2000 yılı, yaprak dökümü yılı

Güncelleme Tarihi:

2000 yılı, yaprak dökümü yılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Geride bıraktığımız 2000 yılı, sanat dünyamız için ‘‘yaprak dökümü’’ yılı oldu. Yaprak dökümü, sanat yönetmenliğinden dekor ve prodüksiyona kadar, birçok alanda Türk sinemasına 41 yıl hizmet veren Sohban Koloğlu'nun 8 Ocakta hayata gözlerini yummasıyla başladı. Bunu 15 Ocakta tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli'nin vefatı ve diğerleri izledi. İşte 2000 yılında kaybettiğimiz ünlülerden bazıları:

KEMAL SUNAL

Türk halkının en sevdiği komedi yıldızıydı. Filmleri, sinemanın dışında televizyonlarda tekrar tekrar ekrana gelse de yine izleniyordu. Kemal Sunal'ın perdede yüzünü görmek bile, hayranlarını gülümsetmeye yetiyordu. 3 Temmuz 2000'de ‘‘Balalayka’’ filminin çekimleri için uçağa binmesi gerekiyordu. ‘‘Canım hiç gitmek istemiyor, ama mecburum’’

dedi ve bindi. Uçakta kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.

ÖZAY GÖNLÜM

Denizli şivesi ile hafızalardan çıkmayan Türk halk müziği sanatçısı, 60 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle 1 Mart 2000'de yaşamını yitirdi.

HAYATİ HAMZAOĞLU

Türk sinemasının dev ismi, unutulmaz ‘‘kötü adam’’ akciğer kanserine yenik düşerek 14 Nisan 2000'de öldü.

MİNA URGAN

Edebiyat alanında bir otoriteydi. Özellikle Shekespeare konusundaki çalışmaları çok ünlüydü. Ama kimse onu bu yönüyle değerlendirmedi. ‘‘Bir Dinozorun Anıları’’ ve ‘‘Bir Dinozorun Gezileri’’ adlı kitaplarıyla iki otobiyografi kitabıyla yaşamımıza girdi. Tüm Türkiye, yaşamının son döneminde onu çok sevdi ve en çok okunan yazarlar arasına girdi. Mina Urgan'ı, 15 Haziran 2000'de 85 yaşındayken kaybettik.

CENK KORAY

TRT'nin eski sunucularından, Beşiktaş Jimnastik Kulübü eski Basın Sözcüsü, gazeteci-yazar Cenk Koray, kalp krizi sonucu 23 Temmuz 2000'de hayatını kaybetti.

GÜZİN ÖZİPEK

Bizimkiler adlı televizyon dizisindeki ‘‘babaanne’’ tiplemesi ile ün kazanan yılların tiyatrocusu, 12 Ağustos 2000'de hayata gözlerini yumdu.

SELİM NAŞİT ÖZCAN

1928 yılında gözlerini dünyaya Şehzadebaşı Millet Tiyatrosu'nda açtı. 55 yıl sahnede kaldı. Merhum sanatçı Adile Naşit'in de ağabeyi olan ünlü sanatçı, 17 Ağustos’ta aramızdan ayrıldı.

YILDIRIM GÜRSES

1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği ‘‘Altın Mikrofon Şarkı Yarışması’’nı kazanarak müzik dünyasına adım atan Gürses, 350'yi aşkın Türk sanat müziği bestesine imza attı. Gürses, 18 Kasım’da 61 yaşında kalp krizi sonucu vefat etti.

AHMET KAYA

1985 yılında yaptığı ‘‘Ağlama Bebek’’ ile müzik serüvenine başlayan Kaya, 16 albüme imza attı. 4 ayrı davadan toplam 32 yıl hapis istemiyle yargılanan Kaya, 16 Kasım 2000'de Paris'te öldü.

Unutulmayacaklar

Sanat dünyamızın 2000 yılında kaybettiği diğer isimler de şunlar:

Türk sanat müziğinin unutulmaz sesi Sevim Çağlayan,

Ekrem Dümer,

Grafik sanatçısı Mengü Ertel,

Yönetmen Nejat Saydam,

Karikatürist Mustafa Eremektar (Mıstık),

İner misin, Çıkar mısın adlı yarışma programıyla ünlenen Boran Kaya

Türk sinemasının ‘‘Ergun Abi’’si Ergun Köknar

Bir Demet Tiyatro'nun Tombalak'ı Gürdal Tosun

Sinema yönetmeni Nejat Saydam

Hastanelik olanlar

FERDİ TAYFUR

Şeker hastalığı nedeniyle sol ayak parmakları kangren olan Tayfur, tedavi olmak amacıyla ABD'nin Colombia Üniversitesi Hastanesi'nde yattı. Bir hafta süren tedavi sonrasında doktorların ayak parmaklarını keseceklerini söylemesinin ardından Türkiye'ye dönen sanatçı, kendisini Türk hekimlere emanet etti. Prof. Dr. Necati Özdemir tarafından 21 Temmuza kadar süren iğne tedavisinden sonra Tayfur, ayak parmaklarını kaybetme tehlikesini atlattı.

ORHAN GENCEBAY

Arabesk müziğin duayeni Orhan Gencebay, yüksek tansiyona bağlı kalp çarpıntısı nedeniyle kasım ayı içerisinde hastaneye kaldırıldı. Bir süre burada tedavi olan Gencebay, daha sonra ABD'de kalp ameliyatı geçirdi. Henüz Türkiye'ye dönmüşken, ABD'de geçirdiği kalp ameliyatına bağlı olarak akciğer zarlarında su toplanan ünlü sanatçı, Florance Nightingale Hastanesi'ne tekrar yatırıldı.

AYKUT ORAL

Bizimkiler dizisinin ‘‘Katil’’i bu yıl kalp ameliyatı geçirdi.

RAHMİ KOÇ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, ABD'nin Colorado kentindeki ünlü kayak merkezi Aspen'de düşerek kolunu kırdı.

FAHRETTİN ASLAN

‘‘Gazinocular Kralı’’ olarak bilinen Maksim Gazinoları'nın sahibi Fahrettin Aslan, silahlı saldırı sonucu yaralanıp hastaneye kaldırıldı.

DEFNE SAMYELİ

Kanal D'nin sevimli haber spikerleri, rahim kanseri teşhisiyle ABD'ye gitti. Bir süre ABD'de tedavi olan Samyeli, daha sonra Türkiye'ye döndü.

ŞARKICI ARTO

Çalıştığı bardan çıktıktan sonra yemek için gittiği Etiler'de silahlı saldırıya uğrayan Arto, hastaneye kaldırıldı. Arto'nun bacaklarına 4 kurşun isabet ettiği belirlendi.

ALİ KIRCA

ATV Haber Dairesi Başkanı Kırca, Kuruçeşme'de yaptırdığı villasının asansör boşluğuna düştü. Sağ omuzu ve sol baş parmağı çıkan, sol diz kapağı çatlayan ve sol omuz başı kırılan Kırca, bir ay ekranlardan uzak kaldı.

SUNA KIRAÇ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç, akut solunum yetmezliği nedeniyle birkaç kez hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

ALİ MÜFİT GÜRTUNA

Milenyumun son talihsizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna oldu. Gürtuna, safra kesesinden ameliyat oldu.

Trafik canavarının gazabına uğrayanlar

Türk futbolunun son yıllarda yetiştirdiği dünyaca ünlü yıldızlardan ve sevimliliğiyle herkesin beğenisini kazanan Galatasaraylı futbolcu Emre Belözoğlu, aracıyla bir yayaya çarparak ölümüne neden oldu.

Türk tiyatrosunun duayenlerinden Nejat Uygur, ekibiyle beraber bir turne için Denizli'ye giderken Pamukkale'nin Karahayıt Beldesi yakınlarında trafik kazası geçirdi. Uygur ve ekibi, kazadan yara almadan kurtuldu.

Ses sanatçısı ve besteci Selda Bağcan, konser vermek için gittiği Hatay'da geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandı.

Manken Tuğba Önal da, eşiyle birlikte Bursa'dan İzmir'e giderken trafik kazası geçirdi. Genç kadın bir süre hastanede yattı.

Kayahan'ın eski damadı müzisyen Tayfun Duygulu da kaza geçirenler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!