2001’in yaraları sarılacak

Güncelleme Tarihi:

2001’in yaraları sarılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 15:43

Ekonomik durgunluk ve küçülmeyle geçen bir yılın ardından dünya 2002'ye umutla giriyor. Yılın ikinci yarısından itibaren düzelmeye başlaması beklenen ABD ekonomisi ticaret yaptığı diğer ülkeleri de düze çıkaracak. İşte ülkelere göre 2002 ekonomisi...

ABD yavaş gidecek

ABD ekonomisi 2001'in ikinci yarısında yapılan askeri yatırımlar ve işsizlerin artması dolayısıyla 2002'ye yavaş girecek. İmalattaki orta dereceli bir iyileşme yatırımı tüketici harcamalarını artıracak. Ekonominin 2002'nin ikinci yarısından sonra düzelmesi bekleniyor.

Fransa yüzde 2 büyüyecek

Avrupa'nın diğer büyük ekonomilerinde olduğu gibi Fransa'da da Gayri Safi Milli Hasıla artacak fakat atış oranı yüzde ikiyi geçmeyecek. İhracat artacak fakat yatırımlarda ve tüketici harcamalarında 2001'e göre yavaşlama görülecek.

Almanya nefes alacak

Ekonomik açıdan durgun geçen bir yıldan sonra enflasyonun ve vergilerin düşmesi, maaşların artmasıyla tüketici 2002'de rahat bir nefes alacak.

Yunanistan tetikte

Özelleştirmede, liberalleşmede ve maaş reformlarında fazla bir ilerleme beklenmiyor. Makedonya'daki savaş yayılırsa Balkan ülkelerinin ekonomisi kötü etkilenecek, Yunanistan'ın buradaki beş milyar dolarlık yatırımı tehlikeye girecek.

İtalya çok umutlu

Yatırımın artması büyümeyi de beraberinde getirecek. Orta ve küçük ölçekli işletmelerdeki vergi uygulamalarının iyileştirilmesi, düşük faizler ve başarılı ihracat politikası sayesinde ekonomide düzelme görülecek.

Türkiye'de ihracat alarmı

Dibe vuran ekonomi 2002'de düzelme eğilimine girecek. Yabancı yatırımcı hálá çekingen ve küresel ekonomik durgunluk ihracatı vurabilir.

İngiltere, ABD'ye bağlı

ABD ve Almanya ekonomilerindeki düzelme 2002'nin ikinci yarısından itibaren İngiltere'ye yansıyacak. Ticaret ve yatırım kanallarıyla birbirine çok sıkı bağlı olan İngiltere ve ABD ortaya çıkabilecek bir ekonomik sorunu ortak yaşamak zorunda kalacak.

Rusya'nın derdi 2003

Ruslar 2002'nin büyük kısmını ‘‘2003 Problemi‘‘ni düşünerek geçirecek. Büyümenin yavaşlaması, hizmet ve borç maliyetlerinin yükselmesi Ruslar'ı alarmda tutacak.

Çin'de 'iç' kaygı

Dış ticarete açılmayla birlikte birçok yerel endüstri zarar görecek. Özellikle çiftçilerin uygulamalara karşı protestolar yapması bekleniyor.

Hindistan bildiğimiz gibi

Hükümet özelleştirmede yeni atılımlar yapamıyor ve bütçe açığı çok büyük. Bütün bunlar fakirliği azaltmak için gerekli olan ekonomik büyümeyi engelliyor.

Kanada'da sorun siyasi

Başbakan Jean Chretien önderliğindeki liberallerin 2002'de politik güçleri tehlikede olacak. İş dünyasının ve halkın desteğini almaya çalışacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!