2.90 neden olmasın

Güncelleme Tarihi:

2.90  neden olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2016 20:31

Analistler, piyasalarda olumlu havanın Fitch’in notu değiştirmeyip görünümü negatife çevirmesiyle bozulmasını beklemiyor. Global piyasalarda sıkıntı olmadığı sürece doların yönünün 2.90 liraya ineceği görüşü hakim.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in cuma akşamı Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki ‘BBB-’ notunun değiştirmeyip görünümü negatife çevirmesinin piyasalara sınırlı bir negatif etki yaratması bekleniyor. Dolar cuma günü 2.92 lira seviyelerinden haftayı tamamlamıştı. Bu hafta ise önce Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantısı, ardından Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in konuşma yapacağı Jackson Hole toplantıları takip edilecek. Analistlere göre eğer global piyasalarda son haftalardaki iyimserlik devam ederse dolarda 2.90 lira yeniden mümkün görünüyor. Yine 25 baz puan indirim yapması beklenen Merkez Bankası, temmuz toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapmış ve oranı yüzde 8.75’e çekmişti.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ ENGEL GEÇİLDİ

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, Fitch’in görümünü negatife düşmesine rağmen notu yatırım yapılabilir seviyede tutmasının Türk Lirası için pozitif olduğunu belirtirken FED’in faiz artışı sürecinin yavaş olacağı beklentisinin Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere fon akışını hızlandırdığını kaydetti. Tufan şöyle konuştu: “Fitch’in hareketi TL’nin değer kazanımlarını sınırlandırabilir. Dolarda 2.9450-2.9580 lira direnç seviyesinin altına doğru 2.9150-2.90 lira görülebilir. 2.90 liranın altı içinse Merkez Bankası’nın faiz adımı ve küresel piyasalardaki gelişmeler etkili olacaktır.” Tufan, Merkez Bankası’nın 23 Ağustos’taki PPK’sında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim beklediğini belirtti.

TÜRKİYE’YE SARI KART

KAPITALFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, görünümün değişmesinin ‘not indirimi’ öncesinde sarı kart göstermek gibi bir durum olarak ele alınabileceğini belirterek, “Yani Türkiye bundan sonra yakından izlenecek ve ilerleyen periyottaki gelişmeler mercek altında olacak. Sınırlı negatif bir haber olarak nitelendiriyoruz. Küresel risk iştahı yüksek kalmakta, gelişmekte olan ülke piyasaları da küresel ekonomik gündemi olumlu olarak fiyatlamaktadır. Bol küresel likidite ortamının öne çıkaracağı piyasalardan birisi de biz olacağız” dedi. Doların 2.95 liranın altında kaldığı sürece Türk Lirası’ndaki olumlu havanın devam edeceğini öngören Erkan 2.90, 2.87 ve 2.85 lira seviyelerinin destekler olarak görülebileceğini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında yapılacak PPK’da ise Erkan, gecelik borç verme faizinde 25 baz puan daha indirim beklediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

YAPISAL REFORMLARA HIZLA SARILMALI

ALAN Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, Fitch’in görünümde yaptığı değişikliğin Türk Lirası cinsinden varlıklardaki etkisinin sınırlı ve pazartesi açılış sonrası kısa süreli olacağını belirterek, “Ancak burada asıl üzerinde dikkat edilmesi gereken konunun uzun vadeli alınması gereken önlemler. Kredi kuruluşlarının değerlendirmelerine dair süreçlerini hafif sarsıntılı olarak atlatmış olsak ta rehavete kapılmayıp, bizleri izlemeye aldıklarını ifade etmeleri sonrası sürecin devam ettiğini unutmamakta fayda var. Bu sebeple bize aba altın sopa gösteren Fitch’i diğer kurumların bizlerin büyüme modeline, dış finansman yöntemlerimize ilişkin öncesinde ifade edilen söylemleri ele aldığımızda yapısal reformlar konusunda geç kalınmamalı” dedi. Öztürk, ayrıca Merkez Bankası’nın ağustos toplantısının ise bir indirime gidilmesi sonrasında atılacak adımlar ve enflasyonda yılı geri kalanında yükseliş eğiliminin görülmesi nedeniyle geçtiğimiz aylardaki kadar kolay olmayacak gibi göründüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

JANET YELLEN’IN KONUŞMASI BİDEN’İN ZİYARETİ

SAXO Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy Fitch’in görünümü negatife çevirmesinin beklenilen bir karar olmadığını belirtti. Paksoy cuma günü Fitch’in açıklaması sonrası yükselen dolar kurunun yeniden 2.92 liradan kapandığını hatırlatarak, “Dolayısıyla bu, kararın fiyatlamaların içinde olduğunu gösteriyor. Yalnız tek kriter içsel dinamikler değil. 25-27 Ağustos’taki Jackson Hole toplantısı önemli. Yellen’in açıklamaları FED’in gelecek için tavrını ortaya koyacak ipuçları taşıyacak. Global piyasalar negatif ortama girmedikçe biz içerideki fiyat dengesinin devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın da 25 baz puanlık üst bantta indirim yapmasını bekliyoruz. Ölçülü bir adım atacaktır” dedi. Paksoy ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretinin de piyasalar açısından oldukça kritik olduğunu vurguladı. Dolarda kritik seviyenin 2.95 lira olduğunu söyleyen Paksoy, “Üzerine gidilirse 2.98-3.00 lira bandı psikolojik eşik. Global şartlar izin verirse tekrar 2.90-2.92 lira seviyeleri mümkün” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!