2003 yılının en çarpıcı yeni ürünleri

Güncelleme Tarihi:

2003 yılının en çarpıcı yeni ürünleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2003 23:50

Triassic dönemden günümüze

Triassic
dönemde yaşadığı düşünülen bu dinazor Walt disney Imagineering tarafından geliştirildi. Lucy adı verilen bu dinazor, 2.7 metre boyunda. Kahkaha atan , hapşıran, gülen, şarkı söyleyen ve arada bir hıçkırığı tutan Lucy, bütün bütün bu becerilerini kafasındaki küçük beyni ile değil, arkasından çektiği çekçek arabasındaki beyni sayesinde gerçekleştiriyor. Üretici: Walt Disney Imagineering. Satış fiyatı: Henüz deneme aşamasında.

Ayrıntılı bilgi için: disneyland.com

Atlama meraklıları için yeni heyecanlar

Uçaktan
atlayacak kadar gözünüz kara ise, işte size yeni bir heyecan. Bir Alman girişimcinin geliştirdiği Skyray bir çift karbon fiber kanattan oluşuyor. Dümdüz aşağı düşmek yerine uçaktan atlayan kişi saatte 219 kilometre hızla ile havada yol alıyor. kanatlar hızı nasıl kesiyor? Kanatların şekli ve atlayan kişinin pozisyonu havada asılı kalmayı kolaylaştırıyor. Buna benzer bir sistem bu yaz İngiliz Kanalı'nı geçerken kullanıldı. Üretici: Alban Geissler. Satış fiyatı: 2004'te 3.300 dolara satılacak.

Ayrıntılı bilgi: skyray.de

Kucak kedisi

Bilimsel
çalışmalar gösteriyor ki, kedili bir yaşam insanları daha mutlu ve daha sakin yapıyor. ABD'de Max, Japonya'da NeCoRo olarak çağrılan bu robot kedi, o kadar gerçeğine benziyor ki, Amerikalı ‘‘robot terapistleri'', canlı bir kedinin bakımını üstlenemeyen ancak bir ev hayvanının sevgisine ihtiyacı olan yaşlılara öneriyor. Max'ı adıyla çağırıp, başını okşarsanız, kafasını çeviriyor, mırıl mırıl ses çıkartıyor, kulaklarını oynatıyor ve gözlerini kırpıyor. Ayrıca oturuyor, geriniyor ve uyuyor. Ve en önemlisi ortalığı kirletmiyor. Üretici: Omron; Satış fiyatı: Şimdilik araştırmalarda kullanılıyor.

Ayrıntılı bilgi için: robotherapy.org

Moda ve estetik bir arada

Yüksek
teknoloji ürünleri ve moda artık sık sık biraraya geliyor. Resimdeki güneş gözlükleri yalnızca havalı değil, aynı zamanda üzerlerine gizlenmiş minik bir dijital kamera mercekleri ile e-postanızı okumanıza ve bilgi hatlarına girmenize olanak tanıyor. Cep telefonu için kulaklık gözlük saplana yerleştirilmiş. Üretici: Motorola ve Frog Design. Satış fiyatı: 2006'ta piyasaya çıkacak.

Ayrıntılı bilgi için: motorola.com/iden

Giysiye dikkat!

No
-Contact Jacket adı verilen ceket ilk görüşte çok şık bir giysi gibi görünebilir. Ancak giysi aslında kişisel savunma teknolojisi içeren önemli bir silah. Şu anda yalnızca kadınlar için üretiliyor. Kadın tehdit altında olduğunu hissederse ellerinden biriyle bir açma kapatma düğmesini faal duruma getiriyor. Bu durumda ceketin malzemesi 80.000 voltluk elektrik pulsu çıkartıyor. Bu da saldırganı geriletmeye yetecek kadar güçlü bir etki yaratıyor. 9 voltluk pil ile çalışan No-Contact çok iyi bir şekilde yalıtıldığı için giyen kişi pulstan hiçbir şekilde etkilenmiyor. Üretici: Adam Whiton and Yolita Nugent. Satış fiyatı: Şimdilik prototip aşamasında.

Ayrıntılı bilgi: no-contact.com

Sudaki yaşama kuşbakışı

Saydam
Napali Kayak ile suyun üzerindeyken sudaki yaşamı inceleyebilirsiniz. Şeffaf plastikten yapılan bu sandal, katlandığı zaman bir sırt çantasına sığabiliyor. Banyo perdesi gibi yumuşak ve esnek olan bu plastik, kayalara ve ince uçlu delici nesnelere karşı dayanıklı. Sert karbon Kevlar iskelet sandala şeklini verirken, çok hafif bir malzeme olduğu için ağırlık yaratmıyor. Sandal herşeyi ile birlikte 12 kilogram. Dar, ince ve tek kişilik kayak, nehir keşifleri için öneriliyor. Üretici: Murray Broom. Satış fiyatı: 4.289 dolar.

Ayrıntılı bilgi: clearbluehawaii.com

Bilgi hırsızlığına son

Kağıt
, plastik veya floppy disklere kayıtlı bilginin uygunsuz kişilerin eline geçeceği korkusuyla yaşayan paranoik insanlar artık rahat edebilirler. MD 100 Media Destroyer, eski kredi kartları veya ATM kartlarını, şeritler halinde kesmeden önce üzerlerindeki kabartılı numaraları düzlüyor. CD'leri 4 saniyede parçalıyor. Floppy diskleri bir daha birleştirilemeyecek şekilde küçük parçalara ayırıyor. Yapacağınız tek şey parçalamak istediğiniz malzemeyi 12 santimlik girişten içeri doğru itmek. Üretici: Royal. Satış fiyatı: 100 dolar.

Ayrıntılı bilgi: royal.com

Uçurtma ile havada atraksiyon

1990
'lı yıllarda uçurtma tasarımcısı Andy Wardley uçurtma yarışlarına katıldığı zaman uçurtma ile atraksiyon yapılamıyordu. Bu nedenle jüri yalnızca uçurtmayı en iyi şekilde kontrol altında tutana ve yönlendirene puan veriyordu. Oysa Wardley'in Airbow adını verdiği yeni uçurtması, Alexander Graham Bell'in tetrahedron şekilli (dört tane üçgen yüzü olan cisim) uçurtmasından esinlenmiş. Wardley'e göre bu uçurtma uçaktan çok helikopter gibi uçuyor. Üretici: Andy Wardley. Satış fiyatı: 200 dolar.

Ayrıntılı bilgi: www.airbow.org

Uzaktan ateş ölçer

SARS
salgınından esinlenerek geliştirilen Infrared Fever-Screening system, herhangi bir hastalığın teşhisini koyamıyor ama ateşi olan kişileri tespit edebiliyor. Böylece herhangi bir kişinin hasta olup olmadığı uzaktan anlaşılabiliyor. Sistem, ekranın önünden geçen kişilerin renk-kodlu termografisini çıkartıyor. Kırmızı sıcak, yeşil ise sıcak değil anlamına geliyor. Şu anda Asya'da havaalanları, hastaneler ve otellerde kullanılıyor. Üretici: Singapore Technologies Electronics ve Singapore Defence Science and Technology Agency. Satış fiyatı: 50.000 dolar.

Ayrıntılı bilgi: www.ifss.com.sg

Karanlıkta ışık yayan giysi

Disco barlarda dikkati çekmek isteyenler Luminex'ten yapılmış giysilerle istedikleri ilgiyi çekebilirler. Ayrıca bu kumaşın karanlıkta parladığını düşünmeyin; çünkü kumaş yalnızca ışık yayıyor. Tasarımcılar minik, esnek optik fiberleri sıradan bir kumaş gibi dokuyarak bu malzemeyi elde etmişler. Enerji kumaşa dikilmiş bir pilden sağlanıyor. Luminex şimdilik sahne giysilerinde, el çantalarında ve perdelerde kullanılıyor. Üretici: Luminex. Fiyatı: Metresi 360 dolar.

Ayrıntılı bilgi: www.luminex.it

Kırmızı balık mavi balık, karanlıkta parlayan balık...

Akvaryumunuza biraz renk katmak istemez misiniz? Bir Tayvanlı bilim adamı normal haliyle parlamayan balıkların karanlıkta neon yeşili yaymalarını sağlayan bir yol geliştirdi. Tayvan Ulusal Üniversitesi'nden Profesör H.S.Tsai, denizanasından alınmış bir proteini bir cins balığın döllenmiş yumurtasına enjekte ediyor. Ayrıca mercandan alınmış bir protein de balıkların pembe renk yaymaları için kullanıyor. Üretici: H.J.Tsai. Fiyatı: Halihazırda herbiri 7.50 dolar.

Ayrıntılı bilgi: www.azoo.com.tw

Hızlı ve çok amaçlı

Gibbs Aquada ilk bakışta spor bir araba gibi görünse de suya sürdüğünüz zaman 12 saniyede tekerleklerini gövdenin altına çekerek suda yüzer hale geliyor. Gibbs Aquada karada saatte 160 kilometre hız yaparken, suda hızı 50 kilometreye düşüyor. Üretici: Gibbs Aquada. Satış fiyatı: 250.000 dolar.

Ayrıntılı bilgi için: aquada.co.uk

Balık derisinden bikini

Bu seksi bikiniler özel bir malzemeden üretilmiş. Suya girince sarkmayan bu malzeme doğal bir esnekliğe sahip, çünkü boyanmış somon balığı derisinden yapılmış. Üstelik çok kolay elde edilen bir malzemeden de yapıldığı için yakında ucuzlayacağı düşünülüyor. Üretici firma koku duyulmayacağı konusunda garanti veriyor. Üretici: Claudia Escobar, Skini. Satış fiyatı: 335 dolar ve yukarısı.

Ayrıntılı bilgi: skinilondon.com

Elektrikler kesilirse...

Bu
taşınabilir yakıt-hücresi jeneratörü bir depo dolusu hidrojen yakıtı ile 8 saat kesintisiz elektrik sağlıyor. AirGen adı verilen bu jeneratör küçük bir buzdolabı boyutlarında olmasına karşın, bir masanın altına kolaylıkla sığdırılabilir. Benzinle çalışan jeneratörlerden farklı olarak yalnızca su buharı ve ısı çıkarttığı için kapalı mekanlarda da güvenli bir şekilde kullanılabilir. Üretici: Coleman. Satış fiyatı: 5.995 dolar.

Ayrıntılı bilgi: fuelcellstore.com

Görünmez adam

Tokyo
Üniversitesi'nden bir profesör giyeni görünmez hale getiren optik bir kamuflaj sistemi geliştirdi. Sistem şöyle çalışıyor: Bir video kamera kişinin arkasındaki gerçek görüntüleri kaydediyor ve bu görüntüyü ön tarafa monte edilmiş projektöre gönderiyor. Projektör bu görüntüyü yansıtıcı bir malzeme üzerine yansıtıyor. Sistem özellikle askeri amaçlara hizmet etmesi için geliştirilmiş. Ayrıca pilotlar için inişi kolaylaştırmak için uçak kokpitlerinde de kullanılıyor. Üretici: Susumu Tachi, Masahiko Inami ve Naoki Kawakami. Satış fiyatı: 2008'da piyasaya çıkacak.

Ayrıntılı bilgi için: www.star.t.u-tokyo.ac.jp

Ayağa tam uyan çocuk ayakkabısı

Konuşma
yetisini henüz kazanamamış çocuklara ayakkabı almak anababaları oldukça zorlar. Ayakkabının çocuğun ayağına tam olup olmadığını anlamakta zorlanırlar. Preschoolians deniler bu ayakkabıların tabanı şeffaf bir malzemeden yapıldığı için tam uyum sağlayıp sağlamadığını anlamak kolaylaşıyor. Ayrıca içerisini gösteren pencere dayanıklı polivinil asetattan yapıldığı için her türlü aşınma ve darbelere karşı da dayanıklı. Bunun yanısıra birleşme noktaları ısı ile birbirine yapıştırıldığı için ayrılma ve çatlama gibi sorunlara yol açmıyor. Üretici: Jeff Silverman, Preschoolians. Satış fiyatı: bir çifti 25 ile 60 dolar arasında değişiyor.

Ayrıntılı bilgi: preschoolians.com

Havayı kirletmeyen motosiklet

Herkes benzin yerine hidrojen kullanmanın çevre kirliliği açısından daha avantajlı olduğunu bilir. Çünkü hidrojen yandığı zaman karbon monoksit yerine su buharı çıkartır. Ancak hidrojenle çalışan randımanlı ve güvenli bir araç üretmek o kadar kolay değildir. Hidrojen ile çalışan ilk scooter olan Aqwon, çevre kirliliği konusunda sert kuralları olan ülkeler için üretildi. İki zamanlı motoru ile Aqwon, saatte 50 kilometre hız yapabiliyor. Ancak bu araçta en zor konu hidrojen tankını yerleştirecek yer bulmak. Kaza veya yangın sırasında Aqwon'ın tankı yalnızca donuyor. Üretici: Aqwon. Satış fiyatı: Halihazırda prototip.

Ayrıntılı bilgi için: aqwon.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!