"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

1800’lerden bugüne

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Aslında Kadınlar Günü’nün çıkış noktası 200 yıl önceye dayanıyor.

New Yorklu kadın işçilerin çalışma şartlarından memnun olmadıkları için başlattıkları grevde birçok kadın işçi çıkan yangında ölüyor. Fakat bu grev dalgası büyük bir hızla yayılıyor ve kadınlar çalışma şartlarının iyileşmesi için mücadeleye devam ediyorlar. Ve 1909 yılında yine Amerika’da kadın işçiler tarafından yapılan grev sonuç veriyor. Kadınlar kürtaj olma hakkı, hamile işçilere özel şartlar gibi iyileştirmeler elde ediyorlar. 1917 yılının 8 Mart günü çok büyük bir grev daha yapılıyor ve 1921’de 8 Mart resmen Kadınlar Günü oluyor. Ben de tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Balığı satın aldıktan hemen sonra temizleyip yıkayarak kurulayın ve buzdolabında saklayın.

Yufkalı kabak suflesi

6 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi


1 adet hazır yufka

3 adet orta boy kabak

1 çay kaşığı tuz, karabiber


Sosu için


4 su bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

3 adet yumurta

2 yemek kaşığı bitkisel margarin


n Öncelikle, sosu hazırlamak için; süt, yoğurt, yumurta ve ılıtılmış margarini büyük bir cam kaseye aktarıp mikserle 3-4 dakika kadar çırpın. Öte yandan, kabuklarını kazıyıp rendenin iri gözünde rendelediğiniz kabakları başka bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirin. Yufkayı didikleyerek kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayırdıktan sonra kabağın üzerine ilave edin. Şimdi, bu yufkalı karışıma, hazırladığınız sütlü harcı ekleyip karıştırın. Kenarları yüksek orta boy bir fırın kabını sıvıyağla yağlayıp karışımı içine aktararak üzerini kaşıkla düzeltin. Kabın üzerini streç filmle ya da alüminyum folyoyla kapatıp buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bir saat kadar bekletin. 175 dereceye ayarlı fırında en az 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.


Neskafeli krem karamel


12 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 90 dakika


Malzeme listesi


7 adet yumurta

7 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı neskafe

1 paket vanilya


Karamel sos için


1 su bardağı toz şeker


n Yumurtalar ve toz şekeri derin bir kapta 5 dak. çırpıp vanilyayı ilave edin. Neskafeyi 1 yemek kaşığı ılık suda eritip, yumurtalı karışıma ekleyin. Sütü de ekleyip 5 dak. çırptıktan sonra, karışımı bekletin. Karamel sosu; toz şekeri teflon tavaya aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırın, kısık ateşte ağda kıvamına gelen karamel sosu ocaktan alıp cam kaselere paylaştırın. Karamel sos çabuk donar. Soğuk bir yerde 30 dak. bekletin. Çırptığınız sütlü karışımı üzerlerinde kaplara paylaştırın. Kenarları yüksek bir fırın tepsisine dizin. Kalıpların içine su kaçırmadan tepsiye yarısına gelecek kadar sıcak su koyun. 170 dereceye ayarlı fırında 90 dak. pişirin. Suyun içinden alıp soğuması için bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 5 dak. önce karamelleri buzdolabından çıkarıp, hafifçe sallayarak ve bıçakla kenarlarını oynatarak ters çevirin. Karamel sosla süsleyin.
X