14 bin TL’yi veren 6 ay eğitim alıp ‘yaşam koçu’ oluyor

TÜRKİYE’deki profesyonel ‘yaşam koçları’nın sayısı 205’e ulaştı. Profesyonel ‘koç’luk için fiyatları 7-14 bin TL arasında değişen 6 aylık eğitim programlarına katılmak ve Uluslararası Koçluk Federasyonu’ndan (ICF) sertifika almak gerekiyor.

Haberin Devamı

AVRUPA ve Amerika’da önde gelen meslekler arasında yer alan ‘profesyonel koç’luk sisteminin, Türkiye’de de ön plana çıkmasıyla birlikte sayıları 205’e, bunlardan destek alanlar da 25 bine ulaştı. Öğrenci ve sporcular başta olmak üzere, işadamlarının, yöneticilerin, kariyer yapmak isteyen çalışanların, aile yaşamlarını düzene sokmayı hedefleyenlerin gelecek planlarına artık, alanlarında uzmanlaşmış ‘yaşam koçları’ yön veriyor.
Sporla başladı
Amerika’da ‘spor koçluğu’ ile başlayan ve hayatın her alanına yayılan ‘yaşam koçluğu’ için Uluslararası Koçluk Federasyonu’ndan sertifika almak gerekiyor. Bunun için de ilk önce ya Adler, Erickson, Life Coach Training, Marefidelis, Navitas gibi Uluslararası Koçluk Federasyonu’na üye olan ya da Livcon, Koçluk Merkezi, As, Karizma, Fa Coach gibi eğitim merkezlerinin düzenlediği programlara katılmak gerekiyor. Bu merkezlerin düzenlediği 6 aylık eğitimlerin bedeli de 7-14 bin TL arasında değişiyor. IFC’den sertifika alabilmek için de ayrıca en az 100 saat ‘profesyonel koçluk’ hizmeti vermiş olmak gerekiyor. Uluslararası Koçluk Federasyonu’na (ICF) 100 farklı ülkeden 17 bini aşkın bireysel ve kurumsal alanda ‘profesyonel koç’ bağlı bulunuyor. Bunların 205’i Türkiye’de faaliyet gösteriyor.
Yüzde 75’i kadın
Arkadaşımız Miray Nevzat’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki ‘profesyonel koçluk’ yapanların yüzde 75’ini kadınlar, yüzde 25’ini erkekler oluşturuyor. ‘Koç’luk mesleğini seçen Türklerin yüzde 51.6’sı üniversite, yüzde 34.4 de yüksek lisans mezunları oluşturuyor. Doktora yapmış olanlar yüzde 7.8, yüksekokul mezunları ise yüzde 6.3 düzeyinde bulunuyor. Özellikle yöneticilik ve ‘kariyer koçluğu’ hizmetlerinden yararlanmak için yurtdışından da talep olduğunu belirten ICF Türkiye yetkilileri, ‘profesyonel koçların’ yüzde 60’ının İngilizce, yüzde 6’sının Fransızca, yüzde 2’sinin de İspanyolca konuşarak bu hizmeti verebildiğini söylüyor. Ayrıca, gençlerin kariyer hedeflerine, ailelerin mutlu yaşam arzularına, çiftlerin de ilişkilerini sorunsuz sürdürmelerine yardımcı olunduğuna dikkat çekiyorlar. ‘Koç’luk sisteminde, genellikle ilk görüşmeden ücret talep edilmiyor. Görüşme süreleri belirlenen hedefe de bağlı olarak ortalama 12 seansta hedefe ulaşılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

En yaygın modeli ‘öğrenci koçluğu’

Haberin Devamı

KOÇ olmak için üniversite mezunu olmak gibi bir şart bulunmuyor. ‘Koç’luk formasyonunun alınacağı eğitim kurumunun seçiminde özellikle uluslararası geçerlilikte sertifikasyon programlarının tercih edilmesi öneriliyor. Türkiye’de sürekli girilen sınavlar özellikle 12-18 yaş aralığındaki öğrencilerde sınav baskısı ve gelecek kaygısı yaşatıyor. Bu nedenle, Türkiye’de özellikle öğrenci, kariyer ve eğitim koçluğu yoğun ilgi görüyor. Ardından yaşam koçluğu ve yönetici koçluğu hizmetleri geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları