2. Antalya Devlet Destekleri Zirvesi'ne büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

2. Antalya Devlet Destekleri Zirvesine büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2018 13:57

2. Antalya Devlet Destekleri Zirvesi'ne büyük ilgi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Antalya Devlet Destekleri Zirvesi', ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı.

Antalya iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği zirvenin açılışına Vali Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu üyeleri, Antalya'daki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcisi ile çok sayıda firma ve girişimci adayı katıldı.

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Davut Çetin, zirve süresince Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm bakanlıklarının yanı sıra, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, KOSGEB İl Müdürlüğü, Kredi Garanti Fonu ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun üyelerle bir araya geleceğini ve devlet destekleriyle ilgili sorularını yanıtlayacağını kaydetti.

Antalya Devlet Destekleri Zirvesi'nin Antalya'da bugüne kadar destekler konusunda düzenlenmiş en kapsamlı etkinliklerden biri olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Ancak bizler bu zirveyi, hep birlikte, sadece 'istihdam teşviki nedir', 'ihracat teşviki nedir' konusunun tartışıldığı bir toplantının ötesine taşımalı, gelecekte Antalya'nın tarım, turizm, sanayi vizyonunun da masaya yatırıldığı, kamu-özel sektör işbirliğinin ele alındığı bir projeler, ortaklıklar ve destekler fuarına dönüştürmeliyiz. Bu zirve aynı zamanda destek paketlerini hazırlayan kamu görevlileri ile destek alanları bir araya getiren bir platform olarak görülmelidir. Üyelerimizin uygulamada yaşadıkları sorunları da ilgili görevlilerle paylaşmalarını diliyorum" diye konuştu.

ANTALYA TEŞVİKLERDE 10 SIRA GERİLEDİ

Yatırım teşvik belgelerine bakıldığında Antalya'nın 17 yıl içerisinde, sekizinci sıradan 18'inci sıraya kadar gerilediğini belirten Davut Çetin, şöyle konuştu:

“Antalya'nın 2001 yılından bu yana, yani 17 yılda alınan yatırım teşvik belgelerine baktığımızda Antalya'nın sekizinci sırada olduğunu görüyoruz. Nükleer santral yatırımı çıktığında, 17 yılda teşvik belgelerinin altıda birini İstanbul almış, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ gibi, İstanbul çevresini de kattığımızda yüzde 30'a yakın teşvikli yatırım Marmara bölgesinde yapılmış. 2017'de ise Mersin'deki 76 milyar liralık nükleer santrali çıkardığımızda kalan 100 milyarlık teşvik belgesinde İstanbul'un payı 7.5 milyar liradır. Ankara İstanbul'u geçmiş, İzmir İstanbul'a eşitlenmiş, yani yatırımların yavaş yavaş Marmara dışına kaymaya başladığını görüyoruz ki, bu da olumlu bir gelişmedir. Antalya ise 17 yıl içerisinde, sekizinci sırada iken 2017'de 18'inci sıraya kadar gerilemiştir. Antalya olarak teşvik belgeli yatırım hacmimiz 2013 yılında 3 milyar 800 milyondu, sonra her yıl geriledi ve geçen yıl 1 milyar 900 milyon lira oldu. Çünkü deniz turizminde artık eskisi gibi devam edemeyeceğimizi görüyoruz. Fakat yeni ürünlere geçmekte de zorlanıyoruz. 2017'de teşviklerimizin yarısı halen turizmdir, ikinci sırayı 290 milyon lirayla enerji, 3'üncü sırayı 250 milyon lirayla tarım almıştır. İmalat sanayi ancak 4'üncü sıradadır. Eğitim yatırımları ise sanayiye yakın düzeydedir."

'DÜKKANDA OTURUP MÜŞTERİ BEKLEMEK ÇAĞI ÇOKTAN GEÇTİ'

Antalya'da Ar-Ge ve inovasyon - yenilik alanlarında geç kalındığını aktaran Davut Çetin, "Bunların sadece büyük sanayi işletmeleri için gerekli olduğunu düşündük. Tarımda ve turizmde de inovasyon olabildiğini, olması gerektiğini yeteri kadar dikkate almadık.

Fakat yenilikten çok taklide, araştırma-geliştirmeden çok oturup konuşmaya ağırlık verdik. Halen birçok üyemiz, işyerinde oturup müşteri bekliyor. Tesadüfen müşteri gelirse mutlu oluyor, şükrediyor, müşteri gelmezse şikayet ediyor. Artık sürekli olarak tekrarlıyorum, dükkanda oturup müşteri beklemekö çağı çoktan geçti. Ar-Ge yapmayanın, farklılaşmaya önem vermeyenin, yenilik yapmayanın kaybettiği bir çağdayız. Antalya'da iş ve ticaret kültürünü değiştirmemiz, yenilikçi hale getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu ise Antalya'nın geçen yıl tarımda, turizmde, ihracatta iyi bir yıl geçirdiğini belirterek, “Turizmde 10 milyon hedefimiz vardı, onu geçtik. İstihdamda Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı milli istihdam seferberliğinde Antalya'da taraflarla kararlaştırdığımız 150 bin bandını geçerek yaklaşık 180 bin yeni istihdamla Türkiye'de ikinci olduk. İhracata baktığımızda Türkiye'de ihracat yüzde 10 artarken, Antalya ihracatı yüzde 20 seviyelerinde arttı ve ilk defa 1 milyar üzerinde ihracat yapan iller arasına girdi. Hepsini alt alta koyduğumuzda 2017 iyi geçti diyebiliriz. 2018'e baktığımızda beklentimiz ve umudumuzun daha büyük olduğunu söyleyebilirim" dedi.

13 KURUM DESTEKLERİNİ ANLATTI

Zirvede Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm bakanlıklarının yanı sıra, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, KOSGEB İl Müdürlüğü, Kredi Garanti Fonu ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan uzmanlar, kurumların stantlarında birebir bilgilendirme yaparken, katılımcıların devlet destekleriyle ilgili sorularını yanıtladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!