2- Ayakla açılan klozet kapağı

Güncelleme Tarihi:

2- Ayakla açılan klozet kapağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2004 21:05

Özel Namık Sözeri Okullarında öğrenciler klozet kapağının oturma yerinin ayakla açılması ve kapanması üzerine yaptıkları buluş Japonya’ya gidiyor.

Öğrenciler ve aileleri arasında yaptığımız bir soruşturmada, genellikle başka yerlerdeki tuvaletlere pek girilmek istenmediğini, çünkü klozet kapaklarının oturma yeryerinin kirli olduğu düşünceninin yaygın olduğunu saptadık.

Öğrenciler büyük mağazalarda ve inşaat malzemeleri satan mağazalarda klozet çeşitlerini incelediler. Kaldıraçlardan yararlanarak ayakla çalışan sistemi okulumuz teknisyeni ile geliştirdiler. Velimiz makine imalatçısı Ali Acar da bu çalışmaları hayata geçirdi.

Buluşumuz 23 Nisan 2003 tarihinde Bursa Nilüfer İlçesi ‘Bursa genç araştırmacısını arıyor’ yarışmasında birinci oldu. 6-7 Haziran 2003 Tubitak 3. Buluş Şenliği proje yarışmasında Türkiye Birincisi oldu. 9-10 Mayıs 2003 Bursa Ticaret ve Sanayi Ulusal Girişimcilik Kongresinde Minik Mucitler Sergisinde ilgi çekti. 18-21 Eylül 2003 Yerel Gündem 21 Kentleri 2. Ulusal Kadın Etkinlikleri Festivalinde ‘Annelerimiz İçin Buluşlarımız’ sergisinde çok ilgi gördü.

22-24 Ekim 2003 Anadolu Üniversitesi 1. Bilim Şenliğine katıldık. Bursa’da övgüler alan buluşumuz, Eskişehir halkının da beğenisini topladı.

TÜBİTAK, 27-30 Ağustos 2004 tarihinde Japonya Tokyo Teknoloji Enstitüsünün yapacağı Buluş Olimpiyatına katılmak üzere buluşumuzu seçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!