2006 enflasyon hedefini sulandırma planı yapıyorlar

IMF’yle yeniden müzakerelerin başlamasının öncesinde, 2006 yılına ilişkin yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla (FDF) hedefinin düşürülmesi yönünde bazı girişimler olduğunu duymuştuk. Meğerse bu sadece FDF hedefinin düşürülmesine ilişkin bir çaba değilmiş, aynı zamanda yüzde 5 olarak belirlenen 2006 yılı enflasyon hedefinin de sulandırılması isteniyormuş.

Yaklaşık 1-1.5 aydır yüzde 5 olarak belirlenen 2006 yılı TÜFE artışının yüzde 6-6.5 seviyesine çekilmesi, kapalı kapılar ardında konuşuluyormuş.

Geçtiğimiz cuma günü yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında hedefler ele alınırken, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener konuyu açmış ve ‘Yüzde 8’den 5’e indirmek çok zor olacak. Enflasyon hedefini daha yüksek mi belirlesek’ diye sormuş. Bazı bürokratlar daha önceden anons edildiğini, hedefi büyütmenin piyasalar açısından sıkıntı yaratacağını, kendilerinin zor durumda kalacaklarını söylemişler.

Bunun üzerine toplantıda bu konu kapanmış. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla Abdüllatif Şener’e de fazla bilgi verilmeden, bu tartışmalar bir süredir yapılıyormuş. Belki de gizli tutulmak istendiğinden, bu toplantıda konu fazla tartışılmadan kapatılmış.

Ancak gördüğümüz kadarıyla sorun ciddi. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin kısa süre önce bir konuşmasında ‘Enflasyon hedeflemesine geçmekte sıkıntı olduğu’ yönünde bir demeci vardı. Belki de bu tartışmaların, Serdengeçti’nin demeciyle de ilgisi vardır...

Çünkü enflasyon hedefinin büyütülmesi yönündeki talebin Merkez Bankası’na iletildiğini ve konunun hala tartışıldığını biliyoruz.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda bugün Başbakan Tayyip Erdoğan’la toplantı yapılıp, 2006 ekonomik büyüklük hedeflerine ve bütçe büyüklüklerine son şeklinin verilmesi kararı alınmış. Başbakanın ajandası uygun olursa toplantı bugünkü Bakanlar Kurulu’ndan sonra yapılacakmış. Zaten bütçenin TBMM’ye verilmesi için son gün olan 17 Ekim’e de kısa bir zaman kaldı. Bu toplantı ya Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısı haline gelecek, ya da karar verilip sonra YPK toplanacak. Öyle ya da böyle enflasyon hedefinin de Pazartesi günü belirlenmesi bekleniyor.

FAİZ KARARINDA ETKİLİ

Enflasyon hedefinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı, bundan sonraki ekonomik gidişat için hayati öneme sahip. Bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda ister istemez bu konu tartışılacak ve yarın açıklanacak faiz kararında enflasyon hedefinin belirleyici olması kaçınılmaz.

Yani yüzde 5’lik enflasyon hedefi korunursa, Merkez Bankası’nın yarın yeni bir faiz indirim kararı açıklaması epeyce zor. Çünkü bu yıl hedefe ulaşılır ama 2006 yılında yüzde 5’e inmek için bir süre daha mevcut faizlerin korunması gerekebilir.Ancak enflasyon hedefi yüzde 6-6.5’a çıkarsa Merkez’in eli rahatlar ve bundan sonra daha rahat faiz indirimine gidebilir.

Merkez Bankası’nı indirim için rahatlatmanın bir yolu da, yılbaşından itibaren enflasyon hedeflemesine geçilip, hedefi, örneğin yüzde 4-7 gibi geniş bir aralıkta belirlemek olur. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflemesi de tartışılır hale gelecek. IMF’nin tek başına hedef büyütmeye karşı çıkacağı ama enflasyon hedeflemesine geçilip, geniş aralık belirlenmesine daha sıcak bakacağı tahmininde bulunuluyor. Aslında IMF’nin enflasyon hedeflemesine geçişi erteleme yönünde görüşü olduğu da biliniyor.

Hükümetin 2006 ya da 2007’de yapılacak seçimler öncesinde piyasaları rahatlatmaya, faiz indirimlerinin önünü açmaya niyetli olduğunu hep birlikte görüyoruz. Ancak Merkez Bankası’nın takınacağı tutum henüz belirginleşmiş değil.

Belki mart ayında Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin bu göreve tekrar atanıp atanmayacağı, ya da yerine kimin geleceği bile bu tartışmalarla ilişkili olabilir.

Önemli olan ekonomik programdan taviz verilmemesi, seçim ya da başka bir şey için mali disiplinin bozulmaması ve enflasyonla mücadeleden taviz verilmemesi...
Yazarın Tüm Yazıları