2 komedyen

BU köşede zaman zaman Amerikalı stand-up komedyenlerin şov rutinlerinden örnekler aktarıyorum.

Bugün de sıra Rodney Dangerfield'de.

Dangerfield'in komedisinde ‘‘saygı görmeyen adam’’ motifi vardır.

‘‘Bana hiç saygı gösterilmiyor’’ diye başlar esprilerinin çoğuna ve nedenini kısaca anlatır.

Bakalım beğenecek misiniz?

*

- Daha ben bebekken bile hiç saygı görmedim. Öyle çirkindim ki, annem süt emzirme vakti geldiğinde ağzıma bir kamış koyup uzakta tutardı beni.

- Beni doğurtan doktor suratımı görünce annemin yanına koşmuş ve ‘‘Kusura bakma, çıkmasını engellemeye çalıştım ama ısrar etti işte, ne yapayım’’ demiş.

- Biraz daha büyüdüm. Babam bir gün beni hayvanat bahçesine götürdü.Yetkililer kapıya çıkarak babamı beni geri getirdiği için tebrik ettiler.

- Yaşlandıkça daha da çirkinleştim. Geçen gün prostat muayenesi olmak için doktora gittim; baktım adam gayet sakin parmağını ağzıma sokmaya çalışıyor.

- Karım seks esnasında konuşmaktan çok hoşlanır. Geçen gece kalmakta olduğu otelden bile telefonla aradı beni.

- Karım son derece egoisttir. Orgazm olurken bile kendi ismini haykırır.

- Geçen gece eve bir fahişe çağırdım. Kadın eve girer girmez suratımı görünce ‘‘şunu bilmelisin ki ben bir erkekle ilk çıktığımda onunla katiyen yatmam’’ dedi.

- Hiç saygı görmüyorum hiç. Kumar tutkumdan kurtulabilmek için ‘‘İsimsiz Kumarcılar’’ adındaki bir gruba katıldım. Beni görünce kumardan kurtulmamın mümkün olmadığına dair bahse tutuştular.

- Karımla aramızdaki seks yaşamımız çok berbat, size söyleyeyim. Ben tam hızlanıyorum, işi sonuçlandıracağım, o hep ısrarla o anda uyanıyor.

- Hiç saygı görmüyorum hiç. Geçen gün öğle vakti karşıdan karşıya geçerken bir mobil kütüphane arabası çarptı bana. Düştüm, acı içinde kıvranıyorum; şoför pencereyi indirdi ve ‘‘Sus yavaş, içerde okumakta olan insanlar var’’ dedi.

*

Don Rickles
ise Rodney Dangerfield'ın tam tersi bir karakteri canlandırır şovlarında.

Dangerfield kendisine acırken, Rickles saldırır etrafa.

Amerika'da artık komedi rutinlerinde ırkçı espriler yapılamıyor.

Rickles ise yaşamında ırkçı değildi ama ırk konusunda bugünlerde düşünülmesi bile zor olan şeyler yapmıştır sahnede.

Örneğin, Dean Martin televizyon şovuna katıldığı bir akşam kendisinden sonra çağrılan zenci sanatçıya, ‘‘Al sana biraz çamur, haydi bakalım kulübeni yapmaya başla’’ diyebilmiştir.

Tom Amcanın Kulübesi kitabını sahnede böylesine kullanmıştı ve bugün bunu bir kişi söylese herhalde şov yaşamı biter ABD'de. Gerçi Rickles hálá böyle şeyler söylüyor ama olsun, onun dokunulmazlığı oluştu bir kez.
Yazarın Tüm Yazıları