2008 bitmeden Görülmesi gereken 10 kültürel etkinlik

Güncelleme Tarihi:

2008 bitmeden Görülmesi gereken 10 kültürel etkinlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 00:00

İş, güç, harala gürele derken, en çok kültürel etkinliklerden feragat ediyoruz. Oysa öyle önemli şeyler olup bitiyor ki, görmemenin, izlememenin mazereti yok.

Dali’nin sergisine, Memoli’nin balesine, Woody Allen’ın filmine gitmeyeni dövüyorlar. Tecrübeyle sabit, Mamma Mia biletini sallayıp, Dali’nin provokatörlüğünden iki kelime parçalayamıyorsanız fena halde cahil konumuna düşüyorsunuz. Kendime acil 3 aylık kültürel kalkınma planı hazırladım. Heves edene buyrun paylaşalım. Yalnız uyarırım, bu iş küçük bir servet gerekecek.

1. MAMMA MIA

400 kez izleyen var

BKM’cilerin bile en büyük işimiz dediği dev prodüksiyon. 170’ten fazla şehirde 10 yılda 30 milyon bilet satan müzikal ABBA şarkılarıyla İstanbul’da. Aman dikkat, seyreden fanatiği oluyor, yüzlerce kez izleyenlerin kurdukları internet siteleri bile var. N’olacak o kada güzelse ben de giderim demeyin, biletleri de o ölçüde pahalı. 7-18 Ekim’de eski Mydonose’daki gösterilere biletler Biletix’te 66-208 lira.

2. RON CARTER

Gitmeyeni dövüyorlar

Caz müzik sevmeseniz de kaçarı yok, o kadarcık dayanacaksınız. Az buz değil, tüm zamanların en iyi caz müzisyenlerinden biri kabul edilen Ron Carter geliyor. Detroit News ve Downbeat dergisi tarafından yüzyılın en iyi basçısı, National Academy of Recording Arts and Science tarafından en iyi müzisyen seçildi. Üstüne iki de Grammy. Caz festivali şerefine aramızdalar. 18 Ekim’de Cemal Reşit Rey’deki konsere gitmeyeni dövüyorlar. Biletler 25-45 lira.

3. SALVADOR DALI

Emirgan’daki provokatör

Eğer Dali’nin yenilikçiliğinden, eşsizliğinden, evrenselleğinden, yok efendime söyleyeyim provokatifliğinden parçalayacak iki kelimeniz yoksa, zamane meclislerde blöfçüyü bile oynayamazsınız. Dali Dali’ye küsmüş haberi olmamış, demeyin. Madem koskoca Dali ayağımıza kadar gelmiş, gidip bir görmemek çok ayıp. Emirgan sahilde Sabancı Müzesi’ndeki sergi 20 Ocak’a kadar açık. Biletler de gayet makul: 3-10 lira.

4. VICKY, CHRISTINA, BARCELONA

Woody, Scarlett ve Penelope

Woody Allen işbaşında: Çılgın, seksi ve ateşli bir iş yaptı. Üstelik bilet satış garantili Sclarlett Johansson ve Penelope Cruz’la. Yine Filmekimi, yine Emek Sineması. Ama bu kez arka arkaya iki gösterim: 10 Ekim Cuma, 12-15 lira.

5. KÖRLÜK

Devlerin gövde gösterisi

Bir sinefilin ağzını sulandıracak her şey bu filmde. Senaryosu Nobelli yazar Jose Saramago’nun romanından. Yönetmen koltuğunda Tanrıkent’le Oscar alarak rüştünü ispatlamış Fernando Meirelles oturuyor. Başroldeyse herkesin favorisi Julianne Moore! Daha ne olsun. Üstelik Filmekimi sayesinde ucuz: Biletler 15 lira. Elinizi çabuk tutun, 12 Ekim Pazar günü tek gösterimi var.

6. R.E.M

Yüzgörümlüğü 90 lira

Efsane politik-rock grubu R.E.M’in biletleri satışta. Kültür için, insan için, çevre için konserlerine Kuruçeşme Arena’da verecekleri bu ilk konserlerine S.O.S İstanbul adını vermişler. Bütün çevreciler orada olacak. Acaba yeşiller bu kadar paralı mı ki, biletler 90 lira?

7. HÜSNÜ AŞKA DAİR

Memoli’nin balesi

Beyhan Murphy’nin modern bale olarak yorumladığı Şeyh Galip’in ünlü mesnevisi halihazırda Frankfurt Kitap Fuarı dolayısıyla Almanya’da da sergileniyor. Üstelik şiirler Memoli’den. Gösteri sahnelenirken Kubilay Tuncer ile Mehmet Ali Alabora, dönüşümlü misafir sanatçı oluyor. Bale yarın ve öbür gün de Kadıköy, Süreyya Operası’nda. Kaçırırsanız tekrarı ocakta.

8. ÇALIKUŞU

Yeni Feride’ye bayıldık

İşte kışın en çok konuşulan tiyatro prodüksiyonu: Reşat Nuri Güntekin’den, Çalıkuşu. Kenan Kalav yok, Aydan Şener’i de Ebru Cündübeyoğlu oynuyor. Ama Cündübeyoğlu da güzellikte Şener’le yarışır. Zaten 93 Türkiye güzeli. Herkes oyunculuğundan çok güzelliğini konuşuyor. Şimdi dizisi de başlıyor, demek 2009’da bu kızı konuşacağız. 11 ve 15 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki gösterime biletler 35-45 lira.

9. ARMAND VAN HELDEN

Hey mister DJ

ABD, İngiltere, Rusya, G. Afrika, Çin’de yapılan parti serisi Urban Wave ünlülerin remiksçisi Armand Van Helden’la İstanbul’a geliyor. Nelly Furtado, Britney Spears, Gwen Stefani, Rolling Stones, Faithless, Tori Amos gibi isimlere yaptığı remikslerle tanınıyor. Hip hop ve house karışımı müziğine hip-house denilen kabin amiri Van Helden, 18 Ekim’de Otto Santral’i uçuracak. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu hayranları 45 lira bilet paralarını şimdiden ayırdı bile.

10. CHUCK BERRY

Erkin Baba’nın da babası

Rock and Roll’a farklı bir isim verilmeye çalışılsaydı, adı Chuck Berry olurdu. Ben demiyorum, John Lennon demiş. Annesi, sen ve Elvis iyisiniz ama Chuck Berry kadar değil, dermiş. Bana değil, Jerry Lee Lewis’e. Rock and Roll’un yalnızca bir tek kralı vardır. Adı da Chuck Berry’dir, diye buyuran da yine bendeniz değil, Stevie Wonder. Aradan tamamen çekiliyorum: Rock’ın yaşayan efsanesi Chuck Berry 9 Kasım’da İstanbul, Parkorman’da. Biletler 46-125 lira.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!