151 yaşındaki camide, Selçuklu ve İlhanlılar'ın izleri

Güncelleme Tarihi:

151 yaşındaki camide, Selçuklu ve İlhanlıların izleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2018 13:46

151 yaşındaki camide, Selçuklu ve İlhanlılar'ın izleri

Haberin Devamı

Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN’un Ayvacık İlçesinde bulunan 1867 yılında tamamen ahşap malzemeden inşa edilen Tiryakioğlu Cami, Selçuklu ve İlhanlılar'ın  sütunlarından izler taşıyor.

Samsun’un Ayvacık ilçesinde 151 yıl önce inşa edildiği bilinen tarihi cami, üzerinde taşıdığı oyma sanatı işçiliği ile dikkati çekiyor. Koruma altındaki cami, Selçuklu ve İlhanlı sütunlarını günümüze taşıyor. Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan edinilen bilgilere göre; Ayvacık ilçesi Tiryakioğlu Köyü’nde yer alan tarihi cami, 21 Temmuz 2001 tarihinde sit kapsamına alınarak koruma altına alındı. 1867 yılında tamamıyla ahşaptan yapıldığı kaydedilen tarihi cami, burma işlemeli süslü başlığıyla Selçuklu ve İlhanlı sütunlarından izler taşıyor. Maviye boyalı orijinal ahşap kapısı ile dikkati çeken tarihi caminin oyma sanatıyla süslenmiş bölgelerinde de aynı izler görülüyor.

SANCAK ALEMİNİNİN NE ZAMAN GELDİĞİ BİLİNMİYOR

Köyün içerisindeki eski mezarlık içerisine kurulu tarihi caminin kapısında, hasır özgüvari işlemeli ve üzerinde ahşap kabartma ve Arapça olarak H.1284 (M.1867) tarihi yazıyor. Yenilenen mihrap ve minberi girift ve koçbaşı ahşap süslemeli tacının orijinal olduğu bildirilen camide ayrıca, mihrabın yanında ne zaman geldiği bilinmeyen ve caminin kurucusuna ait olduğu tahmin edilen bir sancak alemi bulunuyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!