2000 yıllık dehşetin izleri

Güncelleme Tarihi:

2000 yıllık dehşetin izleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

Laodikya Antik kenti kazılarında M.S. 300 yılında meydana gelen yıkıcı bir depremin bulguları ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Denizlide'ki antik Laodikya kentinde sürdürülen kazı çalışmaları şehrin geçmişinde yaşanan ve şimdiye kadar kayıtlarda rastlanmayan yıkıcı bir depremin ortaya çıkarılmasını sağladı. Pamukkale Üniversitesi tarafından antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında M.S. 300 yılında meydana geldiği belirlenen depremin yıktığı 60 metre uzunluğundaki duvar gün yüzüne çıkarıldı. Yıkılan duvar depremin yıkıcı etkisinin ne denli dehşet verici olduğunu da gözler önüne serdi.

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı çalışmalarının 365 gün aralıksız devam ettiğini, 200 kişilik ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bu yıl restorasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Bu yıl kazı çalışmalarında kentin kuzey güney yönünde 34 bin metrekare alana kurulu Kuzey Agorası'nı ortaya çıkardıklarını belirten Şimşek, “Kuzey Agorası kazılarında Denizli'nin deprem gerçeğini gözler önüne seren bir durumla da karşılaştık ve kentte geçmişte meydana gelen bir depremi daha tespit ettik. Agoranın güney portiğinde 60 metre uzunluğundaki agora duvarının yaşanan şiddetli depremle 13-14 sıra yıkıldığını gördük. 140 santimetre genişliğindeki çok sağlam dikdörtgen traverten bloklar depremin etkisiyle 13-14 sıralı olarak yıkılmış. Jeolog arkadaşlar yaptıkları incelemede depremin 7-7.5 büyüklüğünde olduğunu söylediler” diye konuştu.

Haberin Devamı

2000 yıllık dehşetin izleri

Depremin imparator Diyokletyan Dönemi'nde yaşandığını belirten Şimşek, “Yıkılan duvarın iç yüzü renkli duvar resimleriyle kaplı. Yıkılan duvarla Denizli'nin tarihindeki bilinmeyen bir depremi ortaya çıkardık. Kazı çalışmalarında elde ettiğimiz veriler Laodikya'da M.S. 27, 47, 60 yıllarındaki yıkıcı depremler, 268 ve 300 yıllarındaki depremler ile 494 yılı ve 610 yılı Focas depremini bulgularla tespit ettik. Kent çok sayıda yıkıcı deprem yaşamış. Mimari yapılarda depreme bağlı yıkılmalardan kentte sürekli bir imar faaliyetinin olduğunu görüyoruz. Mermer bloklar depremlerden sonra dört kez tamir ediliyor ve yerine konuyor. Antik kent 494 yılındaki yıkıcı depremden sonra kasaba şekline dönüşüyor. İnsanlar Denizli'ye Kaleiçi'ne taşınıyor. 610 yılında imparator Focas dönemindeki depremle kent tamamen yıkılıyor” dedi.
Arkeolojik kazıların geçmişte yaşanan doğa olaylarının aydınlatılmasında çok önemli bulguları gün yüzüne çıkardığını söyleyen Şimşek, bilimler arası disiplinle çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

2000 yıllık dehşetin izleri


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!