2005'ten 2012'ye yüz naklinin tarihi

Güncelleme Tarihi:

2005ten 2012ye yüz naklinin tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 00:00

Dünyada ilk yüz nakli Fransa'da Dr. Jean-Michel Dubernard tarafından Isabelle Dinoire isimli bir hastaya yapıldı. Bir köpek saldırısı sonucu yüzü parçalanan kadına kadavradan alınan deri ve doku parçalarıyla ve kısmi olarak yapılan yüz nakli 27 Kasım 2005 yılında gerçekleşti.

Haberin Devamı

 

Bu ameliyatla birlikte korkunç kazalar geçiren ve yüzleri tanınmayacak hale gelen birçok hasta yüz nakli umuduyla yaşama bağlandı.

 

İLK YÜZ NAKLİ İSPANYA'DA

 

Dünyada ilk tam yüz nakli ise İspanya'da gerçekleştirildi. Dr. Joan Pere Barret başkanlığındaki 30 kişilik ekip 24 saat süren bir operasyonla ilk tam yüz naklini gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Bu tam yüz nakline kadar yapılan 11 yüz nakli ameliyatının ise kısmi nakiller olduğu açıklandı. 2005 yılında Isabelle Dinoire'e yapılan nakil de tam yüz nakline yakın, büyük bir operasyon olsa da İspanya'daki ameliyat tıp tarihine ilk tam yüz nakli olarak geçti.

 

Haberin Devamı

Bundan kısa bir süre sonra 8 Temmuz 2010 tarihinde de Fransız medyası göz kapakları da dahil olmak üzere Creteil Henri-Mondor Hastanesi'nde tam yüz nakli ameliyatını gerçekleştirdiklerini açıkladılar.

 

"NE KADAR YAKIŞIKLISIN BABA"

 

Dünya basınını en çok meşgul eden tam yüz nakli ameliyatı ise ABD'de yapıldı. Boston'da gerçekleştirilen ameliyatta Dallas Wiens isimli gözleri, burnu, dudakları yok olan erkek hastaya kadavradan alınan doku örnekleriyle tam yüz nakli yapıldı. Hastanın tekrar görmesi sağlanamasa da koku alma duyusunu yitiren ve konuşamayan Wiens, tekrardan konuşmaya ve burnunu kullanmaya başladı.

Wiens'in küçük kızının ameliyatın ardından babasına sarfettiği "ne kadar yakışıklısın baba" sözleriyle Wiens, halinden çok memnun olduğunu belirtti.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!