2008 model vergilerin sevimli yüzü

BUGÜN, yeni yılın ilk günü..

Bir kısmınız, yılbaşı nedeniyle bir yerlere gidip, gecenin ilerleyen saatlere kadar eğlendiniz. Bir kısmınız da evde toplanıp, TV’deki eğlence programlarını izledi ve oyunlar oynayarak, aile bireyleri ve dostlarınızla, hoş saatler geçirdiniz.

O nedenle, sabah geç kalktınız.

Yeni yılın ilk gününde, canınızı sıkmayacak şeyler okumak istiyorsunuz.

Haklısınız... Biz de öyle yapacağız.

BAZI VERGİLER İNDİ

Bugünden itibaren bazı vergiler indi.

İnen vergiler, vatandaşı yakından ilgilendiren mal ve hizmetlerle ilgili.

Bu günden itibaren bazı mal ve hizmetlerin fiyatı indi daha doğrusu inmiş olması gerekiyor.

İşte birkaç örnek:

- Sade, meyveli ve kolalı gazozların, fiyatına dahil olan yüzde 18 oranındaki Katma Değer Vergisi, bugünden itibaren yüzde 8’e indi.

- Lokanta, içkili lokanta (içki hariç), kebapçı, ayakta yemek yenen ya da yemeği pakette satan yerler ile pastane, kıraathane, kafeterya ve çay bahçelerinde uygulanan ve fiyata dahil olan, yüzde 18’lik KDV’de, yüzde 8’e indi.

- Otel, motel, tatil köyü ve pansiyonlardaki, geceleme hizmetinin KDV’si de yüzde 18’den yüzde 8’e indi.

Yapılan indirimlerle, Devlet 18 puanlık KDV gelirinin, 10 puanından "vatandaş lehine" vazgeçti. O halde, yukarıdaki mal ve hizmetlerin bedelinin de bu günden itibaren, aşağı çekilmesi gerekiyor.

EMEKLİ, İŞSİZ VE EV HANIMLARI

Emekli, işsiz ve ev hanımları ile özürlülerle ilgili "emlak vergisi" avantajı, 2008’de de devam edecek.

Buna göre; 200 m2’yi aşmayan, bir konutu nedeniyle, bu kişiler 2008 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak, birden fazla evi olanlar, tüm konutları için emlak vergisi ödeyecekler.

Emekli, işsiz ve ev hanımlarının, "Sıfır oranlı" Emlak Vergisi avantajından yararlanabilmeleri için, başka bir gelirlerinin olmaması gerekiyor. Bunların, 19 bin YTL’yi aşmayan faiz, repo, fon, kár payı ve temettü gibi her türlü menkul sermaye iradı geliri, sıfır oranlı emlak vergisine engel değil (Bkz. 45 No.lu Emlak Vergisi Tebliği).

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

2008 yılından itibaren, ücretliler için "asgari geçim indirimi" uygulaması başlıyor.

Buna göre; 2008 yılı başındaki aylık asgari ücretin, brüt tutarının yarısı yani 319,35 YTL, gelir vergisine tabi olmayacak. Bu tutar; çalışmayan eş için, asgari ücretin aylık brüt tutarı olan 638,70 YTL’nin yüzde 10’u, iki çocuğu kadar, her bir çocuk için yüzde 7,5’i, üçüncü çocuktan itibaren, yüzde 5’ i kadar olacak.

FAİZ, REPO VE FON GELİRLERİ

Gerçek kişilerin, 2008 yılında elde edecekleri, stopaja tabi tutulmuş:

- Banka mevduat faizi,

- Repo,

- A ve B tipi fon,

- Döviz tevdiat hesabı faizi,

- Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili Faizi,

gelirleri, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

BORSA KAZANCI

2008 yılında, gerçek kişilerce elde edilen borsa kazançları da, tutarı ne olursa olsun, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek. Borsa kazancı, yalnızca yüzde 10 stopaja tabi olacak.

İŞYERİ KİRASI VE KÁR PAYI

2008 yılında elde edilecek, stopaja tabi "işyeri kiraları", yıllık tutarı 19 bin 800 YTL’yi aşmadığı sürece, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek.

2008 yılında, limited şirketlerden elde edilen kár payları ya da anonim şirketlerden elde edilen temettü gelirlerinin, gayrisafi tutarı 39 bin 600 YTL’yi aşmadığı takdirde beyan edilmeyecek.
Yazarın Tüm Yazıları