17 madenciye alacaklarının tamamının ödendiği ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

17 madenciye alacaklarının tamamının ödendiği ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 16:12

ZONGULDAK’ta ücretlerini alamadıkları için başlattıkları ocaktan çıkmama ve açlık grevi eylemini 11’inci günde sona erdiren maden işçilerinden ocaktan en son çıkan 17’sine alacaklarının tamamının ödendiği ortaya çıktı. Sosyal yardım ve alacaklarının bir kısmı olan biner lira olmak üzere toplam 1750’şer lira ödenen diğer işçiler de alacaklarının tamamını almayı bekliyor.

Haberin Devamı

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 280 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan’da iş bıraktı. 13 Nisan’da ise Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atandı. İşçiler de kişi başına 3 ile 6 bin lira arasında değişen alacaklarını alabilmek için Valilik önünde ve bir iş hanının çatısına çıkarak eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı. Balçın Madencilikte çalışan 115 işçiden 85’i, alacaklarının ödenmesi için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü.



Haberin Devamı

17 İŞÇİ, ALACAKLARININ TAMAMINI ALDI

Eylemi sürdüren 17 maden işçisi, dün eylemi sonlandırarak ocaktan çıktı. İşçilerin, İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın tüm alacaklarının ödeneceği sözünü vermesiyle dışarı çıktıkları ortaya çıktı. 17 işçiye ocak ağzında alacaklarının tamamı ve valiliğin verdiği sosyal yardım parası olan 750’şer lira kayyum tarafından ödendi. 17 işçiye ödenen miktarın ne kadar olduğu açıklanmadı.

17 madenciye alacaklarının tamamının ödendiği ortaya çıktı

Dışarıda bekleyen işçilere ise geçen Cuma’dan beri kayyum tarafından 750’şer liranın yanında alacaklarının bir kısmı olan biner lira ödeniyordu. Valilikte kayyum tarafından yapılan ödemede 17 işçi haricinde 263 işçiden 220’sinin dağıtılan toplam 1750’şer lirayı aldıkları öğrenildi. Ayrıca bugünden itibaren işçilere verilen sosyal yardım parasının bin liraya çıkarıldığı açıklandı. Bugünden önce ödeme yapılan işçiler valiliğe giderek sosyal yardım parası olarak 250 lira daha alabilecek. Kayyum heyeti, termik santrale satılan 5 bin ton kömürün kalorisine göre fiyatının hesaplanacağını ve gelecek para ile işçilerin geri kalan alacaklarının tümünün ödenmesinin planlandığını söylediler.

Haberin Devamı

DİĞER İŞÇİLERDE KALAN ÜCRETLERİNİN ÖDENMESİNİ BEKLİYOR

İşçiler, bugün eylemi bitiren arkadaşlarına alacaklarının tamamının ödenmesine, kendilerine ise sadece 1750’şer lira ödenmesine tepki gösterdiler. Valilikte kayyumun ödediği parayı alan 38 yaşındaki Savaş Kürekçi, ocaktan en son çıkan işçiler gibi kendilerine de alacaklarının tamamının ödenmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Eylem bitti ancak bizim maksadımız bu değildi. Bizim maksadımız işimizi geri almaktı. Bu para bizi kurtarmıyor. Bize sadaka gibi para veriyorlar. Biz çalıştığımız, hak ettiğimiz parayı dahi almış değiliz. Biz madenci adamız. Borçlarımız arttı. Bunların nasıl telafisi olacak bilmiyorum. Bize başka madende iş versinler. Bize ilk önce iş lazım. Bu yardımlarla günü kurtarmak. Bizim bu islerde suçumuz yok. Biz sadece kendi hakkımızı istedik ve mağdur kaldık."

Haberin Devamı

İŞÇİ TEMSİLCİSİ AKIN: İŞÇİLERİN KAFASINDA SORU İŞARETLERİ VAR

İşçi temsilcisi Cemal Akın, işçilerin direnişini kırmak için maden ocağındaki arkadaşlarına alacaklarının tamamının ödendiğini söyledi. İşçiler arasında yapıldığını ifade eden Akın, "Aynı şekilde bize de ödeme yapılmalıydı. Eylem gün geçtikçe büyüyordu. Bunu kırmak için böyle yapıldığını düşünmüyoruz. İçerideki arkadaşlarımızın da çoğu şeyden haberi yoktu. Onları bu şekilde ikna ettiler. Dışarıdaki işçiler için geri kalan ücretlerinin ne zaman ödeneceği konusunda bir bilgi verilmedi. Burada bir ayrımcılık yapıldığını düşünüyoruz. 17 kişinin dışında kalan işçilerin kafasında soru işaretleri var. Bunun giderilmesi için emniyet müdürüyle görüşeceğiz. Kıdem tazminatı konusunda da hukuki süreç için görüşeceğiz" dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!