1999 yurtta böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

1999 yurtta böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

REKOR REKORA VURDU

Sporcularımız uluslararası yarışmalarda 326 altın, 301 gümüş, 359 bronz madalya kazandı. 5 dalda; 5 Dünya, 14 Avrupa, 2 Balkan, 250 Türkiye rekoru kırıldı...

986 madalya Asrın son yılında Türk sporunda madalya sayısı düştü, rekor rekora vurdu. Sporcularımız yıl içinde katıldıkları Dünya, Avrupa, Balkan Şampiyonaları ile Turnuva ve ikili müsabakalarda geçen yılın 1000 madalya sınırını aşamadı. Sporcularımız 326 altın, 301 gümüş, 359 bronz olmak üzere toplam 986 madalyanın sahibi oldular.

326 altın Dünya şampiyonalarında (17 altın, 28 gümüş, 30 bronz) 75 madalya, Avrupa şampiyonalarında (42 altın, 36 gümüş, 38 bronz) 116 madalya, Balkan şampiyonalarında (39 altın, 46 gümüş, 64 bronz) 149 madalya, Turnuva ve ikili müsabakalarda (228 altın, 191 gümüş, 227 bronz) 646 madalya kazandılar.

Güreş madalya kralı 99'un madalya zengini Güreş oldu. 71 altın, 52 gümüş, 58 bronz toplam 181 madalya kazanan ata sporumuzu, Judo 126 (33 altın, 38 gümüş, 55 bronz), Karate 104 (36 altın, 28 gümüş, 40 bronz) izledi. Dünya şampiyonalarında en çok madalyayı Halter (27), Judo (19), Güreş (17) kazandı. En çok altın, gümüş ve bronz madalyayı Halter (6- 12- 9) aldı.

Halterin rekoru Avrupa şampiyonalarında en çok madalyayı yine halter de (60) kazandık. Onu Karate (12), Boks (10) izlerken, bu dalda en çok altın, gümüş ve bronzu Halter (19- 20- 21) getirdi. Balkan şampiyonalarında Karate (51), Atletizm (43), Yüzme (21) madalya kazandı. En çok altını Karate (20), gümüşü Atletizm ve Karate (15), bronzu Atletizm (22) getirdi.

Halil MUTLU etti

Hem Avrupa'da hem de Dünya şampiyonasında zirvedeki yerini korudu.

Rekorlu madalyalar Naim'siz halter Halil Mutlu ile bizleri mutlu edip, 99 yılında Türk sporunun Dünya platformunda yine yüzakı olurken, haltercilerimiz 25 altın, 32 gümüş, 30 bronz olmak üzere toplam 87 madalya kazandılar. Böylesine madalyalarla dolu bir yıl geçiren Türk halterinde kırılan rekorlarla da gururlandık. Sporcularımız yıl içinde 5 Dünya, 14 Avrupa ve 17 Türkiye rekoru kırma başarısı da gösterdiler.

Naim podyumda Bayanlarda gözlenen doping olayları gururumuzu incitirken, Naim Süleymanoğlu'nun ilk antrenörü Abadjiev'den aldığı proğram ile yeniden haltere dönmesi de büyük sevinç kaynağı oldu. Dünya halterinde ikinci cep herkülü ünvanını alan Halil Mutlu, Avrupa ve Dünya şampiyonalarını üçer altınlı Dünya ve Avrupa rekorları ile kapadı.

Milli gurur, Cimbom keyfi

Milli Takımımız ikinci kez Avrupa şampiyonası finallerine gitme hakkı elde ederken, Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nin çeyrek finalinden döndüğü UEFA Kupası'nda gurur veriyor...

2000'e umut yolculuğu Futbolda Mustafa Denizli'nin patronluğundaki Milli Takımımız ikinci kez Avrupa şampiyonası finallerine katılma başarısı gösterirken, Galatasaray kıl payı kaçırdığı Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinden döndüğü UEFA Kupası'nda final yolunda emin adımlarla ilerliyor. Grubundan birinci takım olarak çıkan Ümit Milli Takımımız, Olimpiyat elemelerinde play off maçları oynayacak.

Milli karnemiz Millilerimiz yıl içinde oynadıkları 75 maçta 35 galibiyet, 17 beraberlik, 23 yenilgi aldı. 137 gol atıp filelerinde 119 gol gördü. A Milli Takımımız 7 maçta 2 galibiyet, 4 beraberlik, 1 yenilgi aldı. 9 gol atıp, 6 gol yedi. Bayanlarımız 10 maçta 5 galibiyet, 5 yenilgi aldı. 30 gol attı, 37 gol yedi. Balkan şampiyonu olan gençlerimizin milli maç dökümü ise şöyle oldu. 49 maçta, 25 galibiyet, 8 beraberlik, 16 yenilgiye karşılık 88 gol attı, 69 golü filelerinde gördü.

Pistte tarihi başarı

Balkanları aştık Türk Atletizmi asrın son yılını 85 madalya, 68 Türkiye rekoru ile kapattı. Sevilla'da yapılan Dünya Şampiyonası'nda Ebru Kavaklıoğlu 5 bin metrede final koşup beşinci olma başarısı gösterdi. Riga'da yapılan Avrupa Gençler Şampiyonası'nda, bin 500 metrede Sibel Özyurt ve 5 bin metrede Nuray Sürekli tarihimizin ilk pist Avrupa şampiyonları oldu.

ENKA ile gururlandık Atina'da Avrupa Şampiyon Kulüpler finalinde ENKA büyük başarı gösterip 4. sırayı alırken, F.Bahçe 3.Lig'de şampiyon olup bir üst lige çıktı. Bayan Milli Takımımız, Avrupa Milletler Kupası'nda küme düştü. Balkan şampiyonalarında Metin Sazak hem büyüklerde hem de gençlerde, Reşat Oğuz, Ruhan Işım, Kerem Karataş ve Yaprak Kalemoğlu şampiyonluk kürsülerine çıktılar.

POTADA ÇIKIŞIMIZ SÜRDÜ

MİLLİ Takımımız Fransa'da düzenlenen ve dördüncü kez finallerde mücadele ettiği Avrupa Basketbol Şampiyonasında oynadığı oyunun karşılığını alamayarak 8'nci oldu. Erkek Milli Takımlarımız yıl içinde oynadıkları 55 karşılaşmanın 26'sını galibiyetle bitirirken, 29 maçı kaybetti. Bayan Milli Takımlarımız da 45 maçta 21 galibiyet, 24 yenilgi aldı. Böylece Basketbol Milli Takımlarımız yıl içinde oynadıkları 100 maçın 47'sini galibiyetle bitirmiş oldu.

Erkeklerde Tofaş ve Bayanlarda Fenerbahçe Lig, Kupa ve Cumhurbaşkanlığı kupalarının sahibi olurken, Efes Pilsen, Avrupa Ligi'nde final-Four'un kapısından döndü. Galatasaray'ın Bayanları Şampiyon Ligi'nde üçüncü olma başarısı gösterdi. Yılın son haftasında, Moskova'da düzenlenen Eurostars'ta İbrahim Kutluay üç sayı kralı oldu.

GÜLÜM güldürdü

Ahmet Gülüm Federasyonu ile 1999 yılı, gerek milli takımlar, gerekse kulüplerimizin tarihi başarılarıyla geçti. Türk Voleybolunda bir ekol olan Eczacıbaşı Bayan Takımı Avrupa Kupa Galipleri Kupasında Avrupa şampiyonu olurken, İtalya'da Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finallerinde Vakıfbanklı kızlarımız ikinci olma başarısı gösterdi. Final-Four oynayan üçüncü takımımız Arçelik, Avrupa'nın devleri arasında dördüncü sırayı aldı.

A Bayan Milli Takımımız Yunanistan'ı 3-0 yenip grup birincisi olarak Avrupa Birinci Ligi'ne çıkarken, A Erkek Milli Takımımız Çek ve Hollanda zaferleriyle Avrupa Şampiyonası'nda 10'ncu sıraya yükselme başarısı gösterdi.

Ringde anlamlı madalya

Sinan zirvede Asrın son yılında 24 altın, 29 gümüş, 36 bronz toplam 89 madalya ile madalya patlaması yapan Boksta, Başkan Caner Doğaneli ile yine tarihi madalyalar kazanıldı. ABD'de düzenlenen Dünya Boks Şampiyonası'nda artı 91 kiloda Sinan Şamil Sam, altın madalyaya vururken, Ramaz Phaliani ve Akın Kuloğlu bronz adamlar oldular. Sinan Şamil Sam, bu şampiyonadan sonra profesyonel yaşama geçti.

Kızlar harika İsveç'te yapılan Avrupa Kupası Bayanlar Şampiyonası'nda 48 kiloda Hülya Şahin boks tarihimize ilk altın kız boksör olarak geçerken, Fikriye Selen, Hürrü Kale, Nurhayat Hiçyakmazer, Mehtap Bakış ve Gülay Kılıç, final oynama başarısı gösterdiler. Bakü'de Avrupa Yıldızlar Şampiyonası'nda ise Selçuk Aydın altın yumruğumuz oldu.

Minderde madalya yağmuru

Altın adam Harun Doğan, Minsk'te Avrupa, Ankara'da Dünya şampiyonu oldu. Güreşçilerimiz şampiyonalarda 181 madalya kazandı.

Ayık'ın başarısı Yılın en başarılı madalya zengini federasyonu Güreş, yine Ahmet Ayık federasyonu ile muhteşem başarılara imza attı. Minderlerde 99 yılında Dünya şampiyonalarında 5 altın, 5 gümüş, 7 bronz, Avrupa şampiyonalarında 3 altın, 2 gümüş, 3 bronz, Uluslararası turnuvalarda ise 63 altın, 45 gümüş, 48 bronz olmak üzere toplam 181 rekor madalya kazandı.

Harun zirvede Harun Doğan yıllarca süregelen şansızlığını önce Minsk'te Avrupa, ardından da Ankara'da Dünya şampiyonalarında yenip şampiyonluk kürsülerine çıkma başarısı gösterdi. Avrupa Grekoromen şampiyonası'nın altın adamı Hamza Yerlikaya, Atina'daki Dünya şampiyonası'nda aynı performansı gösteremezken, Nazmi Avluca dünyanın zirvesine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!