20 yaşında kedi olur mu

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan kedi Creme Puff, 2005 yılının Ağustos’unda 38. yaş gününü kutlamıştı ve kendisi o sırada Guinness Rekorlar Kitabı’na göre hayattaki en yaşlı kediydi.

Elbette her kedi bu kadar şanslı olmuyor. Bir ev kedisinin ömrü ortalama 10-13 yıl kadar. 15 yıl yaşayanlar uzun ömürlü kabul ediliyor. İstanbullu Papi ise 20 yaşında, huysuz bir kedi. Yaşına rağmen ev halkına ve veterinerine kök söktürmeye devam ediyor.
/images/100/0x0/55eae14bf018fbb8f89c975f
Papi 20 yaşında ve görüp görebileceğiniz en asabi kedi. Beyaz’ın Psişik tiplemesinin kedi olduğunu düşünün, tüylerine de rasta yapın, buyrun size Papi. Miyavlamak-tıslamak falan değil Papi’ninki, bildiğiniz kükrüyor. Yavruyken bir kere elektrik kablosunu kemirdi, fena halde elektriğe çarpıldı. Belki ondan bu kadar sinirli, belki de hiç yavrusu olmadığı için.

Gerçi yaşlandıkça daha sakinleşti ama hálá sinirlendiği zaman yanına kimse yaklaşamıyor. Öyle ki veteriner bile tutamıyor, doktor ziyaretlerinin bir keresinde ancak kelebek ağıyla zaptedilebildi.

Bir insan için bile uzun sayılacak ömrü hayatında daha kimse Papi’yi kucağına alamadı. Ancak keyfi yerindeyse ve o isterse kucağa geliyor. Kendisinden başka hiçbir kediye tahammülü yok. Köpeklerden bile bu kadar nefret etmiyor.

Fakat bütün bu hırçınlığına rağmen Papi evde çok seviliyor. Çünkü bazı güzel özellikleri var. Üzüntülü olduğunuzu görmeyiversin. Siz yatana kadar dibinizde bekliyor, gözlerinizin içine bakarak sıkıntınızı paylaşmaya, hafifletmeye çalışıyor. Bir keresinde kapıda kalan evin babasına kapıyı o açtı. Bunu yapabilmek için sıçrayıp kapının koluna asıldı. Evine bağlı bir hayvan, bugüne kadar hiç kaçmaya teşebbüs etmedi. Üstelik sabahları herkesten önce uyanıyor, ev ahalisini hiç şaşırmadan evden çıkma sırasına göre uyandırıyor.

Osman’ın telefon taklidi

Osman 4 yaşında bir gri Afrika papağanı. Konuşmayı en iyi beceren papağan cinslerinden. Adı Osman ama kimse dişi mi, erkek mi bilmiyor. Tahminler dişi olduğu ve isminin yanlış konduğu yönünde, çünkü Osman erkeklere düşkün. Kafesine ne zaman bir kadın yanaşsa şirretlik yapıyor ama erkek gördüğü zaman tellerin arasından sevdirmek için gagasını uzatıyor.

Osman, danışma servisi Back-Up’ın medikal danışmanı Dr. Yusuf Gökmen’in papağanı. Ama bütün ofisin maskotu. Gelene geçene laf atıyor, aşkım, n’aber, ne var be, diyor. Ama Osman’ın asıl numarası başka. 24 saat telefonla hizmet verilen bir ofiste yaşadığı için telefon seslerini ezberlemiş, onları taklit ediyor. Her türlü ofis ve cep telefonu taklidi var Osman’da. Bu işi o kadar iyi beceriyor ki, onu bilmeden ofise ziyarete gelenler, karşısındakine telefonunuz çalıyor, baksanıza diyor. Bir değil, iki değil hemen her gelen Osman’ın tuzağına düşüyor. Bu durum da Dr. Gökmen’i eğlendiriyor.

2008’in PetStarlar’ı aranıyor

İlk kez 2006 yılı için www.petstartakvimi.com tarafından düzenlenen PetStar Takvimi yarışmasının 2008 başvuruları başladı. Sadece kedi ve köpekler için düzenlenen yarışmaya yaramaz, afacan, utangaç, bekçi, tembel, hırçın, şişman ya da zayıf her cinsten hayvan katılabiliyor.

Geçen yıl bin 500’ün üzerinde fotoğrafın yollandığı yarışmada seçilen 12 köpek ve 12 kedinin fotoğrafları bir masa takviminde kullanılıyor. 31 Ekim’e kadar gönderilebilen fotoğraflarda jüri üyeleri fotoğrafın netliğine, arka planın düzgün ve göze hitap eder olmasına, çözünürlüğünün yüksekliğine, bir şeyler anlatmasına ve hareketliliğine dikkat ediyor.

Örneğin 2007 için hazırlanan takvimde Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’ndan gelen arka ayakları sakat ve tekerlekli Nazlı köpek ile Bakırköy Belediyesi Hayvan Barınağı’ndan gelen ve yuva arayan sevimli sarman kedinin fotoğrafları çok dikkat çekti.

Kedi, köpek sahipleri PetStar Takvimi yarışmasına hem http://www.petstartakvimi.com sitesinden, hem de posta yoluyla başvurabiliyor. Posta ile yapılan başvurularda baskı boyutu 10x15 santim ve üstü ebatlarda fotoğraflar, internet üzerinden yapılan başvurularda ise 1795x1197 pixel ya da üstü ebatlarda JPEG formatında fotoğraflar değerlendirmeye alınacak. İlgilenenlerin, fotoğrafları renk kaybına yol açan cep telefonlarıyla çekmemesinde fayda var.

Sonuçlar 3 Aralık’ta http://www.petstartakvimi.com, www.kopekistan.com ve www.miyavlar.com sitesinden takip edilebilir.

Köpekler neden dışkılarını yer

Bu hafta okuyucularımızdan Alp Ertan’ın, 7 aylık poodle cinsi dişi köpeği ile yaşadığı bir sorunu ele alıyoruz. Alp Bey’in köpeği dışkısını yiyormuş ve ve ne yaptıysa vazgeçirememiş.

Köpeklerde "kaprofaji" olarak adlandırılan dışkı yeme problemi, sık karşılaşılan davranış bozukluklarından birisi. Her yaş, cinsiyet ve ırkta görülebilen bu problem, bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmekte. Bu sebepler içinde en yaygın olanlar; yaşadığı ortama bağlı olarak yalnız kalma, sıkılma, stres ve gerginlik, sahibi tarafından dışkı yaptığında cezalandırılma, diğer hayvanlardan dışkı yemeyi öğrenme, oyun olarak dışkı yeme gibi durumlar.

Bunun dışında nadiren beslenme bozuklukları, aşırı yetersiz beslenme, şiddetli iç parazit hastalıkları ve bazı sindirim sistemi problemlerinde de kaprofaji görülebiliyor. Bunlardan bağımsız olarak, bazı köpekler içgüdüsel olarak da herhangi bir problem olmaksızın dışkı yeme eğilimi gösterebiliyor. Bazı köpekler ise sadece kendi dışkısını değil diğer hayvanların dışkılarını yeme alışkanlığı gösterebiliyor.

Kaprofajinin önlenebilmesi için en önemli konulardan birisi, bu huyun tespit edildiği anda vakit kaybetmeden çözüm için çaba harcanması. Dışkı yeme durumu köpekte uzun süreli bir huy haline geldiği zaman çözümü gittikçe zor bir hal alacaktır.

Öncelikle köpeğinizde dışkı yemeye yol açacak bir sağlık problemi olup olmadığı ile ilgili olarak bir veteriner hekime müracaat etmelisiniz. Eğer beslenme bozuklukları, yetersizlikleri ve hastalıkları veya parazit problemleri varsa veteriner hekiminiz bunları kolaylıkla teşhis ve tedavi edecektir. Bunun dışında veteriner hekiminizden ve/veya köpek davranışı konusunda uzman köpek eğitmenlerden alacağınız bilgi ve destekle köpeğinizde dışkı yemeye yol açan davranış bozukluklarına ilişkin durumları ve sebepleri belirlemeli ve bunları ortadan kaldırmalısınız.

Köpekler hiçbir zaman ceza yöntemleri ile eğitilmemeli. Dışkı yeme huyunu ortadan kaldırmak veya oluşmasını engellemek için özellikle yavru köpeklere dışkı yaptığı zaman kesinlikle ceza uygulanmamalı. Dışkı yaptığı için cezalandırılan ve dışkıyı yiyerek ortadan kaldırma yöntemi ile bunu çözmeye çalışan köpeklerde dışkı yeme problemi çok kolay ortaya çıkabilmekte.

Alışkanlığı ortadan kaldırmak için, dışkının köpek tarafından yenmesini önleyecek tedbirler de alabilirsiniz. Bunun için dışkının tadını etkileyerek vazgeçirebilir, köpeği yalnız bırakmayarak bir süre dışkı yemesini engelleyebilir, tuvalet için dışarı çıkardığınızda dikkatli davranıp gerekirse ağızlık takabilirsiniz.

Pako pano

Fotoğraftaki cooker, 2.5 aylık. Tüm aşıları yapılmış. Diyarbakır’da yaşıyor ve ömür boyu kendisini terk etmeyecek bir aile arıyor. İlgilenenler Sevgi Ekmekçiler’i 533 496 86 40 numaralı telefondan arayabilirler.

2 aylık, sarı beyaz, cana yakın, sevimli, oyuncu ve sağlıklı erkek yavru kedimize, çok sevileceği ve terk edilmeyeceği bir yuva arıyoruz. Tel: 546 458 75 56

Kayboldum. Adım Ginger. 2 yaşında ve dişiyim. Rus terrier’i ile Dachshund (sosis) kırmasıyım. 20.06.2007 tarihinde İstanbul Maçka parkının üst kısmındaki havuzlu parkta kayboldum. Beni görürseniz aileme haber verir misiniz. Tel: 539 836 26 88

Kedim Tarçın 25 Ağustos Cumartesi gününden beri kayıp. O tarihte seyahatteydim. İstanbul Emirgan’da kayboldu. Ya birisi beğenip alıkoydu, ya da bir aracın altında kaldı. Onu görenler veya nerede olduğunu bilenler lütfen haber versin. Şevket Karasaban. Tel: 212 277 56 01, 533 571 72 27.

Şekerlere gözümüz gibi baktık. Tüm aşıları tamam. Yin-yang adını taktığımız 5 haftalık iki kediyi ayırmadan sahiplendirmek istiyoruz. Birbirlerine çok düşkünler. Aydan Üstkanat, aydanustkanat@ttnet.net.tr
Yazarın Tüm Yazıları