132 milyon dolarlık bölgede yer kalmadı

GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, heyecanlı:

‘‘Kısa sürede büyük dönüşüm yapabiliriz. 2004-2005'i düşündükçe içim içime sığmıyor. Bu dönüşümü başarabiliriz...’’

Koçer, ‘‘Marka Şehir Gaziantep’’i anlatırken, önce kentin sanayisiyle, potansiyeliyle ilgili bilgiler veriyor. Sadece sanayideki elektrik tüketimine bakınca bile Gaziantep'teki büyük canlanma ortaya çıkıyor:

* 2003 Eylül ayı sanayi elektrik tüketimi 134.3 milyon kilovatsaat.

Koçer
, Gaziantep'te sanayi elektriği tüketiminin tüm zamanların rekorunu kırdığını özellikle vurguluyor. Gaziantep, bir başka rekoru da ihracatta kırıyor. Eylülde Gaziantep'ten yapılan aylık ihracat 97.1 milyon doları aşıyor. Koçer, ‘‘Bu, aylık bazda tüm zamanların rekoru’’ diyor.

Gaziantep, ocak-eylül dönemindeki 604.9 milyon dolarlık ihracatıyla 585.5 milyon dolarlık 2002 yılı ihracatını geride bırakıyor.

Gaziantep'ten ihracatın seyri, henüz kendileri dile getirmese de tek başlarına 1 milyar dolarlık büyüklüğü yakalayacak gibi görünüyor.

Nejat Koçer, ihracatın seyrinde kendileri açısından önemli bir başka yönüne dikkat çekiyor: ‘‘Son birkaç yıla kadar ihracatımız Rusya Federasyonu ve komşu ülkelere yönelikti. Oysa 2001'den itibaren durum değişti. Gaziantep'in ihracatında İtalya lider. Bu yılın 9 ayında İtalya'ya 45.6 milyon dolarlık ihracat yaptık. İhracat ligimizde ikinci sırayı Almanya alıyor. Dördüncü sıradaki ABD de öne çıkmaya başlıyor.’’

Gaziantep'ten çıkan ihracat kervanında bu yılın 9 ayındaki 142 milyon dolarlık büyüklükle makine halısı birinci sırada yer alıyor.

Nejat Koçer'den özet bilgileri aldıktan sonra birlikte organize sanayi bölgelerine uzanıyoruz. Mevcut üç organize sanayi bölgesi birbirine yakın. Üçünde de hiç boş yer yok. Fabrikalarda çarklar coşkulu dönüyor.

Sanko'nun bir iplik tesisine, Merinos Halı'ya ve Şölen Çikolata'ya hızla bir tur yapıyoruz. Şölen Çikolata'nın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, keyifli bir gelişmeyi bizimle paylaşıyor:

‘‘50 milyon dolara yakın yıllık ihracatımız var. Önümüzdeki günlerde ABD'yle 20 milyon dolarlık bir ihracat bağlantısı yapmak üzereyiz.’’

Koçer
, Şölen'den çıkışta Adıyaman yolu üzerindeki dördüncü organize sanayi bölgesi alanını gösteriyor: ‘‘Bölge 12 milyon metrekare. Buradaki yatırım alanlarımızın tamamı satıldı. Hiç boş yer kalmadı.’’

Gaziantep dördüncü organize sanayi bölgesinde yatırım alanlarının metrekaresi 11 dolara gitmiş. Yani, bölgenin arsa bedeline yatırılan para bile 132 milyon doları buluyor.

Nejat Koçer, boşuna, ‘‘İçim içime sığmıyor’’ demiyor.

Gaziantep'teki gelişmeler insana moral veriyor.

Gaziantep'ten gidelim, Adıyaman'ı patlatalım

GAZİANTEP
Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, kısa süre önce Ürdün'e gittiğini hatırlatıp, bir karşılaştırma yapıyor: ‘‘Ürdün'ün nüfusu 5.5 milyon civarında. Sanayide çalışanlar 200 bin kişi düzeyindeymiş. Gaziantep'te sanayide çalışanlar 120 bin dolayında bulunuyor. Böyle bakınca Gaziantep neredeyse bir ülke kadar.’’ Gaziantep, birçok konuda kendini aşmış görünüyor. Bu noktada Nejat Koçer bir öneri getiriyor: ‘‘Dibimizdeki Adıyaman'da toplam 8 Gaziantep kökenli yatırım var. Hükümet bizim için Adıyaman'a dönük olarak ‘pazarlık usulüyle' teşvik sistemi geliştirsin. Para falan istemiyoruz. SSK priminde, vergide, enerjide teşvik modelleri geliştirilsin. Orada yatırım patlaması yapalım.’’

Adıyaman’ın önü açılacaksa neden olmasın...
Yazarın Tüm Yazıları