1960 dönemi belgeleri Darbe Komisyonu'nda

Güncelleme Tarihi:

1960 dönemi belgeleri Darbe Komisyonunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 13:27

BAŞBAKANLIK, Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun 1960 ve 12 Eylül 1980 darbeleri ile 28 Şubat sürecine ilişkin istediği belgeleri gönderdi. Başbakanlığın gönderdiği 1960 dönemine ilişkin belgeler arasında, TBMM bayrak direği ile ilgili planlar ve Necip Fazıl Kısakürek’e ödenen paraların belgeleri de yer alıyor.

Haberin Devamı

Unkapanı Yükçü Bölüğü (Hamallar Derneği) tarafından DP’ye yapılan yardımlara ilişkin tahsilat makbuzlarının da bulunduğu belgeler arasında DP iktidarı dönemindeki örtülü ödenek harcamaları, CHP’lilerin telefonlarının dinlenmesine ilişkin tutanaklar ile DP’lilere yönelik yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeler de yer aldı. Binlerce sayfayı bulan ve komisyonun nihai raporuna eklenecek bu belgelerden bazıları şunlar:

CENAZE TÖRENİ PROGRAMI DA BELGELER ARASINDA

TBMM bayrak direÄŸi ile ilgili plan ve iki fotoÄŸraf.
Londra’daki uçak kazasında ölenlere yapılacak cenaze töreni programı.
Abdullah Aker’e ait yemek ve konaklama masraflarını gösteren fatura ve sipariş fişleri ile kutlama telgrafları.
Migros TAŞ’nin 1958-1959 yılları faaliyet icmali ve yıllık faaliyet raporları.

DP’LİLERİN MALVARLIĞI

DP mensuplarına ve akrabalarına ait tapu kayıtları ile ekspertizi yapılacak gayrimenkuller.
DP iktidar mensupları ve yakınlarına ait banka kayıtları.
DP mensuplarına otomobil vs. ithal eşyalarına ait kayıtlar.
DP mensuplarına Burdur Merinos Fabrikası’ndan bedelsiz verilen mallar.
Sümerbank’tan hediye olarak verilen eşya listesi ile kredili alınan eşyaların listesi.
Unkapanı Yükçü Bölüğü (Hamallar Derneği) tarafından DP’ye yapılan yardımlara ait tahsilat makbuzları.
DP’li bakanlar ve milletvekilleri ile adları yolsuzluklara karışanlara ait alfabetik fihristler.

HAKSIZ MENFAAT DAVASI

DP ve Mensuplarına Haksız Menfaat Temini Davası: Duruşma tutanakları, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankasından DP’ye yapılan yardımlarla ilgili belgeler. Akbank TAO.nın 1950’den itibaren DP ve teşkilatına yaptığı ödemeleri gösterir listeler.
Gayrimeşru Servet İktisabı Davası: DP mensuplarının el konulan malları ve banka hesapları ile ilgili soruşturma evrakları.

EÄžLENCE VE YEMEK HARCAMALARI

Gayrimeşru Servet İktisabı Davası: Yassıada ve Balmumcu’da nezaret altında bulunan Demokrat Parti iktidar mensupları ile eş ve çocuklarının eğlence ve yemek masraflarını gösterir liste.
Gayrimeşru Servet İktisabı Davası: DP mensupları ve ailelerinin terzi masraflarını gösteren listeler.
Gayrimeşru Servet İktisabı Davası: DP mensupları ve iş ortaklarının ellerindeki maden ve şifalı maden suları ile kaplıcaların işletme ruhsatnamelerinin listesi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK DAVASI

8. Amerikan Filosuna verilen şeker, sigara, şarap, likör ile Amerikan Büyükelçisinin kayınpederi ve validesine verilen ziyafetin faturaları. Cumhurbaşkanlığı Köşkünde muhtelif tarihlerde verilen kokteyl masrafları. Cumhurbaşkanlığınca, Başbakanlıktan 1958 yılı içinde istenilen paralara ait listeler. Cumhurbaşkanlığınca verilen ziyafet masrafları ve Başbakanlıktan istenilen hesap listesi. Başbakanlıktan 20.8.1955 tarihinde alınan 10.000 liranın Cumhurbaşkanlığınca harcandığı yerleri gösterir liste ve makbuzlar. Devlet Bakanlıklarının çay-kahve masrafları fatura ve makbuzları.

NECİP FAZIL’A ÖDENEN PARA

Örtülü Ödenek Davası: Necip Fazıl Kısakürek’e para verilmesi ile ilgili görevi kötüye kullanmalarına dair suçlama. Necip Fazıl Kısakürek’in Adnan Menderes’e yazdığı talep mektupları. Yusuf Ziya Ortaç’ın Adnan Menderes’e yazdığı mektuplar ve aldığı paralarla ilgili vesikalar.

BAYAR VE MENDERES’İN ATLARI

Görevi Kötüye Kullanma Davası: Celal Bayar ve Adnan Menderes’e ait atların haralara satışı ve hibe edilen atlarla ilgili Yüksek Soruşturma Kurulu’nun tahkikat dosyası ile Yüce Divan kararı. Ziyafet giderleri için yapılan harcamalara ait tahkikat evrakı. Cami derneklerine yapılan yardımlarla ilgili tahkikat evrakı. Sendikalara yapılan yolsuz ödemelerle ilgili tahkikat evrakı. Hediye, balo, temsil, konser ve davetiyeler için yapılan harcamalara ait tahkikat evrakı. Devlet Radyosunu suistimal ve pil ithali yolsuzluğu ile ilgili tahkikat evrakı.

SAÄ°D-Ä° NURSÄ° BELGESÄ°

Görevi Kötüye Kullanma Davası: Said-i Nursi ve müntesiplerinin faaliyetleri ile nurculuğa ait vesikalar. Kuran-ı Kerim baskısı için ithal edilen ofset makineleri ile ilgili evrak. Ethem Menderes’in evinden alınan Risale-i Nur nüshası ile odasından alınan Nurculukla ilgili yazı.

AĞAR’IN BABASININ DOSYASI

Halkı Silahlandırma Davası: Zülfi Ağar’ın ifadesi ve Adana olayları ile ilgili ifade tutanakları. Milli Savunma Bakanlığı’nca imal ettirilen cop ve göz yaşartıcı bomba olaylarına ait evrak. DP iktidarının silah kaçakçılığı ve halkı silahlandırma hareketleri ile ilgili soruşturma.

MASON DERNEĞİ DAVETİYELERİ

Bebek davası ile 6-7 Eylül olaylarına iliÅŸkin belgeler.Â
Anayasayı İhlal Davası: Muzaffer Kurbanoğlu’nun makamından alınan Mason Derneği’nin toplantı ve davetiyeleri. Adnan Menderes’in idamıyla ilgili infaz evrakı.

TELEKULAK BELGELERÄ°

Anayasayı İhlal Davası: Tahkikat Komisyonu’nca dinlenen telefon konuşmalarına ait teyp bantları. Başbakanlık Müsteşarlık makamından alınan, CHP’lilerin telefon konuşmalarının dinlenmesiyle ilgili evrak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!