187 hektarlık Sur dönüşümü

Güncelleme Tarihi:

187 hektarlık Sur dönüşümü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 21:31

DİYARBAKIR’da Suriçi başta olmak üzere hayata geçirilecek kentsel dönüşümün detayları netleşmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Diyarbakır’la ilgili kentsel dönüşüm raporuna göre 187 hektarlık tarihi Suriçi’nde betonarme yapıların oranı yüzde 5’in altında kalıyor. 9 bin 246 riskli ve kaçak yapının bulunduğu Suriçi’nde inşa edilecek binaların 3 katı aşmaması planlanıyor.

Haberin Devamı

Bakanlığın yaptığı çalışmalar kapsamında operasyonların sürdüğü 187 hektarlık Sur’daki 15 mahallede 71 bin nüfus yaşadığı tespit edildi. Kentsel dönüşümün yapılacağı Sur’da 141 anıtsal kültür varlığı, 342 sivil mimarlık örneği yapı ve 97 adet kamu binası olduğu belirlendi. 9 bin 246 adet yapının bulunduğu Sur’daki binaların 2 bin 856 adedi tek katlı, 4 bin 894 adedi 2 katlı 658 adedi 3 katlı ve 838 adedininin de 4 kat ve üstünde olduğu tespit edildi. Bakanlığın raporuna göre alanda betonarme yapı sayısı ise yüzde 5’in altında kaldı. Yapılan çalışmalarla alan içinde ruhsatlı, ruhsatsız, tescilli anıtsal kültür varlığı, tescilli sivil mimarlık örneği ve tescilli olmayan geleneksel yapılar olmak üzere 5 farklı yapı grubu olduğu belirlendi.

2 VE 3 KAT OLACAK

Haberin Devamı

6306 Sayılı Kanun kapsamında Suriçi’nde bugüne kadar 85 bağımsız bölüm kamulaştırıldı, 20 bağımsız bölüm için acele kamulaştırma kararı alındı. 53 yer uzlaşma yoluyla kamulaştırılırken, 11 yapı için yıkım kararı verildi. Kaçak yapıların yıkılmasının ardından Suriçi’nde ağırlıkla 2 katlı yapılar inşa edilecek. Suriçi’nin kuzey ve doğusundaki Dağkapı, Tekkapı, Çiftkapı, Urfakapı tarafında ise ağırlıklı olarak 3 katlı binalar yapılacak. Yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında tarihi eserlerin restore edilmesi planlanırken, az da olsa bazı mahallelerde tek katlı binalar yapılacak. Çalışmalarda Sur’daki ana ulaşım aksları üzerinde 2,3,4 katlı ticaret merkezlerinin diğer bölgelerde ise konut ve sosyalm tesisler yapılması amaçlanıyor.

2012’de riskli alan oldu

SURİÇİ Bölgesi ile Tarihi Sur Koruma Bandını kapsayan yaklaşık 187 hektarlık alan, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkıdaki Kanun kapsamında 2012 yılında riskli alan ilan edildi. Sur’daki mevcut yapı stokunun kamulaştırılıp yıkılarak yenilenmesine yönelik esasların tanımlandığı “Master Plan Uygulama Rehberi” projesine esas çalışmalar da tamamlandı. Suriçi Bölgesi Camiikebir Mahallesi, Ulucami etrafında bulunan yapıların kamulaştırılması ve bu bölgenin riskli yapılardan temizlenmesi işlemine devam ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!