2.5 milyon kişi borç sarmalında

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyon kişi borç sarmalında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 00:00

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) üç ay kart borcunun yüzde 50’sini ödemeyenlere nakit para çekmeyi yasaklayan kararının yürürlüğe girmesine ilişkin, “2,5 milyon kişinin borç sarmalına girmesi nedeniyle kartta nakit çekimi yasaklayan karar doğru ama eksik bir karardır” dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kart borçlusu 4 milyon kişinin kart borcunun yüzde 50’sinden daha az, yaklaşık 2,5 milyon kişinin de sadece asgari tutar olan yüzde 20’lik kısmını ödediğini belirtti.

Uygulama eksik

2010 yılında kredi kartları ile 210 milyar liralık alışveriş yapıldığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
“2,5 milyon kişinin borç sarmalına girmesi nedeniyle kartta nakit çekimi yasaklayan karar doğru ama eksik bir karardır. Peki, 3 ay sonra borcunu çeviremeyecek olan vatandaş ne yapacak? Zor durumda olan vatandaş için borçlarını yeniden yapılandıracak uzun vadeli kredi vermelidir. Yoksa perakende sektörüne darbe vurulur.

Halen asgari ödeme tutarını bile ödeyemediği için takibe düşmüş kredi kartı sayısı 1,5 milyonu geçerken, bu kartların borç tutarı da haziran ayı itibarıyla 3 milyar 737 milyon liraya ulaşmış durumdadır. Bu durum başta bileşik faiz uygulaması olmak üzere birçok haksız uygulama nedeniyle tüketici mağduriyetinin artmasına neden olmakta, borcu daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!