2008 yazında Batı Akdeniz

Deniz, tatil ve eğlencenin merkezi Batı Akdeniz bu yıl 9 milyon turist ağırlamaya hazırlanıyor. Şimdiden oteller, tatil köyleri doldu. Bölgeye gelen Rus turist sayısının 3 milyona yaklaşması, otellerin hizmetlerinde, eğlence sektöründe Rus tercihlerinin öne çıkmasını sağladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, bölgede son beş yıldır mevsim normallerinin bir derece altında seyreden hava sıcaklıklarının bu yıl normallerin 1-2 derece üstüne çıkabileceğini, ancak birkaç hafta sürecek sıcak hava dalgalarının beklenmediğini söylüyor. Sıcak ve ılık günler birbirini izleyecek. Bu yıl sahil şeridinde birçok yeni plaj, su parkı açıldı. Bölge, deniz temizliğinde Türkiye liderliğini sürdürüyor. İşte Batı Akdeniz sahilindeki son gelişmeler.

DENİZ

Sahillere 17 yeni Mavi Bayrak geldi


Antalya, deniz suyunun temizliği, kıyı düzeni gibi kriterler göz önüne alınarak verilen Mavi Bayrak sayısını bu yıl 126’dan 143’e çıkardı. Kent merkezindeki en popüler kumsal, Beach Park. Falezlerle Konyaaltı Sahili’nin birleştiği alandaki tesis, geçen yıl Kanada’da yapılan Plajlar Dünyası Yarışması’nda dünyanın en iyi plaj kompleksi seçilmişti. Beach Park’ın bünyesinde 86 bar, restoran ve kafe bulunuyor. Ayrıca profesyonel dalış okulu, su sporları merkezi ve model otomobil pisti var. Bu yıl Go Kart pisti de eklendi. Başta plaj voleybolu olmak üzere, hentbol, okçuluk, plaj futbolu birçok turnuva düzenlenecek. 28 Haziran’da Red Bull X-Fighters motokros ekibini, yaz boyunca ünlü şarkıcıları ağırlayacak.

Kent merkezindeki Lara Beach Park, ise 2,5 kilometrelik sahilinde 11 plajıyla, gözlerden uzak deniz keyfi yaşamak isteyenlerin tercihi. Dört restoran, üç su sporu merkezi, açık hava diskosu, oyun parkını içeriyor. Konser alanı bu yıl Rafet El Roman, İsmail YK, Demet Akalın gibi yıldızları ağırlayacak. Akdeniz Güzellik Yarışması düzenlenecek. Tesisin bungee jumping platformu bu yıl kapalı.

Kent merkezinde, halk plajı tipinde bir bölge arıyorsanız yat limanındaki Mermerli Plajı’nı, kayalık ve derin suda yüzüp su altı doğasını izlemek istiyorsanız Karaalioğlu Parkı’ndaki Adalar Plajı’nı tavsiye ederiz.
/images/100/0x0/55ea4714f018fbb8f87593d2
ALTERNATİF KUMSALLAR

Antalya çevresindeki diğer önemli plajlara gelince. Doğa güzelliğiyle, bölgenin en popüler plajlarından Sorgun, Manavgat yolunda. Yüzmeyi yeni öğrendiyseniz ya da çocuğunuzun güvenle yüzeceği bir sahil arıyorsanız Gazipaşa’daki Koru Plajı tam size göre. Üç doğal havuzundan ikisi sığ. Denizi kendini filtre etme özelliğiyle biliniyor. Bir zamanlar Sultan Reşat’ın tatil yaptığı Reşat Adası Plajları, kentin 15 kilometre kadar batısında. Kemer yönünde, denize girmek istiyorsanız Beldibi’nden Tekirova’ya uzanan ince kumlu sahilden yararlanabilirsiniz. Phaselis Plajı, antik kent atmosferinde, sığ bir koyda yüzme fırsatı sunuyor. Portakal bahçeleri ve çam ormanıyla çevrili Tekirova kıyıları, doğal liman konumundaki Adrasan, ince kumlu ve kayalık alanlara sahip. Patara sahili ise 800 metre genişliği, 15 kilometre uzunluğuyla Türkiye’nin en geniş, en uzun kumsalı. Kumu çok ince ve denizi temiz. Deniz kaplumbağaları nedeniyle Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde.

Batı Akdeniz’in diğer önemli plajlara gelince... İnce kumu, berrak suyuyla Mısır Kraliçesi’ni cezbeden Kleopatra Plajı, Alanya’nın 2 kilometre batısında. Yine kumunun özelliğiyle tanınan, bir kilometre uzunluğundaki İncekum, Alanya’nın 20 kilometre batısında.

TATİLE HEYECAN KATIN

Tatilde denizin tadını rüzgar sörfü, su kayağı, parasailing gibi aktivitelere katılarak da çıkarabilirsiniz. Büyük otellerde ya da Beach Park, Lara Beach, Belek Beach gibi tesislerde kurs alabilir, ekipman kiralayabilirsiniz. Su sporları işletmecisi Ayhan Kızılsavaş, "Eğitmenlerden eğitim alan, uluslararası geçerliliğe sahip lisans almaya hak kazanan sporcular ekipman kiralayıp, denizde yalnızlığın tadını çıkarabilir" diyor. Rüzgar sörfü, katamaran ve su kayağının lisans dersleri 150-250 YTL arasında. Eğitim süresi 3 ila 5 gün. Bir saatlik kiralama ücretleri: Katamaran 45-55 YTL, rüzgar sörfü 15-25 YTL, su kayağının turu ise 35-45 YTL. Demre’deki Kekova Koyu’nda, rehber eşliğinde kano turları düzenleyen firmalar var. Antik kentler arasında, yaklaşık 8,5 kilometrelik rota, kürekle dört saatte geçiliyor. Bu turlara İngiliz ve Almanlar ilgi gösteriyor.

Yorulmadan heyecan yaşamak istiyorsanız, sürat motorunun çektiği paraşütle (parasailing) havalanabilir, şişme botlardan ringo, fly fish ya da banana ile tur atabilirsiniz. Beach Park su sporu merkezi işletmecisi Tayfun Kaplan, gençlerin ve özellikle Rus turistlerin bu tür hızlı eğlencelere büyük ilgili gösterdiğini söylüyor. 15 dakikalık parasailing turu 40-60 YTL, Jet Ski’nin 15 dakikası 40-60 YTL. Şişme botlarla yapılan aktivitelerin bedeli de 10-25 YTL arasında. Antalya Valiliği’nin düzenlemesi gereği, jet ski ve benzeri aktiviteler sahilden en az 100 metre açıkta yapılabiliyor.

Rus turistlerin gösterdiği ilgi Batı Akdeniz’de su parklarının hızla çoğalmasını sağladı. Sahil şeridinde, eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz çok sayıda aquapark açıldı. Aralarındaki en iddialı tesisler Dedeman’ın Antalya Aquapark’ı ve Alanya’daki Sealanya.

DERİN MAVİ SİZİ BEKLİYOR

Antalya’da 11 önemli dalış noktası var. Kaş, Kalkan ve Kemer’deki alanlar, canlı zenginliği, su temizliği, Uluburun’daki dünyanın en eski batığıyla tüm dünyadan dalgıçları bölgeye çekiyor. 120’ye yakın kursta dalış eğitimi alabilir, rehber eşliğinde deneme dalışı yapabilirsiniz. 7 metreye kadar inilebilen 45 dakikalık deneme dalışlarının fiyatları 40 - 50 YTL arasında. Falezlerdeki su altı mağarası deneme dalışlarının favori mekanı. Derin dalışlar için en azından tek yıldızlık, dört gün süren eğitim almak gerekiyor. 6 - 10 dalış içeren eğitimin ücreti 400 - 600 YTL arasında. Sonrasında 35-70 YTL ödeyip, 18 metreye kadar uzman gözetiminde dalış yapabilirsiniz. Daha derine tehlikesiz inmek için, ileri kurslara katılmanız gerekiyor.

MAVİ SULARDA PUPA YELKEN

Batı Akdeniz, el değmemiş koylarıyla günübirlik ya da haftalık konaklamalı tekne turları için ideal. Antalya merkezinden Düden Şelalesi ve Sıçan Adası’na günlük turlar 40-60 YTL. Antik kentleri de içeren haftalık tur fiyatları, yemek dahil, 350- 500 YTL civarında. Antalya Skal İnternational Başkanı Serdar Göksel, programlı turların yanı sıra rotayı yolcuların çizdiği özel turların da düzenlendiğini söylüyor. Böyle bir tur için grup oluşturmak, kişi başına 700 - 1000 YTL’ye maloluyor. Ruslar sayesinde son yıllarda yüksek hızlı yatlarla turlar yaygınlaştı. 80 kilometreye kadar hız yapan teknelerin günlük kirası 2 - 10 bin YTL arasında.

Denizden sıkılıp, Antalya’yı kuşbakışı seyretmek isterseniz, Kemer ile Tekirova Beldesi arasındaki 2 bin 365 metrelik Tahtalı Dağı sizi bekliyor. Tahtalı Teleferiği her gün 09.00 - 19.00 arasında 30 dakikada bir hareket ediyor. Manzara nefes kesici.

KONAKLAMA

Küçük ve butik oteller cazip seçenekler sunuyor
/images/100/0x0/55ea4715f018fbb8f87593d4
Batı Akdeniz otelleri bu yıl yurtdışından gelecek turist akınına hazırlanıyor. İlkbaharda ziyaretçi sayısında, geçen yıla oranla, yüzde 22 artış yaşandı. Rusların gözdesi Kemer bile yavaş başladığı sezonu, yüzde 25 artışla kapatmayı hedefliyor. En yoğun ilgi Almanya, Hollanda, Ukrayna ve İsrail’den. Bu arada İspanya’dan gelenler yüzde 467 arttı. Bölgede 15 civarında büyük yeni otel hizmete girdi: Kemer’de Queen Elizabeth Elite Suite, Palmet Resort, Crystal Resort, Daima Resort, Belek’te Ela Quality Resort, Sueno Golf, Susesi de Luxe Resort, Club Voyage Select, Calista Resort, Side’de Royal Dragon, Kumköy Beach Resort... Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır "Oteller konaklama tesisi yaklaşımının dışına çıkıp, yemek, eğlence, spor aktiviteleriyle tam zamanlı memnuniyete yöneldi" diyor.

Antalya’da Kaleiçi yeni cazibe merkezine dönüştü. Birbiri ardına butik oteller açılıyor. Manavgat- Side bölgesini çoğunlukla Alman, Hollandalı, Belçikalı, Avusturyalı, İngiliz, İskandinav turistler tercih ediyor. Belek golfçülerin gözdesi. Havaalanına yakınlığını avantaja dönüştüren Lara - Kundu, son dönemde hızla gelişiyor. Birçok yeni tesis açıldı. Bölgeyi Alman, Rus, Türk, İsrail, Hollandalılar tercih ediyor. Olympos, Çıralı, Kaş, Kalkan ve Adrasan’da küçük, butik oteller ağırlıkta. Bu oteller fiyat açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı.

Sururi Çorabatır tatilcilere şunları öneriyor: "Acente kanalıyla bile otel seçseniz, farklı kaynaklardan iyi araştırın, tatil tarzınıza göre seçim yapın. Beş yıldızlı oteller kadar, iyi hizmet veren küçük ve butik işletmeleri de dikkate alın. Yola çıkmadan önce günübirlik gezi programlarınızı yapın, gezebileceğiniz doğal ve tarihi bölgeleri inceleyin."

EĞLENCE

Kumsal diskoları çoğalıyor
beş yıldızlılar animasyonu hatırladı


Eğlenceyi seven genç Ruslar sayesinde bölgenin gece hayatı son yıllarda hızla gelişti. Antalya merkezindeki Beach /images/100/0x0/55ea4715f018fbb8f87593d6Park, Lara Beach Park gibi tesisler bar ve disko eğlencesinde her tür alternatifi sunma yarışında. Her şey dahil modası nedeniyle maliyet azaltmak için animasyondan vazgeçen büyük oteller bile, son iki yıldır yeniden renkli şovlara yer vermeye başladı. Almanlar güvenlik nedeniyle daha çok otelde eğlenmeyi tercih ediyor. Birçok otel, Rusların yoğunluğundan şikayetçi Alman müşterilerini memnun etmek amacıyla animasyonları ön plana çıkardı. Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği (PAYD) Başkanı Eren Güngör,"Yurtdışından gruplar getirmeye başladık. Şovları çok tutuldu, Antalya’daki oteller bu işe bayıldı. Kenya’dan Moğolistan’dan akrobasi grupları getirdik. Yetmedi Shaolin rahiplerini getirdik. Ukrayna ve Rusya’daki Rus dans gruplarıyla anlaştık. Talep arttıkça şov gruplarını çoğalttık" diyor.

Antalya merkezinden uzakta, kumsalda denizle iç içe, başınızı kaldırdığınızda yıldızları görebileceğiniz bir mekanda eğlenmek isterseniz Kemer’e uğramanızda yarar var. Club İnferno, Club Kemer Aura, Club Arena Moonlight ve Club Maji’de hemen her gece farklı bir parti düzenleniyor. Rusların çılgınca eğlendiği kulüpler sadece çiftlere açık. Güzel Rus kızları, Türk Kazanovalara karşı bodyguard’lar tarafından özenle korunuyor. Çoğu kulüpte rezarvasyon gerekiyor. Giriş 20 YTL, bir şişe viski 150 YTL. Kemer merkezindeki barlar sokağında eğlence ve içki ücretleri daha ucuz. Türkü dahil her türlü müziği dinlemek mümkün.

Alanya’da gece hayatının iddialı mekanlarından Janus Disko, saat 03.00’e kadar açık. Dört bin kişilik Auditouryum diskoda köpük banyosu dahil her türlü animasyon ve eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. CuBa, Küba dans gecelerini sevenlerin mekanı. Türkçe müzikle eğlenenlerin adresi Red Tower’in sky disko barı. Los Chicos de Cuba grubu hafta içinde dört akşam The Cordon Pub’da latin, salsa çalıyor, cuma gecesi ise saat 03.00’e kadar sambacı kızlar sahneye çıkıyor.

AKDENİZ LEZZETLERİ

Oteller yerel mutfağa yöneldi restoranlar çeşit artırdı

Yiyecek maliyetlerin yükselmesine karşın büyük oteller bu yıl da mutfaklarını çeşitlendirdi, zenginleştirdi. Geçen yıl bir otelin Türkiye’nin yedi bölgesinden lezzetleri sunması dikkat çekmişti. Bu yıl otellerde yerel mutfak eğilimi belirginleşti. /images/100/0x0/55ea4715f018fbb8f87593d8Bu arada Uzakdoğu felsefesi yemeklere de yansıdı. Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği (YİYDER) Başkanı Aydın Özdemir, özellikle Belek bölgesindeki tesislerin mutfak konusunda kaliteli hizmete odaklandığını söylüyor: "Rixos Grubu gibi bazı önemli tesisler temalı ürünlere yöneldi. Su bile kekik ve nane aromalı sunuluyor. Mutfağa önem veren tesisler, alakart restoran sayısını en az sekiz ile sabitledi. Hatta bu yıl Voyage Grubu, alakart restoran sayısını 11’e çıkardı. Balık, Türk, İtalyan gibi klasik alakart restoranlara Bu yıl Ege, Karadeniz mutfakları gibi yöresel restoranlar da eklendi. Balık pahalı olduğu için geçmişte seyrek rastlanan Akdeniz mutfağı bile birçok tesiste yer alıyor." Özdemir’e göre, konuklarının damak tadına önem veren kuruluşlar maliyet artışını dengelemekte zorlanıyor. Rixos, Papillion, Xanadu, Su Sesi, Calista, Gloria Grubu, Ela Resort, Voyace Select, Cornelia, Gold City bu nedenle oda fiyatlarını artırmak zorunda kaldı.

Antalya merkezindeki bazı restoranlar mönülerini çeşitlendirdi. Örneğin, kentin köklü işletmelerinden Alara Restoran, Sadrazam Kebap, grida buğulamayı listesine ekledi. Lara Balıkevi, özellikle çocukların ilgisini çekmek üzere balıklı su böreği, balık ve karides köftesi, yeni makarna çeşitleri geliştirdi. Korsan balık çorbası, levrek dolması gibi çeşitleri sunmaya başladı. 50 yıllık Parlak Restoran ise dolmaya gösterilen ilgiden yola çıkarak, her gün farklı bir dolma çeşidini mönüsüne ekliyor. Alanya’da taratorlu laos balığını tersane manzarası eşliğinde Harbour Restoran’da tadabilirsiniz. CuBa’nın bistrosu Japon mutfağından da lezzetler sunuyor. Özel üretilmiş martzen veya pilsener türü bira tatmak isterseniz Red Tower’a uğrayabilirsiniz.

Kemer’de balığın adresi Ayışığı Parkı ve Liman Caddesi’ndeki restoranlar. Serin bir mekanda, su başında sofraya oturmayı tercih edenler 30 kilometre uzaklıktaki Ulupınar’ın yolunu tutuyor. Şelale Restoran’dan olta alıp, kendi balığını tutabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları