12 Mart modeli

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye'de siyasi tabloyu artık iki yalın çizgiyle resmetmek mümkün. Siyasi İslam ve Kemalist Cephe dışında politika üreten kalmadı.

Mesela Fazilet Partisi'nin gümrük kaçakçılarına gizlice af çıkarmaya uğraşması bizce son derece ilginç. Tasarının mimarı Fazilet'li Ertan Yülek, ANAP iktidarı sırasında DPT'de Yusuf Özal'ın sağ koluydu.

ANAP, hatırlarsınız, 1985 yılında benzer operasyonla döviz kaçakçılarını affetti, hayali ihracata geçit verdi. Zaten Ertan Yülek de tasarıyı savunurken 1985 tarihli yasaya değindi, gümrük ve kaçakçılık yasalarındaki çelişkiyi gidermeyi amaçladıklarını anlattı.

Demek ki aradan geçen 13 yılda ANAP'ın bıraktığı boşluğu ‘‘Siyasi İslam’’ doldurdu. Hırsızlara affın ikinci adımı eriyen merkez sağa bırakılmadı. ‘‘Siyasi İslam’’ tabanına muhalefet döneminde bile çıkar sağlayacak ölçüde güçlendi.

***

Buna karşılık Kemalist Cephe'de rota sorunu var gibi...

Merkez sağ ve sol partilerden oluşan Anasol-D koalisyonu iktidarın gizli ortağı Silahlı Kuvvetler'le aynı siyasi hedefleri paylaşmıyor.

Türban eylemlerini ve Fethullah Gülen cemaatini laik cumhuriyete tehdit olarak algılamıyor. Dahası ANAP muhafazakâr oyları yitirmek istemiyor.

28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısından sonra kurulan asker-sivil ittifakı artık can çekişiyor. Taraflar son çare olarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hakemliğine başvuracak. Bugün askerler birkaç gün sonra da hükümet Cumhurbaşkanlığı makamına derdini anlatacak.

Ama şimdiden söylemek lazım ki, uzlaşma sağlanması kolay değil.

Kısacası bazı çevrelerin tabiriyle ‘‘postmodern darbe’’ artık patinaj çekiyor. İktidar sahipleri aralarında çekişseler bile tıpkı 27 yıl önceki 12 Mart modelinde olduğu gibi güçlerini karşılıklı kullanmak istemiyor.

Silahlı Kuvvetler bu Meclis'ten başka hükümet çıkmasının zor olduğunun farkında. Başbakan Mesut Yılmaz ordudaki tepkinin birkaç paşadan kaynaklandığı yönünde son derece yanlış bir kanı taşıyor.

Koşullar çatışan taraflardan birisinin tasfiyesini kesinlikle ihtimal dışı bıraktığına göre bu siyasi tablodan sadece erken seçim çıkacağa benziyor. Hem de tahminlerden çok daha erken... Siyasi İslam'a daha fazla toparlanma imkânı verilmeden.

***

CHP lideri Deniz Baykal'ın ‘‘ara rejim’’ sözleriyle kapalı kapılar ardında süren bu tartışmayı kamuoyu gündemine taşıması kesinlikle rastlantı sayılmaz. Seçim ipini elinden bırakmayan Baykal, çatışan tarafların arasından sıyrıldı, bir sonraki hamlesine hazırlanıyor. Seçim hükümeti seçeneklerini tartıyor...













Yazarın Tüm Yazıları