2 milyon dal çiçekli festival

Güncelleme Tarihi:

2 milyon dal çiçekli festival
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 13:25

2 milyon dal çiçekli festival

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da çiçek üreticilerinin hasat bayramı olan Çiçek Festivali 12'nci kez düzenleniyor. Bu yıl sektör ihracatta yüzde 30 kayba uğramasına rağmen, Antalya sokaklarında halka 2 milyon dal çiçek dağıtılacak.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde 12'nci Antalya Çiçek Festivali, 20-21 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek. Festivale, EXPO 2016 Antalya Ajansı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Süs Bitkileri Tanıtım Grubu, Akdeniz Üniversitesi, Interflora Çiçekleri Derneği, Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği, Akdeniz Süs Bitkileri Üreticileri Derneği, Peyzaj Mimarları Odası, Antalya Çiçekçiler Odası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti destek veriyor.

12'nci Antalya Çiçek Festivali'nin tanıtım toplantısı, ATB'de düzenleyici ve destekleyen kurumların temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 85 milyon dolarlık ihracat hacmi, 300 bin kişinin istihdam edildiği çiçek sektörünün hasat bayramı niteliğindeki Antalya Çiçek Festivali'nde bu yıl 2 milyon dal çiçek kullanılarak Antalya sokakları ve Antalyalılar çiçekle buluşturulacak. Tasarım yarışmalarıyla renklenecek festivalde, çocuklar doyasıya eğlenecek. Tahta bacak ve palyaçolarla renklenecek festivalde korteje Büyükşehir Belediyesi'nin bandosu eşlik edecek. Çiçeklerle süslenmiş araçlarla rengarenk olacak Antalya sokakları, çiçek kostümlü çocuklarla şenlenecek. Festivalde çocuklar için çok sayıda etkinlik yer alıyor.

Festivalin tanıtım toplantısında ATB Başkanı Ali Çandır, 20- 21 Mayıs tarihlerindeki kortej ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki etkinliklere tüm Antalyalıları davet etti. Gece gündüz her türlü zorluğa rağmen üreten insanların hasat sonu niteliğindeki bu etkinliğinin 12'nci kez düzenlendiğini belirten Çandır, "Hem Antalya'nın genel yapısı hem de doğası anlamında Antalya'ya çok yakıştı. Artık kalıcı bir festival halini aldı. Amacımız uluslararası boyuta taşıyabilmek ve bunun için çalışıyoruz" dedi.

2 MİLYON DAL ÇİÇEK

Sektörün büyük krizde olduğunu belirten Osman Bağdatlıoğlu, Antalya halkını biraz olsun güldürebilmek, uluslararası arenada da Türk çiçek sektörünü tanıtmak için bu festivalin bir fırsat olduğunu söyledi. Üretici ve ihracatçılar olarak Antalya toprağından aldıklarını Antalya'ya geri verdiklerini belirten Bağdatlıoğlu, "Bu festivalde 2 milyon dal çiçek kullanılarak kesme çiçek sektöründe yüzde 30 düşüş yaşarken bile bu işi devam ettirdikleri için sektörümüze teşekkür ediyorum. Bu çiçek festivali bütün Antalya'nın" dedi.

EXPO'YU ŞEHRE TAŞIYACAK ETKİNLİK

Antalya'ya kazandırılan en iyi festivallerden biri ve sürdürülebilir olmasının da önemine değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, Expo 2016 Antalya'nın eksiklerine ilişkin de eleştirilerde bulundu. Expo için çalışmaları başlatan ve Antalya'ya gelmesini sağlayan ilk üç kurumun burada olduğunu dile getiren Davut Çetin, "Bu yıl Expo çok önemliydi ve açılışını yaptık. Expo'nun yapıldığı illerde ilin geleneklerini, görgülerini değiştiren bir özelliği var. Maalesef biz Antalya'da onu yakalayamadık. Hep 'çevreyi, çiçeği konuşmamızı sağlar mı' diyordum ama maalesef oralarda eksik kaldık. Ama yine açılması, zamanında bitmesi çok önemliydi. Expo'nun bir özelliğinin de şehirle bütünleşmesi. Biraz da orada eksik kaldık. Bu çiçek festivali belki Expo'nun şehirle bütünleşmesini bu sene için sağlayacak. Expo'nun yapıldığı şehirlerde hep şehirle bütünleşiyor ve etkinlikler yapılıyor. Birazcık etkinliklerde de eksik kaldık. Bu festival bu anlamda Expo'ya büyük katkı koyacaktır" diye konuştu.

'ŞEHİR ÇİÇEK KOKSUN İSTEMİŞTİK'

'Expo dolayısıyla Antalya'yı çiçeklerle süslememiz lazım' şeklinde daha önce bir teklif yaptıklarını ifade eden Çetin, "Bununla ilgili de bütün belediyelerden büfe yerleri verilmesini istemiştik. Verselerdi çiçekçilere büfeleri, oradaki kira gelirleri de çocuk esirgeme kurumuna verilebilir ve şehir çiçek koksun diyorduk. Şehrimiz belli aylarda turunç çiçeği kokuyor ama ondan sonra yok. Şehrin içine yaysaydık, belki büyük katkısı olacaktı, hala gecikmiş değiliz önümüzde 5 ay var ve çalışılabilir. Keşke etkinlikler şehrin içine yayılabilseydi, çok güzel bir Expo dönemi geçecekti. Expo'nun iç turizme faydası olsun istiyoruz hep, etkinlikler duyurulsaydı iç turizme de faydası olurdu. Gelen sanatçılar var ama az kişi izliyor veya son gün duyuruluyor. Etkinlik takvimi basın aracılığıyla duyurulsa Expo'ya katkısı olur" dedi.

ULUSLARARASI BASINA DAVET

Festivale turistlerin katılımının sağlanması için turizm sektörü örgütlerine yazılı bildirimde bulunduklarını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Expo 2016 Antalya'ya katılan ülkelerin gazetecilerinin Expo alanına Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla yapılan davetlerinin de Çiçek Festivali'nin tarihine denk getirildiğini söyledi. Birçok ülkeden gazetecinin de böylelikle Çiçek Festivali'ne katılımının beklendiğini kaydeden Acar, "Uluslararası bir hüviyete büründürülmesinin de bir adımını atmış olacağız" dedi.

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ

Özellikle dezavantajlı bölge ilkokullarından 1000 öğrencinin de resmi katılım sağlayacağı ve tüm okullara yine Milli Eğitim Müdürlüğü'nce davette bulunulan Çiçek Festivali 20 Mayıs'ta Cumhuriyet Meydanı'nın çiçeklendirilmesi ve peyzaj sergisi ile başlayacak. 21 Mayıs'ta ise Cumhuriyet Meydanı'nda atölye çalışmaları, sahne gösterileri gün boyu sürecek. Cender Oteli önünde 16.30'da çiçekten arabaların yarışı olacak. 18.00'de ise Cender Oteli önünden tramvay yolu boyunca Cumhuriyet Meydanı'na kadar çiçekten arabalarla birlikte kortej düzenlenecek. Kortej sırasında da halka binlerce çiçek dağıtılacak. Cumhuriyet Meydanı'nda ödül töreniyle birlikte festival sona erecek.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!