16 kadına böbrek doÄŸurttular

Kapalı cerrahinin geldiği son nokta NOTES. Türkçesi, ‘doğal açıklık cerrahisi’. Yani, ağız, vajina, ürotra gibi vücuttaki doğal açıklıkları kullanarak, kesmeden ameliyat yöntemi. Türkiye’de de toplam 16 kadının böbreği vajinadan çıkarıldı. Bir anlamda bu kadınlar böbrek doğurdu.

Haberin Devamı

Ameliyat açık da yapılsa kapalı da yapılsa sonuç olarak vücut için bir travma. En ideali, vücut bütünlüğünü olabildiğince koruyabilmek. Türkiye’de bu amaçla NOTES cerrahisi tek tük denendi. Ancak en fazla vakayı organ nakli cerrahları yakaladı. Zaten cerrahinin felsefesi en çok böbrek bağışçılarına uyuyor. Sağlıklı bir kişiyi ameliyat ederken, en az zararı vermek için ideal bir yöntem. Böbrek vericilerinden organı vajinadan ilk çıkaran İstanbul’da, International Hospital’dan Prof. Dr. Alihan Gürkan ve ekibi oldu. Onu Göztepe Medikal Park Hastanesi’nde Doç. Dr. Serdar Kaçar’ın başında olduğu ekip izledi. Bugüne kadar Gürkan 11, Kaçar ise beş kadına böbrek doğurttu.

SIRADA KARACİĞER TÖMÜRÜNÜ VAJİNADAN ALMAK VAR

Prof. Dr. Alihan Gürkan

Bu yöntemde hastaların ameliyattan sonra çok çabuk düzelmesi en büyük avantaj. Kesi yeri bulunmadığı için fıtıklaşma riski ciddi anlamda düşüyor. Operasyon sonrasında çok az ağrı hissediyorlar. Kozmetik üstünlüğü ise diğer kapalı yöntemlerle kıyaslanmaz bile. Bu yöntemle üç ayda, 11 böbrek çıkardık. İspanya’da bir cerrahın 20 böbrekli bir serisi var, ondan sonra en yüksek rakama sahibiz. Sanıyorum 2 ay içinde de onları geçeriz. Ameliyatlara başlarken, kabullenilir mi diye düşündük. Çok kolay kabullenildi. Çünkü gerçekten ameliyat sonrası dönemde hastaların ağrısı çok az oldu. Daha önce hastaları 36 ila 48 saatte taburcu ederken, bu yöntemle süreyi 24 saate düşürdük.
Türkiye doğum sayısının yüksek olduğu bir ülke. Bu büyük bir avantaj. Çünkü normal doğum yapmış kadınlara uyguluyoruz bu yöntemi. Böyle kadınlarda bölge esnediği için daha kolay çıkarabiliyoruz. Hijyen açısından bir sıkıntımız yok. Bu konudaki bilimsel yayınlar böbreklerin vajina yoluyla çıkarılmasının enfeksiyon oranını artırmadığını gösteriyor. Biz de vakalarımızda hiç enfeksiyon yaşamadık. Şimdi takvimimizde, karaciğer tümör cerrahisini de vajina yoluyla yapmak var. Uygun vaka bekliyoruz. Vücutta ameliyat yarası olmayacağı için hastalar daha erken kemoterapiye başlayabilecek.

Haberin Devamı

AMELÄ°YATA BÄ°ZÄ°MLE BÄ°RLÄ°KTE KADIN DOÄžUM UZMANI DA GÄ°RÄ°YOR

Haberin Devamı

Doç. Dr. Serdar Kaçar

Bu cerrahi türü uzun zamandır aklımızdaydı. Laparoskopiyle böbrek çıkarılması ameliyatlarını 12 yıldır yapıyoruz ve çok deneyimliyiz. Organ vericisi kıymetlidir, öyle ki tamamen sağlıklı olduğu halde bir yakınını sağlığına kavuşturmak için ameliyat olmayı göze almıştır. Dolasıyla sağlığını gözetmek kadar, konforunu da düşünmemiz gerekiyor. Organ vericisi işinden gücünden uzun süre uzak kalmamalı. Vajeni kesip böbreği çıkardığımız yerde kaslar çalışmıyor. Dolasıyla kaslar kasılıp yarayı germiyor, haliyle de ağrı hissedilmiyor.
Ameliyatta organ nakil cerrahları böbreği serbestleştirdikten sonra, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı vajinada böbreğe ulaşabilmek için 3-4 santimetrelik bir kesi yapıyor. Vajinadan böbreğe ulaşılan aletin ucunda böbreğin içine sokulacağı torba bulunuyor. Böbrek girdikten sonra torba büzülüyor, yine vajina yoluyla dışarıya alınıyor. Zaten ameliyattan önce aynen doğumdaki gibi vajina batikonla iyice yıkanıyor. Tek doz antibiyotik uygulanıyor. Teorik olarak enfeksiyon riski bulunsa da pratikte hiç karşılaşmadık. Ağrı açısından diğer yöntemlere üstünlüğü tartışılmaz. Beş hastamızın üçü sadece bir defa ağrı kesici kullandı, ikisi buna da hiç ihtiyaç duymadı.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ Dediğim dedik, çadığım düdük! Çocuğa taviz verirsen, kontrolü kaybedersin. Sözünü dinletemezsin.

DOĞRU Her çocuğun anne-baba ilişkisinde kendini güvende hissedebilmesi için zaman zaman alttan alınmaya ve işbirliği için onların özverisine ihtiyacı var.

SAĞLIĞIM İÇİN

Aslı Gökyokuş (Şarkıcı)

MUTLAKA YAPARIM
Elimden geldiğince spor yapmaya, check-up’ları ihmal etmemeye çalışıyorum.
ASLA YAPMAM
Beyaz ekmek yemiyorum, süt, ayran, peynir gibi gıdaların yaÄŸsızını tercih ediyorum.Â
MUTLAKA YAPACAÄžIM
Tekrar spora başlamayı düşünüyorum. Daha düzenli yemek alışkanlığı edinmek istiyorum. Ayrıca akşam yemeklerini daha erken saate çekmek istiyorum.

Haberin Devamı

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Dr. Yaşar Yılmaz ile Eylem Yılmaz’ın ‘Arınma Kitabı, Detoksla Gelen Sağlık’ modern yaşamın kirlettiklerinden arınmanın yollarını gösteriyor. Hayykitap, 18 lira.

TAMAMLAYICI TIP

Genç cilt için avokado yiyin

Her meyve ayrı ayrı kıymetli. Ama derdiniz daha genç ve parlak bir cilde sahip olmaksa, avokado yiyin. Lif, A, C, E ve B vitaminleri açısından oldukça zengin. Ayrıca potasyum yüklü.

Yazarın Tüm Yazıları