2005’te mutlu olma sanatı

‘Eğer ondan zevk alacak kadar sağlıklı değilseniz, uzun yaşamak sanıldığı kadar keyifli bir şey olmayabilir.’ Yeteri kadar duyup görmeden, neşeyle savrulup gülmeden, canınızın istediği yerlere gidemeden üç beş yıl daha fazla yaşasanız ne çıkar?..

Sadece uzun bir yaşama değil, huzurlu ve mutlu bir hayata odaklanmak, ihtiyarlamadan yaşlanmak istiyorsanız işte 2005 yılı için yol haritanız.

ÖNCE keyifli ve mutlu bir yaşam planı yapmalısınız. Hayatı sevmeli, ondan keyif almalısınız. Her yeni güne sevinçle, enerjiyle başlamalı, her gece uykunuza huzurla dalmalısınız. Daha çok değil daha derin nefesler almalı, heyecan ve maceralara da, sessizlik ve huzura da aynı arzularla yelken açmalısınız. Yaşlanmayı durdurmayı veya geriye yaşlanmayı boş verip kaliteli ve iyi yaşamış ruhu ve aklı genç, bedeni dinç kalmış bir yaşlı olmaya çalışmalısınız.

KENDİNİZE İYİ BAKIN

İyi yaşlanmak istiyorsanız birazcık yavaşlamalısınız! Hayatı ıskalamamalı, ona dokunmalı, mümkünse sımsıkı sarılmalısınız. Kendinize çok ama çok iyi bakmalısınız. Kendinizi sevmeli, şımartmalı, gurur duymalısınız. En büyük yatırımınızı kendinize yapmalı, beden ve ruh sağlığınıza aynı saygıyı duymalısınız. Hücrelerinizin her birini önemsemeli, onlara sahip olmalısınız. Sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmalı, kilonuz, beden kitle endeksiniz, kan basıncınız, kolesterolünüz, trigliserid, kan şekeriniz ve ölçülebilir tüm sağlık kriterlerinizi kontrol altına almalısınız.

GEÇMİŞE TAKILMAYIN

Mutlu bir yaşlılık süreci istiyorsanız geçmişinizdeki sıkıntılara takılıp kalmamalısınız. Hastalıkların, hayatın ufak tefek aksamaları, ayağa taş takılmaları olduğunu ve sizi daha da güçlendirdiğini anlamalısınız. ‘Hastalık sağlığın zekátıdır’ deyimini hiç unutmamalısınız. Sıkıntılı, mutsuz ve ümitsiz, sürekli sorun üreten insanlardan uzak durmalı, arkadaşlarlarınızla daha sık ‘geyik yapmalı’, daha sık tavla, poker, papazkaçtı oynamalısınız. Engelli ve özürlülere daha çok yardımcı olmalı, yaşlıların, yoksulların ve hastaların dertlerine çözüm aramalısınız.

DAHA ÇOK DİNLENİN

İyi ve sağlıklı yaşayıp genç ve dinç yaşlanmak istiyorsanız, huzur ve mutluluk dolu biri olmaya çalışmalısınız. Hayata güzel ve hoş yanlarından bakmalı, endişe, korku ve panik duraklarında fazla durmamalısınız. Sevgi, hoşgörü ve paylaşım aralarında dinlenmeli, coşku, neşe ve kahkaha için sık sık kahve molaları vermelisiniz. Kızgınlık, hiddet, kıskançlık ve duygusallığı geldikleri yerlere(!) geri göndermelisiniz. Mükemmel bir yaşlı olmayı arzuluyorsanız, daha çok insan kalmalı, daha çok insan sevmelisiniz.

UFAK TEFEK ZAHMETLER

Yeni yılda sağlıklı genç ve dinç biri olmaya kararlı iseniz ‘bazı zahmetlere katlanmaya’ hazır olmalısınız. Daha az yemeli; sofradan biraz aç kalkmalısınız. Sabahları erken uyanmalı, egzersiz yapmalısınız. Şekerin, alkolün, tuzun fazlasından uzak kalmalı fırsat buldukça yürümeli, asansörü yerine merdiveni kullanmalısınız. Pazar çantalarınızı bu yıl kendiniz taşımalı, bahçenizin bakımınızı kendiniz yapmalı, otomobilinizi siz yıkamalısınız. Hiç olmazsa haftada bir kez tartılmalı, ayda bir kez bel çevrenize bir göz atmalısınız.

DOĞAYI SEVMELİSİNİZ

Yapacaklarınız bunlarla da sınırlı değil! Yapacak çok şeyiniz olacak. Az eleştirip çok övmeli, ağaçları, kuşları daha çok sevmelisiniz. Bol bol gönül almalısınız. Hayatınızın her anına saygı duymalı,her saniyenin saatlerce tadını çıkarmalısınız. Nazik ve hoş bir insan olarak sevilip sayılmalı, mükemmel insan gibi tanınmalısınız. ‘Nezaket bütün ilişkileri keyifli hale getiren bulaşıcı bir hastalıktır’ diyen Alain’i, yeni yılda daha sık hatırlamalısınız.

Güçlü ve mutlu bir aile yapınız yoksa, kaliteli ve mutlu bir yaşamda da, genç ve dinç bir yaşlı olmakta da zorlanırsınız. Sorunların, dertlerin bölüşülüp küçültüldüğü, sevinçlerin çoğaltılıp büyütüldüğü mutlu bir aile ortamı yaratmazsanız mutlu bir yaşlı olmayı başaramazsınız. ‘Hastalıkta ve sağlıkta, yoklukta ve varlıkta hep yanınızda olan’ bir aileniz varsa sağlıklı yaşam yolculuğunu daha kolay yaparsınız.

Sinyallere önem verin

Yeni yılı sağlıklı biri olarak yaşamak istiyorsanız bedeninizin size yolladığı mesajları iyi dinleyip yeterince önemsemelisiniz. Özellikle bu sinyaller giderek sıklaşıyorsa, şiddetini her geçen gün biraz daha arttırıyorsa sakın ‘boşver’meyin! ‘Bana bir şey olmaz’ deyip vakit kaybetmeyin. Bedeninize güvenin, ama güveni çok büyütmeyin. Sağlıklı kalmanın, hastalanmayı önlemenin tedaviden daha ucuz ve kolay olduğunu hiç olmazsa bu yıl artık fark edin.

Tevekkül etmek iyidir

Hasta olmak korkusu, hastalık olasılığını daha da arttırır. Bir köşeye çekilip olana bitene razı olanların, sorunlara kayıtsız kalanların yüz yaşına kadar yaşamalarına ben pek şaşırmam’ diyen Alain çok haklıdır. Mutlu olmak için hep ‘mücadele etmeyin’; mutlaka ve ne olursa olsun direnmeyin. Bu yıl tevekkülü daha çok deneyin. Tevekkül etmek, boyun eğmek değildir! Değiştiremeyeceğiniz durumlarda, olanı bitene razı olmasanız bile sessizce izlemelesiniz. Biraz kayıtsız kalmak, biraz güç biriktirmektir. ‘Sonsuz ve büyük güce’ sığınıp beklemektir. ‘Bu da geçer’ diyebilmektir. Daha çok hafiflemektir. İnancın sağlığa iyi geldiğini görmek, huzurun tedavi edici gücünü yüreğinde hissetmektir. Mutlu ve huzurlu yaşamanın sık sık tevekkül köprülerinden geçtiğini iyi görmektir.

UNUTMAMANIZ GEREKEN

Genç ve dinç bir yaşlanma sanatı ile mutlu ve sağlıklı yaşama sanatının aslında aynı şeyler olduğunu hiç unutmayın. ‘Her şeyin başı sağlık’ deyimi bu nedenle söylenmiş, yazılmış, çizilmiştir. Sağlıklı olmak çok önemli bir şeydir, ama her şey değildir. Hasta olmanın bir suç olmadığını, ama bunun sağlığınızdaki beklenmeyen bozulmalar için geçerli olduğunu sık sık hatırlayın. Ufukta yavaş yavaş büyüyüp gelişen, her gün biraz daha ‘Ben geliyorum’ diyen sorunlara aymazlık, hastalanmak değilse bile mutlak bir sorumsuzluktur.

Sevinç en iyi doktor

2005’te büyük ödülü kendinize verin. Yeni yılı farklı bir yıl yapmaya, hayatınıza daha çok kalite, keyif ve neşe katmaya, sağlıklı, mutlu ve huzurlu biri olmaya söz verin! Beden ve ruh ilişkinizi daha çok önemseyin, daha iyi örgütleyin, daha çok huzur sevinçle yükleyin. Ve mümkünse şu cümleyi bu yıl sık sık tekrar edin. ‘SEVİNÇ İÇ ORGANLARINIZI EN USTA DOKTORDAN DAHA İYİ DÜZENE SOKAR.’

DAHA İYİ BİR YENİ YIL İÇİN

DAHA ÇOK DAHA AZ

Huzur Endişe

Ümit Korku

Paylaşım Öfke

Hoşgörü Stres

Nezaket Eleştiri

Egzersiz Kalori

Hareket Tuz-şeker

Dost Yağ

Övgü Homosistein

Tatil İş

Sevinç Acı

Sevgi Kıskançlık

Uyku Şiddet

HDL Kolesterol LDL Kolesterol
Yazarın Tüm Yazıları