12 milyon kaçak ‘cep’te 60 trilyonluk bilmece

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu, 12 milyon kaçak cep telefonunu kayıt altına alarak, 60 trilyon liralık ek gelir elde etmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Ancak, bu 60 trilyon liranın nasıl tahsil edileceğine bir türlü karar verilememesi, 2 ay sonra cep telefonu bloke edilecek abonelerde tedirginlik yaratıyor.

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu, her üç cep telefonundan birinin kaçak olduğu Türkiye’de, 12 milyon kaçak cep telefonunu kayıt altına alarak, 60 trilyon liralık ek gelir elde etmeyi planlıyor. Ancak, kaçak telefon kullanan GSM abonelerine Temmuz ayında tanınan sürenin dolmasına iki aydan az bir süre kalmasına rağmen, bu 60 trilyon liranın nasıl tahsil edileceğine bir türlü karar verilemiyor.

IMEI’Yİ KAYDET:

Arkadaşımız Ayşegül Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Telekomünikasyon Kurumu, geçtiğimiz temmuz ayında kaçak yollardan Türkiye’ye sokulan cep telefonu sayısı 12 milyona ulaşınca, bu telefonları kayıt altına almak için ‘Imei numarası kaydettirme’ uygulaması başlattı. Kaçak telefon kullanan GSM abonelerine 5 milyon lira ödeyerek kayıtlarını yaptırmaları için 13 Aralık tarihine kadar süre tanıdı. Bu tarihe kadar, kayıt yaptırmayan telefonlar, otomatik olarak bloke edilecek ve hiç bir GSM kartıyla çalışmayacak. Ancak, Telekomünikasyon Kurumu’nun yönetmelik değişikliğiyle ilgili bu kararın henüz Resmi Gazete’de yayınlanmaması, uygulamanın başlama tarihini de geciktirdi. Bu da, kaçak telefon kullanıcılarından 5 milyon liraların nasıl tahsil edileceğinin bir türlü belirlenememesinden kaynaklandı.

FORMÜL ARANIYOR:

Telekomünikasyon Kurumu Basın Müşaviri Güleser Aykara, ‘Henüz netleşmiş bir karar yok. Ancak, abonelerden alınacak bu 5 milyon liralık kayıt ücretleri, operatör şirketlerin kaçak telefon kullanan abonelere çıkardığı faturalara yansıtılabilir. Kontörlü hat kullanıcıları için de, farklı formül arayışlarımız sürüyor’ dedi. 2813 Sayılı Telsiz Kanunu’nda yapılan değişiklikle kaçak telefonları kayıt altına almak için başlatılacak olan IMEI numarası kaydettirme uygulaması için Telekomünikasyon Kurumu’nun açtığı sistem kurma ihalesi sonuçlandı. Oluşturulacak sistemle, kayıt dışı cep telefonlarına uyarı mesajı göndermeyi planlayan kurum, ihaleyi Softaş adlı şirkete verdi. Karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, bu şirketin oluşturacağı sistem sayesinde uyarı mesajları da gönderilmeye başlanacak. İhalenin tamamlanmasının ardından Resmi Gazetede yayınlanmak üzere Başbakanlık’a hazırladıkları yönetmeliği gönderen Telekomünikasyon Kurumu, 10 gündür kararın yayınlanmasını bekliyor. 12 milyon abonenin en iyi ihtimalle 1.5 aylık süre içinde nasıl kayıt yaptırabileceği sorununu gündeme getiriyor.

5 YTL PAYLAŞILDI:

Kayıt işlemi için abonelerden 5 YTL alınacağını söyleyen Aykara, ‘Bu ücretin 4 YTL’lik kısmı, Telekomünikasyon Kurumu’na 1 YTL’lik kısmı da operatörlere kalacak. Operatörler abonelerden aldığı bu 1 YTL ile hem kaçak telefon kullananlara bilgilendirmek için kısa mesaj (SMS) atacak. Hem de Softaş’ın oluşturacağı veritabanını kullanarak kaçak telefonları kayıt altına sokacak’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları