Ümit Kalko, 2006’da ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açarak başladı şimdi 30 koleji var

Güncelleme Tarihi:

Ümit Kalko, 2006’da ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açarak başladı şimdi 30 koleji var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 09:05

9 yıl önce 10 bin TL sermaye ile Avcılar’da ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açarak eğitim girişimcisi olan Ümit Kalko, 30 kolej ve 200 milyon lira ciroya ulaştı. 

Haberin Devamı

KENDİSİ Kaymakamlık sınavlarına hazırlanırken, ‘açık öğretim ve KPSS sınavlarına hazırlık kursu’ açan Ümit Kalko, son dönemin en başarılı ‘eğitim girişimcilerinden’ biri oldu. 2006  Nisan ayında 250 metrekarelik bir dersanede 6 çalışan ve ile yola çıkan Kalko’nun şu an itibariyle toplamda 250 bin metrekarelik alanda eğitim veren 30 koleji, 200 milyon lira cirosu ve 2500 çalışanı bulunuyor. Ümit Kalko şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

DÜRÜST BABANIN BEREKETİ
“1983 Ankara doğumluyum. Annem Ağrılı, babam Kağızmanlı. Rahmetli babam 1960’larda köyden Ankara’ya hayvan taşıyan bir kamyonun arkasında 4 günde gitmiş ve bunun için kamyoncuya bir süre bedava çalışmış. Ankara’da bir inşaatta bekçilik yapmaya başlamış. Okuma yazmayı da sonradan öğrendi. Bekçilik yaptığı inşaatta bir gece bakıyor ki patronlar kasayı açık unutmuşlar, anahtarı üzerinde ve kasa da  para dolu. Babam, kasayı kilitlemiş, anahtarı cebine koyup işine bakmış. Patronlar sabah gelmişler ve babam anahtarları teslim etmiş. Patronları çok şaşırmışlar. Ödül olarak ona ‘girişteki dükkânı sana veriyoruz orada çay ocağı açabilirsin’ demişler. Böylece babamın geçimi rahatlıyor ve bizleri okutacak gücü olmuş. Bir ağabeyim (Yusuf) doktor oldu. Şu anda Doçent ve ‘damar sihirbazı’ diyorlar. Diğer ağabeyim okumadı lise terk. Ben, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkileri bitirdim.

Ümit Kalko, 2006’da ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açarak başladı şimdi 30 koleji var

 KAYMAKAMLIĞA HAZIRLANIYORDUM
İlk ve ortayı Ankara’da okudum. Babamla çay ocağında çalıştım.  15 yaşımdayken babam vefaat etti. Annemle doktor ağabeyimin yanına İstanbul’a geldik. Şehremini Süper Lisesi’ne başladım. Aksaray’da, Sirkeci’de işportacılık yaparak harçlığımı çıkardım. Doğubank önünde; radyo, kulaklık, film, kalem pil, kumanda pili sattım. Gazi Üniversitesi Uluslararası İLişkileri kazandım ve Ankara’ya döndüm. Son sınıfta kaymakam olmaya karar verdim. KPSS’yi verdim, kaymakamlık sınavını 2 soru eksikle o yıl kaybettim. Sonraki yıl için tekrar girecektim ve 2005’te İstanbul’a ailemin yanına geldim. Sınava hazırlanırken Avcılar’da bir açık öğretim kursunda ‘hukuk ve ekonomi eğitmeni’ olarak çalışmaya başladım. İki ay sonra kadrolu öğretmen, altıncı ayda müdür oldum. 
KOVDULAR, GİRİŞİMCİ OLDUM
Ancak bir haksızlığa uğrayınca tepki gösterdim ve patron beni işten kovdu. Ben de ertesi sabah o kursun karşısındaki binada yer kiralayıp ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açtım. 10 bin lira sermaye ile Ümit Eğitim Kurumları olarak yola çıktım. 2006 Nisan ayı itibariyle 250 metrekarelik yerde benim dışımda 5 çalışanla başladım. Annem ve ağabeyim bana karşı çıktılar. Çünkü kaymakam olmamı istiyorlardı. Beni işten kovan patron br süre sonra bizimle rekabete dayanamadı ve kapattı.” 

Dört ay direklere ilan yapıştırdım
AÇIK öğretim ve KPSS kursu açtıktan sonra el ilanları bastırdığını anlatan Ümit Kalko, “Önce çocuklara verdim ve ‘dağıtın’ dedim ama baktım ki dağıtmıyorlar, kendim çıktım. 4 ay boyunca Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Esenyurt’taki elektrik direklerinin büyük bölümüne ilan yapıştırdım.  2007’de Büyükçekmece, sonra Çorlu, ardından Silivri’de kurs açtım.  Büyükçekmece Belediyesi’nin ‘meslek edindirme kursu’ açacağını ve bunu hizmet satın alma yöntemiyle yapacağını duyunca proje hazırladım ve başkana sunduk. 23 yaşındayım ama sağolsun Hasan Başkan (Hasan Akgün) ‘ben güvendim bu çocuğa, başlayın’ dedi. Böylece meslek edindirme kursu işimiz büyüdü. ‘Zeytinburnu, Antalya, AB hibe eğitim projeleri’ derken, 2011’de ciromuz 15 milyon liraya, çalışan sayımız 750 kişiye çıkmıştı” diyor.
Ümit Kalko, 2006’da ‘açık öğretim ve KPSS kursu’ açarak başladı şimdi 30 koleji var

 Suudi SEDCOyüzde 50’yi aldı

Haberin Devamı

ÜMİT Kalko şöyle devam ediyor: “2011’de kurs açmak heyecan vermemeye başladı. Okul hayali kuruyordum. Sağlık Meslek Lisesi alanında büyük açık keşfettik. 125 bin hemşire açığı vardı. Büyükçekmece’de özel sağlık meslek lisesi açtık. Açtığımız hafta kontenjan doldu. Mektebim Koleji markasıyla şu anda 8’i sağlık meslek lisesi 22’si normal kolej olmak üzere 30 okuluz. Kursların tamamını geçen sene sattık. 16 bin öğrencimiz, 2.500 çalışanımız var. 8 vilayete yayılmış durumdayız. Bu sene 200 milyon TL ciro uluşuyor, seneye 300-350 milyon olabilir. Geçen sene, Suudi yatırım fonu SEDCO, 212 milyon TL değer üzerinden yüzde 50’mizi satın aldı. Hedefimiz Türkiye’de 3 yıl içinde 100 kampüse oluşmak ve Mektebim Üniversitesi’ni açmak. Yurt dışında ise BAE’den başlayarak Körfez ülkelerine yaymak.”
sozdemir@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!