200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir?

Altuğ Şimşek (24) özel bir şirkette danışman. Tam bir seyahat ve adrenalin tutkunu. Kısa mesafeli sırt çantalı gezilerinden sonra, hep hayali olan dünya turuna çıkmaya karar verdi. Gerekli aşılarını oldu, ailesini ikna etti ve rota belirlemeden yola koyuldu. Günde 150 lira harcayarak 200 günde, 4 kıta, 20 ülke ve 82 şehri geride bıraktı. 50 bin kilometre yol yaparak altı ayda dünyayı doğudan batıya turladı.

Haberin Devamı

Seyahate olan ilgi nasıl başladı?
- İnsanlarla tanışma, yeni heyecanlar yaşama ve hayal bile edemeyeceğim deneyimler kazanma arzusu seyahate olan tutkumu artırdı. Daha önce birçok yurtdışı gezim olmuştu. 20 ülke gezmiş, iki defa da uzun süreli öğrenci değişim programlarına katılıp Amerika’da yaşamıştım. Ama beni sırt çantalı seyahat ve onun özgür ruhuna teşvik eden şey, üniversite yıllarımda üç arkadaşımla birlikte Avrupa’ya yaptığımız Interrail gezisiydi. Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız benim için bir dönüm noktasıydı.

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Tayland

Sonrasında dünya turu fikri nasıl oluştu?
- Harvard’da bir eğitim programında okurken tanıştığım Hintli arkadaşım Sahil’in kız kardeşi evlenecekti ve benim de düğüne katılmamı istiyordu. Ben de sonunda dayanamadım ve “Seyahatime Hindistan’dan başlarım, nasıl olsa belirli bir rotam yok. Hem de dillere destan bir Hint düğününe bir daha ne zaman gideceğim” dedim. Seyahate çıkmayı kafama koyduktan sonra bir süre yanıma yoldaş olacak birilerini aradım. Kimse altı ay her şeyi bırakıp gelmeye gönüllü olmadı. Sonra bir arkadaşımı 15-20 gün Hindistan ve civarına gelmesi için ikna ettim. Birçok seyahat blog’u okudum ve bu işi tek başına yapmanın düşündüğüm kadar korkutucu olmadığını hissettim. Gözümü karartıp yola çıkmaya karar verdim.

Haberin Devamı

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Avusturalya

Aileniz nasıl karşıladı bu durumu?
- Altı ay boyunca tek başıma dünya turu yapmak istiyorum dersem bunu çok hoş karşılamayacaklarını biliyordum. Bu nedenle bu fikrimi alıştıra alıştıra söylemeye karar verdim. Her Türk ailesi gibi gezmek istediğim yerlerden birkaçını söylediğimde “Oğlum oralar tehlikeli, başına neler gelir kim bilir, biz seni sokakta mı bulduk” gibi tepkiler verip gitmemi istemediler. Ama ben kafaya koymuştum. Sonra sorgulamayı bırakıp “Paran var mı, nasıl gezeceksin?” gibi realist sorular sormaya başladılar. Çok geçmeden bu sorular da yerini “Oğlum bak dikkatli ol, tanımadığın insanlardan yemek alma, gece çok dışarı çıkma” gibi seyahatin temelini oluşturan nasihatlere bıraktı. Sonra düştüm yollara.

Haberin Devamı

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Japonya

Nasıl hazırlandınız?
- Önce Hindistan biletimi alarak yolculuğumu kesinleştirmek istedim. Uçak biletini aldıktan sonra seyahat araştırmalarım arttı. Okunacak çok fazla blog, tek seyahat etmekle ilgili öğrenecek çok şey vardı. Alınması gereken eşyayı aldım ve aşılarımı oldum. Sigorta firmasına 560 TL ödeyerek bir senelik seyahat sigortası yaptırdım. Uzun araştırmalar sonucunda çantam ne kadar hafif olursa o kadar rahat edeceğimi öğrendim. Psikolojimi altı ay boyunca dört-beş tişört ve iki şortla geçirecek şekilde hazırladım. Biri 60 litrelik, diğeri de gün içinde kullanılmak üzere olan 22 litrelik toplamda 17 kilo olan iki sırt çantamla seyahatime başladım.

Haberin Devamı

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Meksika

Seyahatiniz boyunca nereleri gezdin?
- Tek yön uçak biletiyle tek başıma başladığım bu seyahatimde, 200 günde 4 kıta, 20 ülke, 82 şehir gezdim. 26 uçak yolculuğu, sayısız otobüs, tren, araba, gemi ve motosiklet yolculuğu sonucunda 50 bin km’den fazla yol yaparak dünyayı doğudan batıya bir kez turladım. Birleşik Arap Emirlikleri’nden başlayıp sırasıyla Hindistan, Sri Lanka, Maldivler, Singapur, Endonezya, Malezya, Avustralya, Tayland, Laos, Vietnam, Kamboçya, Japonya, Çin, Macau, Hong Kong, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Küba’yı gezme fırsatı buldum.


200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilirKüba

Ne gibi deneyimler elde ettiniz?
- Dünyanın bütün okyanuslarında yüzdüm. En önemli tapınaklarını ziyaret ettim, en kudretli dağlarına tırmandım. Daha önce sadece filmlerde gördüğüm bir sürü hayvanla içli dışlı oldum. Ellerimle kanguru besledim, koalaya sarıldım, deveye bindim, yunuslarla yüzdüm, nehirde fil yıkadım, devekuşu sürdüm, birçok ülkenin maymunuyla kanka oldum, nesli tükenmekte olan Bengal kaplanları ile kucaklaştım, dünyanın en büyük canlılarından olan balina köpekbalıklarıyla yan yana yüzdüm. Şelalelere tırmanıp uçurumlardan atladım. Katıldığım bir beerpong turnuvasını kazanıp 500 TL para ödülü kazandım. Hayatımda hiç kullanmadığım manuel bir motosiklet satın alıp yolculuğuma onu da kattım.

Haberin Devamı

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Laos

Maddi olarak seni en zorlayan ülke hangisiydi?
- Seyahat blog’larının ışığında bütçe planımı her şey dahil günde ortalama 150 TL. olarak belirledim. Harcanan para ülkeden ülkeye ve yapılan aktivitelere göre günden güne çok değişiyor. Maddi olarak beni en çok zorlayan ülkeler diğer pahalı ülkelere nispeten daha uzun süre kaldığım Avustralya ve Japonya oldu. Gerçekten çok pahalı ülkeler. Hiç zorlamayan ülke ise Hanoi’ydi. Motor satın alıp 33 günde ülkeyi kuzeyden güneye gezdim. Tabii sonra Vietnam’a gidince satmak zorunda kaldım.

 

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir
Sri Lanka

Dünya turu size neler öğretti?
- Bu seyahat başından beri detaylandırılmış bir plan değildi. Spontane bir şekilde gelişti. Bu sayede karşılaştığım şartlara göre esnek olabilmeyi, kendimi planlarla kısıtlamamayı ve yeni şeylere açık olmayı öğrendim. Kendime çok büyük bir yatırımda bulunduğumu ve bu seyahatimin bana hayatımın geri kalanı için çok önemli bir vizyon kattığını düşünüyorum. Kime güvenip güvenemeyeceğimi, kiminle anlaşıp anlaşamayacağımı öğrendim. Her tanıştığım insan bana farklı şeyler katıp yeni şeyler öğretti ve bunların iletişim yeteneğimi çok geliştirdiğini düşünüyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları