2008 ABD seçimleri İnternet’te başladı

Güncelleme Tarihi:

2008 ABD seçimleri İnternet’te başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2007 00:00

ABD’de araseçim sonrası Demokrat ağırlıklı yeni kongre çalışmaya henüz başladı, ama ufukta 2008 seçimi görünüyor. GW Bush’un "gideceği" bu kritik seçim için kampanya etkinliği daha şimdiden İnternet’e taşındı.

Clinton’ın yardımcısı Al Gore, İnternet üzerinden bir şeyler söylemeyi ilk akıl edenlerden. 2000’de Cumhuriyetçi başkan aday adayı John McCain, İnternet’in önemini ilk dile getirenlerden: "Bir kaç yıl içinde İnternet, siyasi kampanyaları tamamen tepetaklak edecektir."

2004’te Demokratların duygusal zeka yoksunu aday adayı Howard Dean, İnternet üzerinden etkili bir kampanya yürüttü. 53 milyon dolar bağışı sadece bu yolla topladı. Üstelik, bağış verenlerin yüzde 60’ı 200 dolardan daha az para verenlerden oluşuyordu. Yani Dean, "herkese" hitap edebilmişti.

Ama Dean, bunu oya çeviremedi. Önceleri hakkında "İnternet’in adayı", "Sosyal yazılım", "Howard Dean’i İnternet yarattı" gibi yorumlar yapılan Dean iletişim dünyasının maskarası oldu. Dean, bütün bu saldırılara yine İnternet üzerinden cevap verebilecekken, kendisine İnternet’ten on binlerce genç yandaş sağlayan "techno-junkie" Joe Trippi’den vazgeçti. Kendilerine "manyak" sözcüğünün İngilizcesini çağrıştıran "Deaniacs" diyen genç yandaşları bu durumdan hiç memnun kalmadılar. Medya, Dean’in bu gerilemesinden "popülist kaydırak" diye söz etti.

Dean’in bu hataları, diğerlerine ders oldu.

- İnternet’in olanaklarını en başarılı Bush’un Cumhuriyetçileri kullanıyor. Başarı doğrudan pazarlama, seçmene bizzat ulaşmada e.posta kullanımı ile ölçülüyor. Demokratlar ise İnternet’i bağış toplama ve "entelektüel laf ebeliği" radyosu olarak kullanmada önde.

- 2000’de seçimden çekilen, "Yenilen pehlivan güreşe doymaz" misali 2008’de yine aday adayı olan John McCain, aradan geçen 8 yılda İnternet üstadı oldu.

- 2004 adaylarından Senatör John Edwards, yaptığı podcasting ile hatırlanıyor. 2008 için Howard Dean’in İnternet iletişim yönetmeni Joe Trippi’yi yanına aldı.

- Adaylığını henüz açıklamayan Hillary Clinton, büyük bir e.posta listesi oluşturdu. On yıldır önemli bir fikir üretim sitesi olan salon.com’un yaratıcısı Peter Daou ve benzer nitelikte online yazarları çevresine topladı. Cumhuriyetçiler, aleyhinde sitelerini açtı bile. Bunların en başında 9/11 olayları sırasında New York Belediye Başkanı olan Rudy Guiliani geliyor.

- Demokrat Senatör Barack Obama, sosyal vicdanı güçlü bir davranışla Senatör Robert Byrd için 2006’da MoveOn.org adlı sosyal politika ağırlıklı site vasıtasıyla 800 bin dolar bağış topladı. Obama da 2008 için sırada.

- 2004’de Demokrat Parti’nin karizma yoksulu başkan adayı John Kerry’nin 3 milyonu aşkın sponsor ve parti yandaşı adresi var. 2004-06 arasında herkese 300’er e.posta yollamış. Geçen ara seçim döneminde 4 senato adayı için bu yolla 900 bin dolar bağış toplamış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!