2. mülteci gemisi de İtalya’da

Güncelleme Tarihi:

2. mülteci gemisi de İtalya’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kürt kaçakları taşıyan ikinci bir gemi daha dün İtalya'nın güney sahillerine geldi. Kürt mültecileri taşıyan ‘‘Ararat’’ gemisinin İtalya kıyılarına demir atmasından bir hafta sonra, bu kez de 230’u Kürt, 73’üç çocuk 386 sığınmacı taşıyan Panama bandıralı ‘‘Cometa’’ adlı bir gemi, dün akşam Otranto kenti açıklarına geldi. Kente 13 mil mesafede, uluslararası sularda kaptanı ve mürettebatı tarafından terkedilen ‘‘Hayalet gemi’’, sahil güvenlik görevlileri tarafından kıyıya çekildi.

Mülteciler yaklaşık 10 gün önce, İstanbul yakınlarında bir limandan yola çıktıklarını, ancak geminin Arnavutluk'ta bir limana uğradığını, burada gece yarısı çapulcular tarafından soyulduklarını, mücevher ve paralarının zorla alındığını öne sürdüler. İtalya'ya gelebilmek için, adam başı 4-5 bin dolar ödediklerini belirten mülteciler arasında 150 kadar kadın ve çocuk olduğu gözlendi. ‘‘Cometa’’nın sahiplerinin de Türk olduğu bildirildi.

İtalyan yetkililer, gemide Pakistan, Sri Lanka ve Hintli mültecilerin de bulunduğunu, ancak siyasi sığınma hakkının sadece Kürtlere tanınacağını, diğerlerinin ise ülkelerine iade edileceğini açıkladı.

Bu arada, İtalya Cumhurbaşkanı Oscar Luigi Scalfaro'nun önceki gece Yılbaşı nedeniyle yaptığı konuşmada, ‘‘baskı altındaki Kürtlere siyasi sığınma hakkı ve iş’’ vaat etmesi üzerine, ilk aşamada Almanya'ya geçmeyi planlayan 124 Kürt, sığınma isteminde bulundu.

İtalya İçişleri Bakanı Giorgio Napolitano, Türkiye'ye yönelik suçlamalarını sürdürerek, ‘‘Tam bir buçuk aydır, Türkiye'den limanlarda önlem almasını istiyoruz, ancak sonuç alamıyoruz ’’ dedi.

Öte yandan, Türkiye'nin ‘‘Siyasi sığınma hakkı vererek göçü hızlandırmayın’’ uyarısına karşılık İtalyan yetkililer, ‘‘baskıdan kaçanlara kapımız açık’’ mesajı verdiler.

Avusturya ise, İtalya'yı suçlayarak, ‘‘Schengen Anlaşması’’ çerçevesinde mültecilere yumuşak davranıldığını, sorunun çözülmemesi halinde sınırlarda önlemler alacağını açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!