15 bin metreden paraşütle atlayıp dünya rekoru kıracak

Güncelleme Tarihi:

15 bin metreden paraşütle atlayıp dünya rekoru kıracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 12:29

15 bin metreden paraşütle atlayıp dünya rekoru kıracak

Haberin Devamı

Tolga ÖZBEK / (İSTANBUL) DHA – OKSİJEN desteği ve koruyucu ekipman olmadan 15 bin metre irtifadan paraşütle atlayarak dünya rekoru kırmayı hedefleyen Volkan Şekerci, çalışmalarına başladı. Aynı zamanda Arama Kurtarma Derneği (AKUT) sporcusu ve 18 yıllık paraşütçü olan Şekerci'ye rekor için yaptığı girişime emekli SAT komandosu Namık Ekin, dağcı Nasuh Mahruki ve dalış rekortmeni Şahika Ercümen destek veriyor.

15 bin metre yani 45 bin feet’ten gerçekleştirilecek atlayışta hava sıcaklığı eksi 70  santigrata kadar düşüyor. Normalde bu irtifada insanoğlu sadece 15 saniye yaşayabiliyor. Dondurucu soğuk, çok düşük olan oksijen düzeyi ve basınç değerleri nedeniyle baygınlığı ölüm izliyor.

Bir önceki rekorun 13 bin 600 metre ile Fransız Patrick De Gayardon’a ait olduğunu belirten Volkan Şekerci, “15 bin metre çok daha riskli bir irtifa. Bu konuda uzmanların desteği ile çalışmalar başladı. Örneğin Guiness rekorları da kıran Namık Ekin, yüksek irtifa fizyolojisiyle ilgili 50 sayfalık çalışma notları hazırladı. Bu irtifadan atlamak, ciddi bir kondisyon gerektiriyor. Tüm bu spor testleri Nasuh Mahruki ile birlikte yapacağız. Nefes kontrol ve konsanstrasyon eğitimi ise rekortmen dalıcımız Şahika Ercümen tarafından veriliyor” dedi.

ÜNİVERSİTELERE BİLİMSEL ARAŞTIRMA OLACAK

Atlayış, iki üniversite, bir özel basınç odası, bir özel hastane ile iki spor psikoloğu tarafından bilimsel olarak takip edilecek. Bu rekor denemesi, insan fizyolojisinin ulaşabileceği en yüksek durumu da test ederek tıp tarihinde bilimsel çalışmalarda kullanılacak. Her türlü maddi ve manevi desteğe açık olduklarını belirten Volkan Şekerci bu atlayışı geçtiğimiz yıl talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybeden wingsuit pilotu, takım arkadaşı olan Op. Dr. Mehmet Susam’a adıyor.

REKOR DENEMESİ 2017’DE

Çalışmaların başladığını belirten Şekerci, “Amacım Türk havacılığına yeni bir rekor hediye edebilmek. Tüm bu çalışmalar yaklaşık bir yıl sürecek. Hedef, 2017’de atlayışı gerçekleştirmek. Rekor konusunda herkesin maddi manevi desteğini bekliyoruz. Türk bayrağı çok daha yükseklerde dalgalandırabilmek en büyük arzum”

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!