GeriSeyahat 2009 yazında Batı Akdeniz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2009 yazında Batı Akdeniz

2009 yazında Batı Akdeniz

Turist sayısındaki azalma, bu yıl Antalya’da yerli tatilci için birçok avantaj yarattı. Oteller kapıda cazip fiyatlar sunarken, sahillerde mavi bayrak kalitesine ulaşan tesislerin sayısı artıyor. Eğlence mekanlarında ise Brezilyalı sambacılar fırtına gibi esiyor.

KONAKLAMA

Kapılar yerli tatilciye açık


Global krizin etkisiyle yabancı turist sayısının yüzde 12’ye kadar gerilemesi üzerine, Antalya çevresindeki büyük tesisler özel tatil paketleriyle yerli turiste yöneldi. Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, okulların kapanmasıyla fiyatların oturduğunu belirtti. Beş yıldızlı 190 otel, 39 tatil köyünde uygun fiyatlarla oda bulmak mümkün. Konuklarını havaalanından helikopter ya da limuzinle karşılayan, özel aşçısı, barmeniyle ağırlayan VIP otellere bu yıl iki yeni tesis eklendi: Mardan Palace ve Vogue Avantgarde. Mardan’da kahvaltı dahil iki kişi günlük 254 euro ile 4 bin 753 euro arasında konaklamak mümkün. Kemer’in Göynük Beldesi’ndeki yedi yıldızlı Vogue Avantgarde Otel, suit odalarının yanı sıra günlüğü 20 bin dolara özel villada konaklama fırsatı sunuyor.
Antalya’nın Duacı Köyü’ne kurulan Ayka Vital Park, sağlık hizmetleriyle tatili birleştiriyor. Yaşlı ve engellilere beş yıldızlı konfor sunuyor. 172 odanın bulunduğu merkezde fizik tedavi ve rehabilitasyon üniteleri, ozonterapi, kardiyoloji kliniği, diş tedavi ve gençleştirme birimleri, SPA, spor salonları bulunuyor.
Batı Akdeniz’in tesettür otellerinin sayıları artarken, kaliteleri yükseliyor. Kumluca’daki beş yıldızlı Şah Inn Paradise, kadınlara özel havuz, plaj, SPA’nın yanı sıra sadece kadınların eğlenebildiği bir de diskoya sahip.

EĞLENCE

Köpüğün yerini kar aldı


Geçen yıl üç kişinin ölümüne yol açan kazadan sonra yasaklanan köpük partilerinin yerini bu yıl kar partileri aldı. Dans pistlerine dev kardan adamlar yapılıyor, eğlenenlerin üzerine kar makinesiyle kar püskürtülüyor. Rus revü gruplarına da güçlü bir rakip çıktı. Yıllar sonra samba Batı Akdeniz’de yeniden moda oldu, Brezilyalı topluluklar büyük ilgi çekiyor. Antalya merkezindeki en büyük eğlence mekanlarından Beach Park, bu yıl radikal bir kararla yüksek sesli
/images/100/0x0/55ea6228f018fbb8f87c62d1
eğlencenin bitiş saatini 02.00’den 24.00’e çekti. 12’nci yaşını kutlayan Club Ally yenilendi. Lara’daki Maia Beach, denize kurulan platformda Rus dansçıların gösterisiyle öne çıkıyor. Olympos Disko, Club Arma, Jolly Joker, Club Orpeus, Club Engel eski canlılığını bu yıl da koruyor. Çılgın eğlencelerin adresi, Kemer sahilindeki Club İnferno, Club Kemer Aura, Club Arena Moonlight ve Club Maji. Rusların çılgınca eğlendiği kulüplere rezarvasyonla, sadece çiftler kabul ediliyor. Alanya’nın eğlence merkezi Rıhtım Caddesi’ndeki iddialı mekanlardan Janus Disko, Bistro Bellman ve Robin Hood Disko, bu yıl da saat 03.00’e kadar açık. Dört bin kişilik Auditouryum Disko’da her türlü animasyon ve eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Cuba, Latin dans gecelerini sevenlerin mekanı. Türkçe müzikle eğlenenlerin adresi Red Tower’in Sky Disko Bar’ı oluyor. Türkler Beldesi’ndeki Summer Garden Eğlence Merkezi ise deniz kıyısında bahçe içerisinde doludizgin eğlence yaşatıyor. Özellikle Alman ve Rus gençlerin tercih ettiği Summer Garden’dan çıkışta bu yaz ekmek arası köfte yiyebilirsiniz.

SAHİLLER / PLAJLAR

Antalya’ya 15 yeni mavi bayrak geldi


Geçen yıl 141 plaj, iki marinasıyla Türkiye’nin en fazla mavi bayrağa sahip kenti unvanını taşıyan Antalya, bu yıl Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) Danimarka’da yaptığı değerlendirmede liderliğini korudu. 156 plajı, üç marinası, üç yatı mavi bayrakla taçlandırıldı. Yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmet kriterlerine uygun görülen plajlara verilen mavi bayrak, tatilcilere çevre dostu bir işletmede konakladıklarını gösteriyor.
Alanya’dan Mahmutlar Plajı’nda Happy Elegance Otel, Türkler Plajı’nda Köşdere Otel, İncekum’da İncekum Resort Otel, Okurcalar’da Sidera Otel ile Lamer Delta Otel, Manavgat’ın Kızılot Beldesi’ndeki Crystal Hotel Admiral ve Flora Garden Otel, bu yıl ilk kez mavi bayrak aldı. Kemer’de Joy Kriş World Otel ve Limak Limra, Çamyuva’da Marco Polo TK, Kaş’da Aquapark Otel, Gündoğdu’da Tayyarbey Otel, merkeze bağlı Aksu’da Venezia Palace ve IC Green Palace ile Lara’daki Lares Park Otel, plajlarında mavi bayraklarıyla hizmet vermeye başladı. Geçen yıl ara veren Antalya Çelebi Marina, tekrar başvuru yaparak mavi bayrağını geri kazandı.

KONYAALTI’DA GO-KART LARA’DA KUM HEYKEL

Antalya merkezindeki falezlerle Konyaaltı Sahili’nin birleştiği alanda bulunan Beach Park, 86 bar, restoran ve kafeyle hizmet veriyor. Bu yıl go-kart ve model otomobil pisti açıldı. Plaj voleybolu, hentbol, okçuluk gibi birçok turnuva düzenlenecek. 2,5 kilometrelik sahili, 11 plajıyla iddialı Lara Beach Park bu yıl bungee jumping platformunu kapattı. Yaz sonuna kadar sürecek Uluslararası Kum Heykel Festivali başlatıldı. 100’den fazla mitolojik olay, kahramanın işlendiği dev heykelleri yaz boyunca 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Antalya Yat Limanı’ndan Düden Şelalesi ve Sıçan Adası’na turlar sürüyor. Günlük tur ücreti 40- 60 TL, saatlik 5-10 TL. Rusların ilgi gösterdiği yüksek hızlı yatlarla turlar yaygınlaştı. Saatte 80 kilometreye kadar hız yapan teknelerin günlük kirası 2- 10 bin TL arasında. Denizden sıkılıp, Antalya’yı kuşbakışı seyretmek isteyenler için Kemer ile Tekirova Beldesi arasındaki 2 bin 365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nda her hafta farklı bir aktivite yapılıyor. Zirveye her gün 09.00 - 19.00 arasında teleferikle çıkmak mümkün.

DALIŞTA ÜÇ ADALAR

Antalya’nın 11 önemli dalış noktasından çoğu Kaş, Kalkan ve Kemer’de. 120 firma dalış eğitimi veriyor. Rehber eşlikli 45 dakikalık dalışın fiyatı 50- 60 TL arasında. Kemer açıklarındaki ünlü dalış merkezi Üç Adalar’ın avlanma yasağı listesinden çıkarılması, tehlikeleri de beraberinde getirdi. Zıpkın ve oltalar arasında dalış yapıldığını söyleyen Tekirova Sualtı Çevre ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Turgay Işıklar, tekrar yasak konulması çağrısı yapıyor. Kaş’tan Alanya’ya 643 kilometrelik sahil şeridinde 350’nin üzerinde su sporu istasyonu bulunuyor. Valilik 30 Mayıs’ta yayınladığı genelgeyle, jet-ski ve benzeri araçların halk plajlarına 200 metreden fazla yaklaşmasını yasakladı. Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar’ın verdiği bilgiye göre, jet-ski, paraşüt, banana, rüzgar sörfü gibi su etkinlikleri için bu sezona özel 362 parkur belirlendi. Jet-ski’lere liman başkanlıklarına kayıt yaptırma zorunluluğu getirildi. Su sporu araçları sahile giriş koridorlarında 3 milden fazla hız yapamayacak. Halk plajları çevresinde en fazla iki, otel önlerinde üç jet-ski çalıştırılabilecek.

MANCINIK HEYECANI

Alanya’nın Okurcalar Beldesi’ndeki Akdeniz’in en büyük su parkı Water Planet, bu yıl catapult, yani mancınık heyecanını başlattı. Beş yıldızlı, 300 yataklı tatil köyünde yamaç kaydırağından, yapay raftinge çok sayıda ekstrem spor yapılıyor. Örneğin “Bungee Jumping”de lastikli bir halata bağlandıktan sonra 75 metrelik kuleden boşluğa atlanıyor. Hilmi Yüksel tarafından Danimarka ve Hollanda’dan sonra ilk kez Türkiye’de başlatılan catapult ise macera meraklılarını lastikli bir halatla, saatte 130 kilometre hızla, 1,8 saniyede 85 metre yükseğe fırlatıyor. Ücreti 60 TL.

LEZZETLER

Antalya’ya Rus restoranı


Kriz nedeniyle rekabetin yoğunlaşması, fiyatların aşağı çekilmesi ucuz otellerdeki yiyecek kalitesini de düşürdü. Birçok otel birinci kalite kırmızı et, ithal peynir, deniz ürünlerinde revizyona gitti. Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİYDER) Başkanı Aydın Özdemir, otellerin kişi başına ortalama olarak yiyeceğe 6 Euro, içeceğe 4 Euro bütçe ayırdığını söyledi. Beş yıldızlı bile olsa, kurumsallaşamamış, zincir otel olamamış tesislerde düşük kaliteli yiyeceğe rastlanabileceğini belirtti. “Bazı acentelerin beş yıldızlı otele kişi başına 18 Euro teklif ettiğine tanık oldum. Kaliteli oteller yiyecek yerine personelden tasarrufa yöneliyor” dedi. Kundu’daki beş yıldızlı Titanic Otel’in Yiyecek ve İçecek Müdürü Turgay Gülel ise isim yapmış kuruluşların tasarruf adına kalite çizgisini düşürmeye cesaret edemeyeceklerini söyledi. “Bazı sürekli müşterilerimiz açık büfede hangi ürünün nerede olduğunu benden iyi biliyor” dedi.
Antalya’nın balık restoranları arasında Club Arma popülerliğini koruyor. Lara’da Kısmetim Balıkevi, Konyaaltı’nda Lara Balıkevi yine revaçta. 7 Mehmet Restaurant balığın yanı sıra ette de iddialı. Mönüsünde yalnızca şiş köfte, piyaz ve kabak tatlısı bulunduran lokantaların sayısı arttı. Topçu Mustafa, Şişçi Ramazan ve Özdoyum Lokantası’na Piyazcı Ahmet eklendi. Merkezdeki Atatürk Parkı’ndaki restoranların da yıldızı parladı.
Antalya’daki Rusların artması şehre kaliteli bir Rus restoranı kazandırdı. Kurucusu Lada Ryazanova, Güzeloba Mahallesi’ndeki Scorpio Restaurant’ta scorpio şaşlık, surpa, pelmeni, etli krep, füme somon rulo, rus salatası gibi lezzetleri sunuyor.
False