2.5 milyar insana...

SAAT kaç?.. Kaç saat oluyor yeni yıla gireli?.. Yeni yılın ilk saatlerini hesaplıyorum... Sekiz, dokuz, on saat mi?.. Saatlerden önce, dakika ve saniyeler çalışıyor.

Demek, dünyada yine her ondört saniyede bir, bir kişi daha AIDS'e yakalanıyor!.. Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, dünyada yine dakikada bir, Türkiye'de on iki saatte bir, bir kadın gebelik ya da doğum sırasında yaşadığı sorunlardan dolayı, hayata veda ediyor!.. Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, dünyada ve Türkiye'de yeni yılın ilk saatlerinde şu kadar çocuk dünyaya geliyor, her beş anneden biri hiçbir sağlık yardımı alamadan doğum yapıyor. Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, Türkiye'de her canlı bin doğumda kırk bebek... Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, dünyada her 35 kişiden biri yine göç etmek zorunda kalıyor. Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, dünyada yarım milyar insan yine su sıkıntısıyla başbaşa. Böyle yeni yıl mı olur?..

Demek, dünyada her beş kişiden ikisi, günde yine iki dolarla geçinmeye çalışıyor. Böyle yeni yıl mı olur?..

SOĞUK SAVAŞLA BİRLİKTE

Bunlar mı yeni yılın ilk ayak izleri?.. Oysa, dün gece ne eğleniyoruz, ne eğleniyoruz!.. Hiçbirimizin umurunda değil dünya!..

Aslında, pek kimsenin de umurunda değil mi, ne!..

Soğuk savaş sona eriyor, Sovyetler yıkılıyor, dünya Bush Efendi'ye kalıyor. Askeri ve de stratejik ve hatta jeopolitik ve de artık ne ise, onların tamamı ansiklopedilerdeki yerini alıyor. Dünyanın anlamı değişiyor. Bir zamanlar, zavallı pek çok ülkenin bel bağladığı kavramlar çöküyor. Kavramlar çökünce, ülkeler taştan yontular gibi!.. Çırılçıplak!..

GÜNLER VE GÜNLER

Yoo, o kadar haksızlık olmaz!.. Dünyanın büyükleri, başta G-8'ler ile AB baksanıza kolları sıvıyor. Birleşmiş Milletler öncülüğünde dünyadaki yoksulluğa ve bilumum hastalıklara çare olmak amacıyla, şu şu şu günleri Dünya Simkumdal Günü, şu şu şu günleri Dünya Kaydomdal Günü, şu şu şu günleri Dünya Bamcumdal Günü ilan ediyor!..

Dünya çalışıyor!.. Bu çalışmalar dünyadaki herkese yol, su, elektrik olarak geri dönüyor!..

Hayıflanıyorum yine de, bunca çalışmaya rağmen, Dünya Vahyazııııık Günü bir türlü ilan edilmiyor!..

Ama, gün ilan etme sırası şimdi başkalarında. Dünya Çokçektim Günü, Dünya Eeeartıkyeter Günü, hepsinin babası Dünya Bunlarıkimseyemez Günü ilanının eli kulağında!..

ZENGİNLERE BAKMAK

Bir ülkedeki sefaletin aynası, o ülkedeki zenginlik!..

Nerede lüks arabaların sayısı çoksa, nerede dün geceki gibi, çılgın eğlenceler birbirini izliyorsa, nerede lüks lokanta sayısı artıyorsa, beş yıldızlı oteller tıka basa doluyorsa, nerede göç yoğunsa, orada sefalet diz boyu!..

Artık her şeyi biliyoruz!.. Biliyoruz, yoksul insanların, yoksul bölgelerin nasıl öldüğünü biliyoruz!..

Ama bilmiyoruz, yoksul insanların, yoksul bölgelerin nasıl yaşadığını bilmiyoruz!..

Dünyadaki en az 2.5 milyar insanın, zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri kalmıyor!.. Ve 2.5 milyar insan, önümüzdeki yıllarda 3, 3.5, 4 milyar olmaya doğru hızla yol alıyor.

Üfff, dün gece ne eğleniyoruz, ne eğleniyoruz, patlayıncaya kadar yemek, tıksırıncıya kadar içmek, o kadın benim, bu köşe senin!..

Bugün yeni yılın ilk günü. Kafa karıştırmanın, moral bozmanın, rahat kaçırmanın anlamı var mı?..

Yeni yılın ilk, aynı zamanda son gününde böyle yazılar olmasın!.. Olmasın, değil mi?.. Bu size bağlı!.. Siz 2.5 milyar insana!..
Yazarın Tüm Yazıları