18 yıllık telif davasını kazandı

Güncelleme Tarihi:

18 yıllık telif davasını kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 01:36

Ünlü piyanist ve besteci Mehveş Emeç sözleri ve bestesi kendisine ait ‘Galatasaray Marşı’nı izinsiz kullanıp çoğalttıkları gerekçesiyle üç şirkete açtığı davayı 18 yıl sonra kazandı.

Haberin Devamı

Piyanist ve besteci Prof. Dr. Mehveş Emeç, binlerce Galatasaray taraftarının ortak sesi olan ‘Cimbom Galatasaray, Galatasaray Şampiyon’ isimli ‘Galatasaray Marşı’nı (Cimbom’un Sesi), izin almadan kullanıp bandrolsüz çoğalttıkları iddiasıyla üç şirkete açtığı davayı kazandı. Tam 18 yıl süren davada Mehveş Emeç’i haklı bulan mahkeme, 21 bin 600 lira tazminatın 1998 yılından işleyecek faiziyle birlikte davalı üç şirketin ödemesine karar verdi.

18 yıllık telif davasını kazandı

60 BİN ADET BASILDI

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre sözleri ve bestesi Prof. Dr. Mehveş Emeç’e ait ‘Galatasaray Marşı’nın ses ve görüntü taşıyıcılarına ait kayıt etme, çoğaltma ve yayma hakları, Emeç’in verdiği yetkiyle BMG Müzik AŞ’ye aitti. Kısa sürede binlerce Galatasaray taraftarının benimsediği ve söylediği ‘Galatasaray Marşı’(Cimbom’un Sesi), Mehveç Emeç’ten izin alınmadan bandrolsüz olarak CD’lere kayıt yapılarak çoğaltıldı. Dava dilekçesine göre 60 bin adet basıldığı iddia edilen izinsiz CD’ler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da kayıt ve tescil ettirilmedi. İzinsiz çoğaltma ve yayma işlemi sırasında ‘Galatasaray Marşı’nın söz ve bestesinin Mehveş Emeç’e ait olduğu belirtilmedi. Mehveş Emeç de 3 Eylül 1998’de Odean Compakt Disk Müzik, P.C. Bilgisayar Teknoloji Market ve Bir Numara Hearst Yayıncılık adlı üç şirkete izinsiz eserini yayınlayıp çoğalttıkları gerekçesiyle 14 bin 400 lira maddi, 7 bin 200 lirası manevi olmak üzere toplam 21 bin 600 liralık tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

İZİNSİZ KULLANILDI

Bilirkişi, eserin izinsiz ‘Şampiyon Galatasaray’ CD’sinde kullanılması nedeniyle Mehveş Emeç’in hak edişinin 26 bin 100 lira olduğunu raporunda açıkladı.

FAİZİYLE ALACAK

Yargıtay tarafından bozulan dava dosyası tam 18 yıl sürdü. Davanın son duruşmasına Mehveş Emeç ile davalı Odean Compakt Disk Müzik şirketinin avukatları katıldı. Emeç’in avukatı, “Müvekkilime ait eserin davalılarca izinsiz kullanıldığı açıktır. Dava 1998’de açılmıştır. Davamızın kabulüne karar verilsin” dedi. Davalı Odean müzik şirketinin avukatı da yeniden bir rapor alınmasını istedi. Mahkeme, Mehveş Emeç’in açtığı davayı kabul ederken BMG Müzik şirketinin açtığı davayı reddetti. Mahkeme, davalı üç şirketin 21 bin 600 lira maddi-manevi tazminatın 3 Eylül 1998 tarihinden işleyecek faiziyle birlikte davacı Mehveş Emeç’e ödenmesine karar verdi. Diğer davacı BMG Müzik şirketinin açtığı davanın ise açılmamış sayılmasına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!