2006'ya Türk damgası

Güncelleme Tarihi:

2006ya Türk damgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, 2008-2009 UEFA Kupası finaline ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Grekoromen Milli Takımımız, Dünya ve Avrupa Şampiyonu oldu. 12 Dev Adam, Japonya’da tarihi başarıya imza attı.

2005’i doping, bahis ve kavgalarla sancılı geçiren Türk sporu, 2006’da yerini futboldaki yönetim kaosu ve Formula 1’in ödül törenindeki siyasi kriz dışında, bol madalyalı ve umut dolu bir yıla bıraktı. Başta basketbol, atletizm, tekvando ve güreşin grekoromen stili olmak üzere yüzümüz güldü. İşte 2006’da akılda kalanlar...

H Basketbol 2005-2006 sezonunu şampiyon bitiren Ülkerspor, ani bir kararla ligden çekilip Fenerbahçe ile birleşti. Oyuncularının bir bölümünü Fenerbahçe’ye verdi. Bünyesindeki gençlerle Alpella takımını kurdu.

H Avrupa Şampiyonlar Ligi organizasyonunda ev sahipliğini Olimpiyat Stadı’nda yapmamızın ardından, UEFA İcra Kurulu 2008-2009 sezonu UEFA Kupası final maçının Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapılmasına karar verdi.

Futbola kavga ve ceza gölgesi

H 2006 Türk futbolunun yönetiminde kaos yılı olarak geçti. Yılın ilk ayında Haluk Ulusoy’un ikinci kez başkanlığa seçilmesi sonucu hükümet ile arasındaki uyuşmazlık yılın son günlerine kadar sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin’in genel kurul çağrısına Kulüpler Birliği de oy çokluğu ile destek verince Türk futbolu 2007’ye sancılı girdi.

H İsviçre milli maçında çıkan olayların faturası yüreğimizi yaktı. FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-İsviçre maçında çıkan olaylar nedeniyle A Milli Takım’a önce tamamı yurt dışında olmak üzere 6 maç seyircisiz oynama ve 200 bin İsviçre Frangı para cezası verdi. Daha sonra FIFA Tahkim Kurulu, cezayı yurt dışında 3 maç seyircisiz oynama şeklinde düzeltti. Kurul, Emre Belözoğlu’na verilen 6 maçlık cezayı da 4’e indirirken, Alpay’ın 6 maç, Serkan Balcı’nın 2 maç ve antrenör Mehmet Özdilek’in 1 yıllık cezaları ise değişmedi.

H Minderde greko fırtınası esti. Grekoromen Milli Takımımız yıl içinde Dünya Kupası, Avrupa ve ilk kez takım halinde Dünya Şampiyonluğu’na ulaşırken, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) tarafından dünyada yılın takımları arasında aday gösterildi.

Potanın devlerini devirdik

H Basketbol Milli Takımımız Japonya’da tarih yazıp, Brezilya, Avustralya, Litvanya (2), Katar, Slovenya’yı yenerek dünya altıncılığını elde etti. (Yunanistan, Arjantin ve Fransa’ya mağlup oldu)

H Filenin Sultanları’nın dünya 10’uncusu olduğu Japonya’da Neslihan Darnel, smaç, servis ve bloklarda öldürdüğü toplarla sayı kraliçesi unvanını aldı.

H Milli atletimiz Elvan Abeylegesse, Avrupa 10 bin metre Kupası yarışını kazanarak Türkiye, Balkan ve Avrupa Kupası olmak üzere üç rekoru birden tarihe gömdü.

F1’de yaşanan siyasi kriz

H Ferrari’nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa’nın kazandığı F1 Dünya Şampiyonası’nın 14. ayağı olan İstanbul etabındaki törende, kupayı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesi, uluslararası alanda tartışmalara yol açtı. Uluslararası Otomobil Federasyonu, Türkiye’ye, bu organizasyonu "politikaya alet ettiği" gerekçesiyle 5 milyon dolar ceza verdi.

2006’DA İZ BIRAKANLAR

Dev adamlar gururumuz oldu

BASKETBOL Milli Takımımız, 2006’da Türkiye’nin gururu oldu. 12 Dev Adam, Japonya’daki Dünya Şampiyonası’nda bir ilki gerçekleştirerek, grupta 4 galibiyet, 1 yenilgi ve 9 puanla ikinci olup ikinci turda Slovenya’yı yenip çeyrek finale yükseldi. Bu turda Arjantin’e yenildikten sonra klasman maçlarında da 1 galibiyet, 1 yenilgi alan 12 Dev Adam tarih yazdı.

Japonya öncesi NBA yıldızlarımız Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu’nun sakatlıklarını ileri sürerek takımda yer almamaları üzerine genç bir ekiple yola çıkan sporcularımızın ortaya koydukları mücadele sonunda şimdiye dek hiç yenemediğimiz Brezilya, Avustralya ve Litvanya (iki kez) karşısında alınan galibiyetler dünyada ses getirdi. Takımımız Ankara’daki Efes Pilsen World Cup’5 Uluslararası Basketbol Turnuvası’nda 3 maçını da kazanarak şampiyon oldu. Avrupa kupalarında yine Efes Pilsen rüzgarı esti. ULEB Avrupa Ligi’nde Efes Pilsen, ilk tur grubunda 9 galibiyet, 5 yenilgi ve 23 puanla ikinci olup çıktığı ikinci tur grubunda da 3 galibiyet, 3 yenilgi, 9 puan ve averajla play-off çeyrek finaline yükseldi.

FUTBOL

Galatasaray mucizesi

TURKCELL Süper Ligi’nde Galatasaray, son haftadaki galibiyetiyle 83 puanla ve kendi puan rekorunu kırarak mucizevi bir şekilde 16. kez şampiyon olurken, Fortis Türkiye Kupası’nı Beşiktaş müzesine götürdü. Futbolda ilk kez düzenlenen Almanya’nın Frankfurt kentindeki Türkiye Süper Kupası organizasyonunda kupa, Turkcell Lig Şampiyonu Galatasaray’ı 1-0 yenen Fortis Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş’a gitti.

Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri C Gurubu’nda oynadığı 3 maçın üçünü de kazanan Milli Takımımız 8 gol atıp filelerinde hiç gol görmedi. 9 puanla averajla Yunanistan’ın önünde yılı lider bitirdi. Milli Takımımız, cezası nedeniyle Almanya’da seyircisiz oynadığı Malta’yı 2-0, Moldova’yı ise 5-0, deplasmanda Macaristan’ı 1-0 yendi. A Milli Futbol Takımımız, Avrupa Şampiyonası elemeleri öncesi oynadığı özel maçlarda İzmir’de Çek Cumhuriyeti ile 2-2, Bakü’de Azerbaycan ile 1-1, Hamburg’da Estonya ile 1-1, Bergamo’da İtalya ile 1-1 berabere kaldı.

TENİS: 2006’da Türk tenisine damgasını vuran iki isim vardı; Pemra Özgen ve İpek Şenoğlu. Altın bir yıl yaşayan Pemra Özgen, 75 bin dolar para ödüllü Dubai Turnuvası’nda ön elemeden çıkarak ana tablonun ikinci turunda elenirken, tek bayanlar dünya sıralamasında 392’nci, çiftlerde ise 456’ncı sıraya yükseldi.

TRİATLON: 1.5 yıl aradan sonra Triatlon Federasyonu Başkanlığı’nı oğlu Korhan’dan devralan Halil Kılıçoğlu, ayağının tozu ile Pekin Olimpiyatları’na puan veren üç büyük organizasyon Avrupa Şampiyonası, Avrupa Kupası’nın bir ayağı ile finalini Türkiye’ye alma başarısı gösterdi. Triatloncularımız yıl içinde Avrupa Kupası ve Balkan Şampiyonasın’nda üçüncülük kupalarını ülkemize kazandırdı.

MOTOSİKLET: Pistlerde son yıllarda başarıları ile adından çokça söz ettiren motosiklette yine Kenan Sofuoğlu rüzgarı esti. 2006 yılında Winston Ten Kate Honda takımı ile Dünya Şampiyonası’nda yarışan Sofuoğlu, 11 etaplık yarışta 2 birincilik, 2 ikincilik ve 3 üçüncülük elde ederek bir ilke daha imza attı.

ATLETİZM

Elvan, Halil  ve Binnaz

YIL içinde atletizmde Halil Akkaş, Elvan Abeylegesse ve Binnaz Uslu’nun başarıları konuşuldu. İsveç’teki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda, bayanlar 5 bin metrede Elvan Abeylegesse, sakat sakat koşarak 3’üncü oldu. Elvan, Antalya’da 10’ncu Avrupa 10 bin metre Kış Kupası Atletizm Yarışmaları’nda 30.21’lik derecesi dünyada yılın en iyi derecesini yaptı. Avrupa Kros Şampiyonası’nda Binnaz Uslu ile şampiyonluk kürsüsüne çıkarken, Halil Akkaş, Moskova’daki IAAF Permit Uluslararası Salon Atletizm Yarışmaları’nda 1500 metrede birinci, 11.Dünya Salon Atletizm Yarışması’nda 1500 metrede 4. oldu.

VOLEYBOL

Demir smaç sayı kraliçesi

FİLENİN Sultanları ilk kez katıldıkları Japonya’daki Dünya Şampiyonası’nda 10. olurken, Neslihan Darnel sayı kraliçesi olarak tarihe geçti. Elif Ağca Japonya’da düzenlenen şampiyonada dünyanın en iyi üçüncü pasörü seçildi. Helsinki’deki Avrupa Şampiyonası ikinci grup elemelerinden birinci takım olarak çıkan erkek milli takımımız finale adını yazdırdı. Petrol Ofisi Bayanlar Voleybol Ligi’ni Eczacıbaşı şampiyon bitirdi. Şampiyonlar Ligi’nde Vakıfbank Güneş Sigorta, Avrupa dördüncüsü oldu.

GÜREŞ

Mindere yine madalya yağdı

AVRUPA Ş
ampiyonasında altın adamlarımız Hamza Yerlikaya ve İsmail Güzel oldu. Amasya Şekerspor Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandı. Yılı 108 altın, 91 gümüş, 135 bronz ile kapadık.

CİMNASTİK

Akılveren’den tarihi madalya

ATİLLA
Örsel’in, özerk federasyon başkanlığı dönemi tarihi madalyalarla başladı. Balkan Gençler Artistik ve Ritmik Cimnastik Şampiyonası’nda tarihi madalyaların mutluluğunu yaşadık. Ritmik dalda Pınar Akılveren, 2 altın madalya kazandı.

TEKVANDO

Tarihi başarı yakaladık

TÜRK
tekvandosu, Metin Şahin Federasyonu ile gerek kortta gerekse masa başında kazanılan zaferlerle başarılı bir yıla imzasını attı. Madalyaların yanı sıra, şampiyonaları ülkemize kazandıran Şahin tekvandoya adını yazdırdı. 48 ülkeden 800 sporcunun katıldığı Almanya’daki Avrupa Şampiyonası’nda 1 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya kazandık. Tekvando tarihinde ilk kez aynı anda hem erkek, hem de bayan takımlarımız Avrupa Şampiyonu oldular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!