"1959'dan önceki şampiyonluklar nerede?"

Güncelleme Tarihi:

1959dan önceki şampiyonluklar nerede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2013 11:50

Yıllardan bu yana tartışılan, her zaman dile getirilen, kimine göre ‘gerekli olan’ kimine göre de ‘takımların haklarını yiyorsunuz’ söylemleri ile dile getirilen 1959 yılı öncesi şampiyonlukları tekrar gündemde… Bu kez MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazdığı dilekçe ile şu soruyu sordu: “Takımlarımız, 1959 yılından önce ‘gazozuna’ mı mücadele etmiştir?”

Haberin Devamı

İstanbul Futbol Ligi'nin kuruluşu: 1903
Türkiye Futbol Federasyonu'nun kuruluşu: 1923
Takımların şampiyonluklarının geçerli sayılmaya başlandığı yıl: 1959

1959 yılından önce alınan şampiyonlukların hiçbiri resmi olarak ortada yok... Sadece Beşiktaş hariç... Beşiktaş, 1956-1957 ve 1957-1958 yıllarında tertip edilen Federasyon Kupası'nı kazanmış ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etmesinden dolayı 1959'dan önce alınan şampiyonluğu kabul edilen tek takımdır... Bu konudaki başvuruyu Türkiye Futbol Federasyonu 2002 yılında kabul etmiş ve siyah beyazlı takımın deplasmanlı lig usulü olarak oynayıp kazandığı Federasyon Kupası şampiyonluklarına emeği geçenlerin emeğini teslim etmiştir.

Peki ya Fenerbahçe ve Galatasaray'ın aldığı şampiyonluklar? (Beşiktaş'ın da o iki şampiyonluğu almasındaki etken rahmetli Cenk Koray'dır... Koray, konuyu gündeme getirmiş ve mahkemeye vermiştir.)

Haberin Devamı

1959 YILINDAN ÖNCEKİ ŞAMPİYONLUKLAR; Fenerbahçe 14, Beşiktaş 10, Galatasaray 7, Harbiye / Harpokulu 3, Altınordu İdman Yurdu 2, Kadıköy 2, Gençlerbirliği 2, İmogene 1, Moda 1, İttihat 1, Muhafızgücü 1, İstanbulspor 1, Güneş 1, Eskişehir Demirspor 1, Ankaragücü 1, Göztepe 1

YILLAR SONRA YENİDEN GÜNDEME GELDİ

1959 yılından önceki şampiyonlukların geçerlilik kazanması adına bir başvuru da MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri'den geldi... Yeniçeri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazdığı dilekçede şunları yazdı: Türkiye Futbol Federasyonu resmi internet sitesinde aşağıdaki satırlar yer almaktadır.

- Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyeti İttifakı’nın kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı’ndaki Letafet Apartmanı Salonu’nda yapılan toplantıda ‘ Futbol Heyet-i Müttehidesi’ adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA’ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi olmuştur.

- Ülkemizde futbolun ilk olarak 19.yüz yılın son çeyreğinde oynamaya başladığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

- 1903 yılında İstanbul Futbol Ligi kurulmuştur

- 1905’te Mekteb-i Sultani’nin 10. Sınıf öğrencileri, arkadaşları Ali Sami Yen’in önderliğinde Galatasaray’ı kurmuştur. Galatasaray, 1905-1906 sezonunda İstanbul Ligi’ne katılmış, 1907-1908’de ise kazandığı ilk şampiyonlukla Türk futbol tarihi için bam başka bir başlangıcı müjdelemiştir.

- Türkiye’de futbolun tam olarak yeşermeye başladığı periyot 1908-1923 yılları arasıdır.

Bundan hareketle;

Türk futbolu takımlarının 1959’dan önce kazandığı şampiyonluklar hangi gerekçeler ile yok sayılmaktadır? Takımlarımız bu zamandan önce ‘gazozuna’ mı mücadele etmiştir? Bu tarihten önce zor şartlar altında, amatör ruh, forma ve vatan aşkı ile kulüpleri için ter döken, kimi bugün efsane olmuş ölümsüz sporcuların emeklerinin yok sayılması bugün doping batağına saplanmış Türk sporu ve hızla ivme kaybeden Türk futbolumuz adına vefasızlık örneği değil midir?

Haberin Devamı

Şampiyon futbol kulüplerimizin 1959’dan önce kazandıkları şampiyonluklarının sayılması ve kulüp armalarındaki yıldız sayısının buna göre düzenlenmesi adına TFF’ye talep gelmiş midir? Geldiyse bu talepler ile ilgili yapılan işlemler nelerdir? Gelmediyse bu hususta çalışma yapılması için ne beklenmektedir?

ÖZCAN YENİÇERİ KİMDİR?

1959dan önceki şampiyonluklar nerede

Özcan Yeniçeri, 1 Ocak 1954'te Gümüşhane Şiran'da doğdu. Babasının adı Enver, annesinin adı Mahi'dir. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu İşletme Muhasebe Bölümünü bitirdi.

Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesinde, doktorasını Erciyes Üniversitesi İşletme Bölümünde tamamladı. Bir süre ilk ve ortaöğretimde öğretmen ve idareci olarak çalıştı. 1990 yılında Selçuk Üniversitesi Niğde İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. Niğde Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğüne getirildi. 1998 yılında doçent oldu.

Ahmet Yesevi Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Bölümünü kurdu ve Başkanlığını yürüttü. Ahmet Yesevi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığına getirildi. Aynı yıl yönetim organizasyon dalında profesör oldu. Köşe yazarlığı ve televizyon programları yaptı. Yayınlanmış 14 kitabı bulunmaktadır. Prof. Dr. Osman Turan Kültür Araştırmaları Ödülü sahibidir. Fransızca bilen Yeniçeri, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!