18 yaşından sonra yılda bir kez tansiyon ölçtürün

Güncelleme Tarihi:

18 yaşından sonra yılda bir kez tansiyon ölçtürün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Hipertansiyonu teşhis etmenin tek yolu, düzenli kan basıncı ölçümü yaptırmak. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, TIR’la İstanbul, Ankara ve Antalya’da dolaştı, yakşalık 31 bin kişinin tansiyonunu ölçtü.

“Türkiye’nin Tansiyonunu Ölçüyoruz” taramasında her 100 kişiden 41’inin tansiyonu yüksek (140-85’in üstü) çıktı. Taramaya katılanların yüzde 11’i ilk kez tansiyonlarını ölçtürdü. Derneğin başkanı Prof. Dr. Şükrü Sindel, 18 yaşın üstündeki herkesin, hiçbir şikâyeti olmasa da tansiyonunu yılda en az bir kez ölçtürmesi gerektiğini söylüyor.

BEDELİNİ TÜM ORGANLAR ÖDÜYOR

Kampanyanın amacı, “sinsi hastalık” hipertansiyona dikkat çekmek. Türkiye’deki her 4 ölümden birinin hipertansiyondan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sindel, “Hipertansiyon fark edilene kadar pek çok organa zarar veriyor. Eğer tansiyon kontrol altına alınabilirse Türkiye’de yılda 100 bin kişinin hayatını kurtarabiliriz” diyor. Kan basıncının yüksek olmasının bedelini hemen hemen bütün organ ve sistemler ödüyor. İnme (felç), kalp ve damar hastalıkları, aritmi, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları, uç damarlarda sorunlar hipertansiyonun eserlerinden.

ÖLÇTÜRÜN AMA HOBİ HALİNE GETİRMEYİN

Tansiyon sorunu bulunanlar mutlaka evlerinde de ölçüm yapma alışkanlığı kazanmalı. Prof. Dr. Sindel, “Tansiyonu en doğru civalı cihazlar ölçüyor. Ancak bunların da her yıl bakımı yaptırılmalı. Koldan ölçen dijital makineler de iyi ölçüyor. Bilekten ve parmaktan olanlarla ölçtürmek doğru sonuç vermeyebiliyor” diyor. Ancak tansiyon ölçülürken, aşırı tok, aşırı aç olunmamalı, mesane aşırı dolu olmamalı, ölçümden en az 10 dakika önce sigara, alkol, ilaç, çay, kahve içilmemeli. Efor gerektiren bir hareket yapılmışsa 5 dakika dinlendikten sonra ölçüme geçilmeli.
Bu arada Prof. Dr. Sindel bir uyarıda bulunuyor: Tansiyon ölçümünü hobi haline getirmeyin. Sürekli ölçtürmek gereksiz ve yararsız.

Tansiyon hastasına günde en fazla 4 gram tuz serbest

14 ilde, 1970 kişiyle yapılan Salturk (Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışması) araştırmasına göre Türkiye’de günde ortalama 18 gram tuz tüketiliyor. Erkekler kadınlara göre, şişmanlar zayıflara göre daha fazla tuzlu yiyor. Prof. Dr. Sindel’e göre bu “korkunç” bir rakam. Aslında günlük tuz ihtiyacımız günde 4-6 gram. “Yemek alışkanlıklarımız da fazla tuz tüketiminde etkili. Salça, ev yapımı erişte, turşu, sucuk, salam, pastırma hepsi tuzlu. Bir porsiyon dönerde 8 gram tuz var. Ekmeklerimiz çok tuzlu. Tansiyon hastalarının günde en fazla 3-4 gram (dolu olmayan çay kaşığı) tuz tüketmesi serbest. Tuzun yasaklanmasının temelde iki nedeni var. İlki vücudun su toplamasına yol açıyor, ikincisi de damarın kasılmasını bozuyor. Her ikisi de tansiyonun yükselmesine yol açıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!