ãœretici de, satıcı da, alıcı da bunu bilecek. Eve gelince kötü sürpriz yok. Ãœstelik bu biberler C vitamini deposu olacak.KÖŞELÄ° DOMATESKöşeli karpuz üreten Japonlar’a inat, Türk çiftçisi köşeli domates yetiÅŸtireli çok oluyor. Ãœstelik farklı lezzetlerdeki domatesler arasında seçim yapacaksınız. Et yemeklerine ayrı, zeytinyaÄŸlılara ayrı, salatalara ayrı domates geliyor.ÇEKÄ°RDEKSÄ°Z KARPUZBirkaç yıl sonra çekirdekli olanını arar olursanız ÅŸaşırmayın. Çünkü her yerde çekirdeksiz karpuz satılmaya baÅŸlanacak. Bizden de Adanalı üretici Yalçın Özgünay, uluslararası bir firmanın yardımıyla, sarı, çekirdeksiz ve ÅŸeker oranı yüksek karpuz yetiÅŸtirdi. Köşeli olanlarını saÄŸda solda görmüşsünüzdür bile.DEV TURPHerhalde bu en çok yemek fabrikalarının iÅŸine yarayacak. Toptan alım gibi bir ÅŸey. Tokat Niksar’da emekli öğretmen Faruk Sükan da bahçesinde dört kiloluk kırmızı turp yetiÅŸtirmeyi baÅŸardı. Yakında yaygınlaÅŸtığında kiloyla deÄŸil adetle turp almaya baÅŸlayacağız.KOKTEYL MEYVENe kayısı ne ÅŸeftali. Ne erik ne kiraz. Ama aslında hem erik hem kiraz, hem kayısı hem ÅŸeftali. Yakında manavınıza gidip, bardan kendinize bir kokteyl ister gibi meyve isteyeceksiniz. ‘Manav efendi, bana öyle bir ÅŸey ver ki, içinde ÅŸu ÅŸu tatlar olsun.’ Türkiye’de de ÅŸimdiden gerçekleÅŸti hatta. Ä°nÅŸaat mühendisi Hasan KeçebaÅŸ, çiçekte aşılama yöntemiyle, dört ayrı meyvenin (erik, kiraz, kayısı, ÅŸeftali) tadını bir araya getiren meyve geliÅŸtirdi. Hk4 adı verilen meyve, portakal büyüklüğünde ve çekirdeÄŸi kiraz çekirdeÄŸine benziyor. Yerken dördünün de tadını alabiliyorsunuz.DÃœNYA BUNLAR ÃœZERÄ°NE ÇALIÅžIYORVitaminli, antioksidan ya da aşı içeren ürünler geliÅŸtirmek üzere çalışmalar devam ediyor. Amaç, geliÅŸim yetersizliklerini önleme, hastalıkları geciktirme ya da önleme, vitamin-mineral emilimini çoÄŸaltma. Bu arada bazı meyve ve sebzelerin yenmesiyle oluÅŸan alerjilerin yok edilmesi de çalışmaların amaçları arasında. Ancak bunların tezgahlara ulaÅŸabilmesi zaman alacak. Çünkü zararlı olmadıklarının kesin olarak ispatlanması gerek. Ä°ÅŸte bunlardan üç ürün:HEPATÄ°T B AÅžILI PATATES: Deneme üretimiyle yapılan deneylerde, özel patatesi yiyenlerin yüzde 60’ında virüse karşı bağışıklık geliÅŸti.ALTIN PÄ°RÄ°NÇ: Dünyada ‘golden rice’ yani altın pirinç olarak bilinen A vitamini zengin pirinç üretimine iliÅŸkin çalışmalar sürüyor. Bu pirinç, kullanılabilir hale gelirse, özellikle açlık çeken ülkelerdeki çocukların geliÅŸimi için çözüm olması bekleniyor.ANTÄ°OKSÄ°DAN MISIR: Antioksidan ve E vitamini çoÄŸaltılmış, bir anlamda gençleÅŸtirici mısır üzerinde de denemeler sürüyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!