20 ton tohum toprakla buluşacak

Güncelleme Tarihi:

20 ton tohum toprakla buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 13:43

 20 ton tohum toprakla buluşacak

Haberin Devamı

 

Halim AKCA/BUCAK, (DHA) - BURDUR'un Bucak İlçesi'nde bu yıl yaklaşık 20 ton sedir tohumunun toprakla buluşturulması hedefleniyor.

Bucak Orman İşletme Müdürlüğü Gündoğdu, Karaot ve Kuyubaşı köyleri arasında bulunan sedir ormanlarından topladığı sedir kozalaklarının Seydiköy Orman Deposu'nda ekime hazır hale gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Orman İşletme Müdürü Mehmet Karabacak, "Sedir tohumunu elde etmek için ilçemiz sınırları içerisinde bulunan sedir ağaçlarından sonbahar aylarında topladığımız sedir kozalaklarını Seydiköy Orman Deposu'na getirerek ıslak soğuk sistemine tabi tutuyoruz. Kışın soğuk aylarında akşamdan su ile ıslattığımız kozalaklar gecenin soğuğu ile buz tutuyor. Buz tutan kozalaklar gündüzün sıcağı ile buzu saldıktan sonra kozalaklar patlama yaparak parçalanıyor. Parçalanan kozalaklardan sedir tohumu elde ediyoruz. Elde ettiğimiz sedir tohumlarını sedir ormanlarımızın gençleştirme sahalarında, ormanlık alanların rehabilitasyon çalışması yapılan yerlerde, terk edilmiş mermer ve maden ocakları ve sedir ağacının yetişebileceği yüksek kesimlerde ekimini yapıyoruz" dedi.

Sedir tohumlarının hazırlandıktan sonra ekiminin çok önemli olduğunu, elde edilen sedir tohumlarını başta yüksek kesimler olmak üzere zeminin karla örtülü yerlere atıldığını vurgulayan Karabacak, şöyle dedi:

"Sedir tohumu önce kar daha sonra da toprak ile buluşuyor. Sedir tohumlarının kar üzerine atılması ile karın zamanla eriyip tohumu toprak ile buluşturma aşamasında filizlenmesinde çok büyük rol oynamaktadır. Kar üzerine atılan tohumun karın erimesi aşamasında tohumu hazırlaması ve yarı kar ve toprakla buluşması aşamasında filizlenmesinde büyük etki yaratırken daha fazla sedir tohumunun filizlenmesine neden olur. Bu yıl ürettiğimiz ve toprak ile buluşturduğumuz 20 ton sedir tohumunun sadece yüzde 10'unun filizlenmesi sedir ağacının zor yetişen bir ağaç olduğunu göstermektedir."

Karabacak, geçen yıl 229 hektar sahada gençleştirme çalışmasının yapıldığını, bu yıl ise 260 hektarda çalışma yapılacağını vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!