2007 bütçesi vergi artışlarına gebe

HEM de öyle gebe ki... Arka arkaya doğumlar olacak, arka arkaya vergi artışları gelecek.

Aslında 17 Ekim 2006’da "Büyük bir doğum" oldu ama çok kişi bunun farkında bile değil.

İsterseniz, önce büyük doğumu açıklayalım. Ardından da diğer doğumları...

BÜYÜK DOĞUM NE?

Geçen yıl "Orta Vadeli Mali Plan (OVMP)" yapıldı. 2007 yılı vergileri ile ilgili olarak bu çerçevede yapılan kapsamlı çalışmayla, 2007 yılında ekonomideki büyümeye ve enflasyon hedeflerine bağlı olarak, 2007 yılı vergi gelirleri hedefinin 156 milyar 233 milyon YTL olacağı açıklandı.

Oda ne? 17 Ekim 2006’da, bütçe tasarısı Meclis’e sunulduğunda bir de baktık ki 2007 yılı vergi gelirleri hedefi 173 milyar 861 milyon YTL olarak belirlenmiş!...

Burada ortaya çıkan 17 milyar 628 milyon YTL’lik "vergi artışı" sözünü ettiğimiz "büyük doğum" oluyor.

Özetle, 2007 yılı vergi geliri hedefi düne kadar 156,2 milyar YTL idi, 2007 Bütçe Tasarısı ile vergi geliri hedefi, 17,6 milyar YTL’lik artışla 173,9 milyar YTL’ye yükseltiliverdi! Çok kişi bu vergi artışının farkında bile değil...

2006 SONUNDAKİ DOĞUMLAR

2006 yılı aralık ayında, mevcut vergilerin bazılarında yapılacak artışlar açıklanacak. Ancak, biz Aralık ayını beklemeden, önümüzdeki Salı günü, artış oranını ve tutarını açıklayacağız.

Her ne kadar Maliye Bakanı "Mevcut Vergiler Artmayacak" dediyse de 2007 bütçesindeki vergi hedefleri bunun aksini gösteriyor.

Örneğin, sigaradan alınacak özel tüketim vergisinde, yüzde 23.7’lik artış bekleniyor. Bu hedefin tutması için ya sigara içenlerin sayısında bir patlama olacak ya da vergi artışı yapılacak. Alkollü içkiler için de benzer durum sözkonusu.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yüzde 15.2’lik artış bekleniyor. Bu hedefin tutması için ya 2006’da 650 bin olan sıfır kilometre araç satışı 2007’de 2 milyona çıkacak ya da vergi artışı yapılacak.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi mallarda ÖTV artışı tahmini yüzde 26.4’ü buluyor. Bu hedefin tutması için ya beyaz eşya satışlarında 2006’ya kıyasla yüzde 26.4 artış olacak ya da ÖTV’si artırılacak.

Liste uzayıp gidiyor. Ancak 2007 yılı ile ilgili olarak; Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar, Emlak Vergisi, trafik para cezaları, idari para cezaları gibi mevcut bazı vergi, harç ve cezalarda kesinlikle artış olacak.

2007 VERGİLERİ

Vergiler artmazsa, bütçenin iki yakasının bir araya gelmeyeceği, net olarak gözüküyor. Mevcut deflatör ve büyüme hedefiyle, açıklanan vergi geliri başka türlü bulunamaz.

Artacağı kesin olan vergilerin bir kısmını yukarıda açıkladık. Bir kısmı da zamana bağlı...

Bu arada, bütçede yer almayan ancak vatandaşı ve iş dünyasını ilgilendiren "yeni vergiler" ve "vergi artışları" da var. İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu’nun yasalaşmasına bağlı olarak, 2007’de yeni vergiler ve vergi artışları da geliyor.

Gerçi, Maliye Bakanı, konaklama vergisi, eğlence vergisi, otopark vergisi, emlak vergisi oran artışı, emekliler ve özürlülere emlak vergisi, doğal gaz vergisi ve daha bir çok vergi ve harca "çocuk benden değil" diyen baba gibi, "bu vergilerin Maliye ile ilgisi yok" diyor ama vatandaş, gelen yeni vergilere ve artışlara, sonuçta da cebinden çıkacak paraya bakıyor. Bu arada, 2007’de yürürlüğe gireceği açıklanan, Gelir Vergisi Kanunu ile gelecek yeni vergiler de cabası...

Özetle, 2007 yılı, Maliye kökenli ve Maliye dışı çok sayıda vergi ile vergi ve harç artışına gebe...
Yazarın Tüm Yazıları