2010 güzellikler getirsin!

Bolluk, bereket, neşe ve sevinç ile gelsin.

İçimizi ısıtsın, hayatlarımıza mucize gibi dokunsun.
Sağlık, barış, huzur getirsin.
Krizleri, dertleri, tasaları, hastalıkları ve acıları, beklenmedik korkuları, tedirginlikleri, endişeleri... Alıp götürsün kötü olan her şeyi geri...
Ağacımızı kurduk eve günler önce, rengarenk, ışıl ışıl oturdu sevinçler içimize.
Kırmızı mumlarımızı, yeşil biblolarımızı, yeni yıl ruhu taşıyan tüm objelerimizi çıkardık ortaya.
Kocaman bir kavanoz aldım. Bu yıl itibarı ile ajandama yazdığım dileklerimi, ettiğim duaları, kızıma ve oğluma mektuplara çevireceğim. 31 Aralık gecesi onlara her yıl yazacağım mektupların ilkini bu yıl yazıp o kavanozun içine atıp saklayacağım. Bunu artık her yıl yapacağım.
Bu yıl geçen yıla göre daha büyük ailemiz.
Emre Berent ile insan olmuştum...
Bora ile mutlu bir insan olmuştum...
6 ay önce aramıza katılan minik kızımız ile tamamlanmış bir insan olmuştum...
Şimdi ise sürpriz bebeğimiz ile çoğaldığımı hissediyorum...
Bu yıl...
Tüm insanlığa 2010 hayırlarla gelsin, mutlu olalım, huzur dolalım ve sağlıkla yaşayalım istiyorum.
Herkese mutlu yıllar diliyorum!

‘Çocuğum yemek yemiyor’ diyen annelere öneriler

Anneleri en çok üzen ve telaşlandıran konulardan bir tanesi çocuklarının yemek yememesidir. Çocuğumu doyuramıyorum, aç kalıyor düşüncesiyle ne yapacaklarını şaşıran anneler, doğru sandıkları birçok yanlış yaparak yemek yemeyi ya çocukları için işkence haline getirirler ya da kendileri için büyük bir tehdit unsuru oluştururlar. Annelerin beslenme konusundaki bu tür sorunlarıyla ilgili Diyetisyen Ayşe Korkmaz ve Diyetisyen Ayça Ilıca’dan bilgi aldık.

Çocuklarda iştahı etkileyen en büyük etkenlerden biri, öğün aralarında abur-cuburla karnını doyurmalarıdır. Buna bağlı olarak doygunluk hisseden çocuk ana öğünlerde yemek yemeyi reddedecektir.

Oyalamak için ana yemek öncesi çocuğunuzun eline tutuşturduğunuz bir gofret veya bir dilim kek onu tıkayacak, sofrada yiyecekleri reddetmesine neden olacaktır. Bu tip durumlarda çocuğun sofra düzenine alışık olması çok önemlidir. Çocuğunuz 1 yaşındayken artık aile sofranıza oturur hale gelmeli ve yemek zamanının aile ile bir araya gelinen, herkesin yemek yediği eğlenceli bir vakit olduğunu öğrenmelidir. Bunun yanı sıra çocuğunuz gereksinimlerini karşılayacak küçük ara kahvaltılar ya da meyveler, kahvaltı ile öğle yemeği arasında, öğle ile akşam yemeği arasında verilebilir. Ancak bu ara öğünler iştahı kapatacak miktarda ve ana öğün saatine çok yakın olmamalıdır.

TABAĞINA YİYECEĞİ KADAR YEMEK KOYUN

Ayrıca yemek tabaklarının çocuğunuzun ilgisini çekecek tarzda renkli ve eğlenceli olması, tabağına yiyebileceği kadar yemek konması da çocuğunuzun çok daha istekli yemek yemesini sağlayacaktır.
Bunların dışında çocuğunuzla beraber alışveriş yapmanız, sofra hazırlanırken yardım istemeniz hatta onun da yemek hazırlanmasında katkıda bunmasına fırsat tanımanız çocuğunuzun yemek yeme isteğini arttırıcı yönde olumlu etkiler oluşturacaktır.
Hem temizlik hem de kendisini daha zinde hissetmesi için yemek öncesi çocuğunuzun elini yüzünü yıkaması faydalı olacaktır. Çocuğunuz çok yorgun ve uykusuzsa, yemek yemesi konusunda ısrarcı olmayın.
Eğer çocuğunuz yemek yemeyi reddediyorsa, bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan biri genellikle çocuğun dikkatleri üzerine çekerek herkesin kendisiyle ilgilenmesini sağlama çabasıdır. Böyle bir durum içerisindeyseniz yemek yemeyi reddeden çocuğunuza, tabağındakileri bitirmesi konusunda ısrarlı ve tepkili davranmak yerine, “peki diyerek onunla ilgilenmemeli, bu konudan ne kadar endişe duyduğunuzu ona hissettirmemelisiniz. Aksi takdirde çocuğunuz bunu bir koz olarak görecek ve yapılmasını istediği şeyi yaptırmak için sizin endişe duyduğunuzu fark ettiği “yemeyi reddetme” yoluna gidecektir.

NE ZAMAN UZMANA BAŞVURMAK GEREK

Çocuğunuza yemek yemeyi istemediğinde tabağındakilerin hepsini bitirmek zorunda olmadığını, açlık hissetmiyorsa daha sonra da yiyebileceğini söylemeli, tabağını yarım saatten fazla önünde tutmamalısınız. Ancak bu tavrınızda tutarlı olmalısınız. Tabaktakileri bitirmesi için ödüller koymak ya da baskıcı, ters tavırlar içerisine girmek, zorlamak, kandırmak çocukta yemek ve yemek zamanı ile ilgili kötü çağrışımlara yol açabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda daha da büyük sorunlara neden olabilir.
Çocuğunuzun yemeği reddetmesindeki diğer en önemli etmen ise aynı biz yetişkinlerde olduğu gibi iştahsız olmasıdır. Özellikle hastaysa ve ateşi yükselmişse, diş çıkartıyorsa, yorgun ya da uykusuzsa, alışmış olduğu düzen değişmişse çocuğun iştahında azalma gözlenebilir. Bu dönemde de telaşlanmadan hacmi küçük ama içeriği çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak, normalde de yemekten hoşlandığı yiyecekleri görsel açıdan ona hitap edecek şekilde eğlenceli tabak süslemesiyle (ısrarcı olmadan) yemesini sağlayabilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen çocuğuzda kilo kaybı gözlemliyorsanız, yemek yemeyi şiddetle reddediyor ve yediklerini çıkarıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır.

Uzaylıların müziği dünyamızda

“Avatar” filminin ödüllü bestecisi James Horner’ın imzasını taşıyan müzikler “Avatar: Music from the Motion Picture” adlı bir albümle piyasada... “Uzaylılar müzik yapsa nasıl olurdu?” sorusuna yanıt getiren albüm, dinleyicilere kaçırılmaması gereken bir dinleti sunuyor.
EMı Music

Elektrikli Pergel

Bu atölye çalışmasında; çocukların motorlar, CD’ler ve pillerle oluşturduğu bir sistem ile renkli kalemler ve kağıtlar da kullanılarak farklı renklerde halkalar oluşturuluyor. Bu pergeli üretmek de, şekilleri yaratmak da çok eğlenceli... Atölye çalışmasını, elektronikle uğraşmaktan ve proje yapmaktan zevk alan, elektronik yarışmalarını hiç kaçırmayan, elektronik mühendisi olma yolundaki Emre Uzun gerçekleştiriyor.
Tarih: 2 Ocak Cumartesi
Yer: Santralatölye - ıstanbul
Kayıt için: (0212)444 04 28

Siz spor yaparken çocuklarınız sıkılmayacak

Günümüzde yoğun iş temposunun getirdiği yorgunluk bizi nasıl etkiliyorsa, gelişen teknolojinin yol açtığı hareketsizlik de çocuklarımızın vücudunu olumsuz yönde etkiliyor. Çocukların televizyon ve bilgisayar başındaki esaretten kurtulmaları ve sporu bir yaşam tarzına dönüştürmeleri için küçük yaşta yönlendirilmeleri çok önemli. MAC-Gym Kids’de siz spor yaparken çocuklarınız da sportif aktivitelere katılarak eğlenceli vakit geçirebilir.
MAC Maçka: (0212) 232 44 40
MAC Kanyon: (0212) 353 09 99
MAC Ankara Panora: (0312) 490 14 77

Yahşi Batı

Cem Yılmaz, Ozan Güven, Demet Evgar ve Zafer Algöz’ün rol aldığı “Yahşi Batı” yarın vizlyona giriyor. Filmde, 1800’lü yılların sonunda iki Osmanlı’nın, dönemin padişahı tarafından gönderildikleri Amerika görevi sırasında başlarına gelen olaylar anlatılıyor. Sinema ve tiyatro dünyamızın pek çok ünlü ismini bir araya getiren filmde, Süleyman Turan, Yılmaz Köksal, Uğur Polat, Cansu Dere, Mazlum Çimen ve Tuncay Özinel de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

Karagöz iş arıyor

Geleneksel motiflerden uzaklaşmadan modern bir dille sahneye konan bu kukla oyunu, Hacivat’ın Karagöz’e iş bulmasıyla başlıyor. Karagöz de Arap, Beberuhi, Himmet gibi tiplerle işe alınması için konuşuyor. Ama cahilliğinden dolayı hiçbir işi başaramıyor. Çocukların da yardımıyla okula gitmeye karar veriyor. Bu oyun, geleneksel ve güçlü bir figür olan “Karagöz” aracılığıyla okumanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. 2 ve 3 Ocak 2010 tarihinde Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan oyun, çocuklarınızın çok ilgisini çekecek.
Bülent Aksu Kukla Tiyatrosu
Gişe Tel: (0216) 357 28 36
Yazarın Tüm Yazıları